Test: Audi Q2 Sport 1.6 TDI (mamljiva, a draga vstopnica v premium crossover segment)

Audi, Testi, Top

Audi je svojo družino modelov s črko Q obogatil z novim predstavnikom. Temu je dodal številko 2, kar pomeni, da se uvršča na začetek kolone …

Audi je svojo družino modelov s črko Q obogatil z novim predstavnikom. Temu je dodal številko 2, kar pomeni, da se uvršča na začetek kolone, stopničko niže od doslej najmanjšega, a precej bolj odraslega Q3. Q2 v svoj segment razen svojstvenega sloga ne prinaša nič pretresljivo novega. Raje bo s svojo kakovostjo poskušal ugajati zahtevnejšim kupcem, ki jih cenejši predstavniki nekaterih drugih znamk ne uspejo zadovoljiti.

Pri Q2 je več kot opazen nov Audijev oblikovalski slog, ki ga zaznamuje “mnogokotnost” s številnimi ostrimi robovi. Zanimiva novost pri modelu Q2 je specifičen C-stebriček, ki je zaradi (opcijsko) kontrastne barve eden njegovih glavnih zaščitnih znakov. Za pridih dinamičnosti poskrbita proti zelo poševnemu zadnjemu steklu spuščajoča se strešna linija ter integriran usmernik zraka. Avtomobil je na pogled precej mišičast. Sprednji del je nizek in širok, maska in žarometi pa ponovno “mnogokotno” oblikovani. Zadnje luči so visoko umeščene, steklo pa je zelo nizko in široko.

V notranjosti je moč opaziti asimetrično oblikovano armaturo. Sredinski del je namreč orientiran k vozniku. Kot dodatna oprema je na voljo tudi projicirni (“head up”) zaslon. Notranjost Audija Q2 popestrijo tudi različni svetlobni barvni dodatki. Za voznika in potnike je na voljo obilo prostora. Materiali so kakovostni, a je tu še vedno nekaj prostora za izboljšave – tako kot tudi pri “infotainmentu”, ki je povsem korekten, a ne nudi kakšnega presežka, ki si ga od Audija sicer želimo.

Prostornina prtljažnega prostora znaša od 405 (več kot Audi A3) do 1.050 litrov (manj kot A3 zaradi nekoliko dvignjene zadnje klopi). Nasloni zadnje klopi se serijsko poklopijo v razmerju 40:60, ali opcijsko v razmerju 40:20:40, kar je bil tudi primer v testnem vozilu. Serijsko so v prtljažnem prostoru na voljo 4 pritrdilne točke in dve nastavitvi višine dna, kar je zelo priročno.

Pod motornim pokrovom testnega Q2 je bil 1.6-litrski TDI. Gre torej za turbodizelski motor s 116 konjskimi močmi. Za vsakodnevno uporabo je motor zadovoljivo zmogljiv, le zvok je nekoliko bolj robat, kot je to primer pri 2.0-litrskem TDI-ju. Je pa to najbolj varčen motor iz ponudbene palete pri Audiju Q2. Poraba na testu se je vztrajno gibala nekaj nad šestimi litri na sto prevoženih kilometrov. Dobra je tudi naveza s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Kljub temu bi bilo morda zavoljo potreb večinoma mestne vožnje (čemur je Q2 v osnovi tudi namenjen) smotrno pogledati k bencinskim motorjem – zanimiva izbira je predvsem 1.4-litrski, ki po potrebi izklaplja valje, da je še nekoliko bolj učinkovit.

Pri Audiju zanikajo, da bi na trg poslali hibridno različico, na poti pa sta športni SQ2 in RS Q2.

Vozne lastnosti Audija Q2 so nastavljive preko sistema Audi drive select. Voznik ima možnost izbirati med tremi prednastavljenimi načini (uravnoteženo, komfortno ali športno), seveda pa lahko vsak element pogona prilagodi tudi individualno. Vožnja po asfaltni podlagi je bolj prilagojena tistim, ki si želimo dinamike, saj je Q2 odlično vodljiv. Avtomobil je lahko, sploh na večjih platiščih, zelo trd. Q2 v dolžino meri 4,19 m, v širino 1,79 m, v višino 1,51 m, medosna razdalja pa znaša 2,95 m. Prednji in zadnji previs sta tako zelo kratka, kar je dobrodošlo pri vožnji po zahtevnejšem terenu. No, za učinkovito vožnjo po tovrstni podlagi bi seveda potrebovali pogon Quattro. Izbira tega naj bo odvisna od potreb, a vzemite na znanje, da je za štirikolesni pogon nujna izbira močnejšega dizla.

Pri Audiju ocenjujejo, da ima avtomobil velik potencial za pridobivanje mladih kupcev, kar bo, vsaj v Sloveniji, nekoliko težje zaradi njegove cene. Začetna cena Audija Q2 je 24.600 evrov (za 1.0 TFSI), za osnovno dizelsko različico (1.6 TDI) pa je potrebno odšteti 1300 evrov več. A tak, osnovno opremljen Audi, je izjemno siromašen. No, naša testna različica je ob nekoliko boljši založenosti z opremo na koncu navrgla celo 40.737 evrov. Kljub temu je to še vedno ceneje, kot da bi denarnico odprli za nakup (sicer nekoliko večjih) BMW X1 ali Mercedes-Benz GLA, če že želite “premium” značko. Če pa vam to ne pomeni nič, za ta denar zlahka dobite precej večji avtomobil – npr. odlične Kio Sportage, Seata Ateco ali Nissana Qashqaija.


Vroče tri:


Audi Q2 Sport 1.6 TDI

Cena osnovnega modela (Sport 1.6 TDI): 27.430 EUR
Cena testnega modela: 40.737 EUR
Motor: 1.598 ccm, turbodizelski, 4-valjni
Moč: 85 kW/116 KM
Menjalnik: ročni, 6-stopenjski
Pospešek: 10,3 s do 100 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,2 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 405 l/1.050 l



Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.