Največjo finančna podpora na področju e-mobilnosti

Zanimivosti

Evropska komisija je junija 2017 sporočila, da je bil projekt NEXT-E izbran za financiranje iz programa instrumenta za ..

Evropska komisija je junija 2017 sporočila, da je bil projekt NEXT-E izbran za financiranje iz programa instrumenta za povezovanje Evrope (Connecting Europe Facility, CEF), in sicer s priporočenim sofinanciranjem v vrednosti 18,84 milijona EUR nepovratnih sredstev za projekt električnih vozil CEF.

Evropska komisija je 23. junija 2017 sporočila, da je bil projekt NEXT-E izbran za financiranje iz programa instrumenta za povezovanje Evrope (Connecting Europe Facility, CEF), in sicer s priporočenim sofinanciranjem v vrednosti 18,84 milijona EUR nepovratnih sredstev za projekt električnih vozil CEF. V okviru projekta NEXT-E se bo vzdolž jedrnega omrežja in več jedrnih koridorjev TEN-T namestilo 222 hitrih polnilnih postaj (50 kW) različnih standardov in 30 ultra hitrih polnilnih postaj (150–350 kW), s čimer se bo ustvarila razširjena/bolj razvita infrastruktura polnilnih postaj za električna vozila (EV) v Sloveniji, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, Hrvaškem in v Romuniji. Projekt je bil izbran skupaj s 152 drugimi uspešnimi projekti s področja transporta, od prvotno 349 projektov s področja transporta, ki so zaprosili za skupno 7,5 milijarde EUR sofinanciranja CEF.

Projekt NEXT-E predstavlja dober model edinstvenega sodelovanja štirih vodilnih skupin v sektorju proizvodnje elektrike, nafte in plina, ki so združili moči s proizvajalci avtomobilov (OEM), da bi ustvarili interoperabilno in nediskriminatorno omrežje polnilnih postaj za električna vozila, kot izvedljivo alternativo obstoječemu mednarodnemu omrežju vozil z motorji z notranjim zgorevanjem (ICE). Projektni konzorcij sestavljajo podjetja podjetje Petrol (v Sloveniji in na Hrvaškem) , podjetja MOL Group (ki jih zastopajo hčerinska podjetja v vseh šestih sodelujočih državah), E.ON Group (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Hrvatska elektroprivreda na Hrvaškem, ter podjetji BMW in Nissan.

Projektni konzorcij NEXT-E bo podpiral nacionalne načrte e-mobilnosti in strategijo za širitev EV v regiji, razvijal trajnostne rešitve za rešitve polnjenja, ocenjeval vključevanje obnovljivih virov energije ter uvajal inovativne poslovne procese in potrošniške pakete, prav tako pa bo zmanjšal odvisnost od nafte in prispeval k dekarbonizaciji v Evropi. Tesno sodelovanje med podjetji in ministrstvi za promet, Evropsko komisijo in oblikovalci politik, da bodo pridobljena nova spoznanja v projektu omogočila učinkovito uvedbo pan-kohezijske infrastrukture polnilnih postaj za EV.