Na Rally Nova Gorica odhaja tudi Renault Zoe

Aktualno, Avtomobilizem, Reli, Slovenija, Šport

Andrej Pečjak in Željko Purgar, doslej najuspešnejša slovenska voznika na prestižnem Rallye Monte-Carlo Des energies nouvelles, bosta povezala električno mobilnost in športni avtomobilizem v teoriji in praksi. Željko Purgar bo kot predtekmovalec celotno traso drugega dne prevozil z Renaultovim električnim vozilom ZOE. Rally Petrol Nova Gorica bo v letošnji, že peti ponovitvi opazno obarvan tudi […]

Andrej Pečjak in Željko Purgar, doslej najuspešnejša slovenska voznika na prestižnem Rallye Monte-Carlo Des energies nouvelles, bosta povezala električno mobilnost in športni avtomobilizem v teoriji in praksi. Željko Purgar bo kot predtekmovalec celotno traso drugega dne prevozil z Renaultovim električnim vozilom ZOE.

Rally Petrol Nova Gorica bo v letošnji, že peti ponovitvi opazno obarvan tudi z električno mobilnostjo. Tako bo mednarodno uveljavljen slovenski inovator in konstruktor električnih pogonov Andrej Pečjak skupaj z družbo Mahle Letrika v petek, 9. septembra, predstavil predelavo klasičnih avtomobilov v električne. Na predavanju z začetkom ob 11. uri v Medpodjetniškem izobraževalnem centru ŠC Nova Gorica na Cankarjevi 10 se mu bo pridružil tudi Željko Purgar, koordinator Sekcije trajnostna mobilnost CER – Center energetskih rešitev in svetovalec za električno mobilnost Centra nizkoogljičnih tehnologij CONOT, ki bo električno mobilnost vpel v prostor in čas, ki ga živimo.

Drugi dan relija bo v vlogi predtekmovalca celotno traso relija – z enakimi časovnimi postanki v servisni coni kot tekmovalci – prevozil Željko Purgar. Za razliko od tekmovalcev se bo Željko na pot podal v 100-odstotno električnem vozilu Renault ZOE. Željko Purgar velja za doslej najbolje uvrščenega Slovenca v skupni razvrstitvi Rallye Monte-Carlo Des energies nouvelles. To je najzahtevnejše in najprestižnejše tekmovanje pod okriljem prvenstva Alternative Energies Cup mednarodne avtomobilske organizacije FIA. Renault ZOE pa je avtomobil, s katerim Renault vodi med izdelovalci v razvrstitvi razreda IIIA (serijsko izdelani električni avtomobili) letošnjega prvenstva FIA Alternative Energies Cup.

Dinamična vožnja na razgibani progi skupne dolžine približno 300 km, z dvema polurnima postankoma za oskrbo z energentom, bo vsekakor dokaz, da so današnji, tudi cenovno relativno dostopni serijski električni avtomobili, že zmožni vsega, kar od njih pričakujejo uporabniki.

Letošnji 5. Rally Petrol Nova Gorica z električno mobilnostjo ponovno potrjuje svojo inovativnost in odkriva pot nadaljnjega razvoja avtomobilskega športa. Dokazuje, da je možno uspešno združiti vznemirljivost in priljubljenost športnega avtomobilizma ob sočasnem ozaveščanju in informiranju širše javnosti o pomembnosti nizkoogljične in brezogljične mobilnosti.