Test: Volvo S60 Cross Country (ekstravaganten športnik)

Testi, Volvo

Volvo je bil skozi vso svojo preteklost znan, da je rad pogledoval k inovativnosti. Švedi so stvari pač vedno radi napravili drugače. S svojimi vozili so v svet avtomobilizma vpeljali številne inovacije, medtem pa vedno skrbeli za ekstravagantnost pri dizajnu ter kakovostno tehnologijo. Nedavno so na trg postavili še en primerek, ki moje trditve potrjuje. Volvo […]

Volvo S60 CC

Volvo je bil skozi vso svojo preteklost znan, da je rad pogledoval k inovativnosti. Švedi so stvari pač vedno radi napravili drugače. S svojimi vozili so v svet avtomobilizma vpeljali številne inovacije, medtem pa vedno skrbeli za ekstravagantnost pri dizajnu ter kakovostno tehnologijo. Nedavno so na trg postavili še en primerek, ki moje trditve potrjuje.

Volvo S60 Cross Coutnry

Volvo S60 Cross Coutnry

Volvo S60 Cross Country je avtomobil, ob katerem večina mimoidočih privzdigne obrvi. Na prvi pogled običajna limuzina, ki nekako čudno sedi na kolesih in s svojo privzdignjenostjo v naši glavi sproži misel “kaj takega pa še ne …”. Pa še res je, “kaj takega skoraj zagotovo še ne”. Volvo S60 Cross Country je t. i. športna limuzina oz. z drugo frazo “sport utility sedan – SUS”. In teh so v celotni avtomobilski zgodovini manj pogoste od saharskih vodnih virov.

Volvo S60 Cross Country

Volvo S60 Cross Country

Ob svojem raziskovanju sem naletel na vsega dva tovrstna primerka. Prvega je v osemdesetih letih izdelalo, tačas pomembno ameriško avtomobilsko podjetje, AMC (American Motors Corporation), naslednjega pa konec devetdesetih let Subaru. A Eagle in dvignjeni Legacy (foto: Wikipedia) nista imela širokega kroga privržencev, prav tako pa slednjega ne gre pričakovati za novega S60 CC.

Hitro nam postane jasno, ali se bo Volvu stvar izplačala. Volvov Cross Country model s številko 60 je pod oznako V (kar pomeni v karavanski obliki) sicer zelo priljubljen. Kje je torej problem modela S? Vozila Cross Coutry, Allroad, Altrack, Outback itd. so kompromis med običajnimi (v prav vseh primerih) karavani, ter SUV-ji, oz. crossoverji. Zakaj je ta kompromis potreben? Ker si ljudje želijo praktičnosti, ki jo zagotavljajo dobra preglednost zaradi višjega sedenja, enostavno vstopanje in izstopanje ter prostornost. In slednje je v največji meri tisto, kar manjka Volvu S60 CC. Že podatek, da prtljažnik zmore vsega 380 litrov prostornine, kar je denimo 140 litrov manj kot v limuzinskem Fiatu Tipu, bo verjetno dovolj za argumentacijo.

Prtljažnega prostora je precej malo

Prtljažnega prostora je precej malo

V redu, S60 CC bomo vzeli za Volvov dober marketing, s katerim je še enkrat več upravičil svoj sloves znamke, ki si upa. In to celo, po načinu razmišljanja diametralno nasprotnemu, kitajskemu prevzemu navkljub.

Volvo opravičuje sloves znamke, ki si upa

Roko na srce, Volvo S60 CC je kljub svoji prostorski pomanjkljivosti odličen avtomobil. Občutek za volanom je predvsem sproščujoč. Vožnja je udobna, v prometu pa tovrsten avtomobil vozniku dviguje samozavest. Če bi se ravnali po pravilu močnejšega, smo z S60 CC definitivno med prvimi v vrsti.

Vožnja po neutrjenih cestiščih zaradi velike oddaljenosti od tal ni težava

Vožnja po neutrjenih cestiščih zaradi velike oddaljenosti od tal ni težava

K temu občutku največ prispeva velika oddaljenost od tal. 20 centimetrov višine bo dovolj, da lahko s prednjim odbijačem brezskrbno zapeljemo preko vsakega robnika. Za primerjavo, Subaru Forester je od tal oddaljen le dva centimetra več, Volvo pa s tem za enako razdaljo potolče svojega neposrednega konkurenta Audija A4 Allroad.

Stalni štirikolesni pogon s pripadajočimi “off road” dodatki in pomagali je seveda v takem vozilu nepogrešljiv. Avtomobil je obdan s temnimi plastičnimi podaljški odbijačev, zaščitami blatnikov ter sistemom za nadzor spuščanja po klancu. Po vsej verjetnosti želja po preizkušanju “off road” sposobnosti vašega Volva S60 CC ne bo prevelika, bodo pa omenjeni priboljški zelo koristni pri iskanju kakšne odročne plaže na poletnem in premagovanju zasnežene podlage na zimskem dopustu.

Testnega S60 CC je poganjal 2,4-litrski turbodizelski motor z oznako D4. Motor s petimi valji poleg prijetnega zvoka zmore tudi kar zadovoljivih 190 konjskih moči, ki jih avtomobil pri svoji zajetni masi še kako potrebuje. Skupaj z voznikom in sopotnikom se hitro približamo dvema tonama. Menjalnik je šeststopenjski avtomatski z možnostjo ročnega pretikanja. Vozne lastnosti avtomobila stremijo predvsem k udobju. Avtomobil se bolje odreže pri vožnji po zahtevnejšem terenu, kot pa pri lovljenju apeksa na kakšni za to primerni regionalki.

Sam ambient v vozilu je zelo prijeten, saj je zvočna izolacija odlična. Kljub temu, da je zvok petvaljnega dizelskega motorja zelo prijeten, ga boste slišali le, če ga boste v to prisilili. Večkrat se boste verjetno poslužili zelo dobrega avdio sistema. Avtomobil je za voznika in sopotnika na prvih sedežih zelo prostoren in udoben, to pa v zelo omejenem obsegu velja za potnika na zadnjih sedežih, zato je avtomobil manj primeren za družine.

Cena osnovnega modela S60 CC znaša 48.460 evrov, medtem ko ga seveda znatno podraži tudi dodatna oprema. Tako smo pri testnem primerku zaradi le-te prišli do cene 56.238 evrov. Avto je bil opremljen s paketom Edition Pro (pranje žarometov, samodejno zasenčenje ogledal, navigacija, biksenonski žarometi, boljši avdio sistem), paketom Varovanje (alarmna naprava, laminirana stekla, pametni ključ …) in Zimskim paketom, ki skupaj stanejo dobrih 6.000 evrov. Dodatnih 1.700 evrov nanese še usnjeno oblazinjenje sedežev, črn strop in biserna barva avtomobila.

Koliko bo S60 CC razumljen med javnostjo?

Koliko bo S60 CC razumljen med javnostjo?

Volvo je z S60 Cross Country ustvaril odličen avtomobil, ki ima relativno majhen krog uporabnikov. Tovrsten avtomobil bi bil primerna izbira za mlajšega podjetnika s športnim življenjskim slogom. Avtomobil namreč daje poleg svojega terenskega videza, zaradi limuzinske oblike, tudi močan vtis prefinjenosti. Za razliko od karavanske različice je nekoliko bolj ekstravaganten. A kljub temu je najbolj pogost odziv ljudi: “Volvo je ponovno pripravil nekaj posebnega. To mi je sicer izredno všeč, ampak …”


Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (S60 CC D4 AWD A SU): 48.460 EUR
Cena testnega modela (S60 CC D4 AWD A SU): 56.238 EUR
Motor: 2.400 ccm
Moč: 140 kW/190 KM 
Menjalnik: 6-stopenjski samodejni
Pospešek: 8,8 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 210 km/h (elektronsko omejena)
Poraba na testu: 8,6 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 380 l
Masa vozila: 1.766 kg


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! ?