Luka: Kuga, s katero se rad okužiš

Blog, Ford, Testi

“Pa menda ne boste spet z imenom začenjali,” je bila verjetno vaša prva misel. Saj nočem, pa moram. KUGA – tisti, ki je Fordov SUV poimenoval, pač pri roki takrat ni imel Slovarja slovenskega knjižnega jezika. Slovenci (in še nekateri naši južnoslovanski bratje) moramo pač to ime preboleti. Je pa še ena druga možnost: pustimo […]

“Pa menda ne boste spet z imenom začenjali,” je bila verjetno vaša prva misel. Saj nočem, pa moram. KUGA – tisti, ki je Fordov SUV poimenoval, pač pri roki takrat ni imel Slovarja slovenskega knjižnega jezika. Slovenci (in še nekateri naši južnoslovanski bratje) moramo pač to ime preboleti. Je pa še ena druga možnost: pustimo lahko, da nas Kuga okuži …

ssas

Vsestranski SUV

In kaj je tisto, najbolj kužno pri Kugi? Kuga je SUV in ti se v svetu avtomobilizma širijo kot kuga v Evropi v 14. stoletju. Z SUV-ji se človek lahko zapelje po nakupih, pobere otroke v šoli, brez težav povozi robnik pločnika, odhiti še na njivo ali v vinograd pregledat svoj pridelek in med tem vseskozi vzvišeno trobi “mandeljcem” v “Need for Speed” Hondah iz sredine devetdesetih, ki stiskajo zobe ob vožnji čez “ležeče policaje”. A vi to ne bi počeli?

hjhghj

Testna Kuga je bila opremljena z dvolitrskim dizelskim motorjem TDCi, ki zmore 180 konjskih moči

Ford Kuga 2.0 TDCi Titanium AWD

Konkretno, pri testni Kugi je bil najbolj kužen pogonski sklop. Motor izredno učinkovito prenaša svojo moč na vsa štiri kolesa preko sistema “Intelligent AWD”. Ta sistem bo s svojim kompleksnim delovanjem, ki zbira podatke o pritisku stopalke za plin, stopnji pospeševanja in kotu zavoja, avtomatsko poskrbel, da zaradi optimalne razporeditve navora, avtomobil ne bo zdrsnil. Če boste Kugo vozili v lepem vremenu in na asfaltnem cestišču, bo sistem vso moč poslal na prvi kolesi in s tem izboljšal učinkovitost. Transparentnost delovanja zagotavlja monitor na armaturni plošči, kjer lahko vsak trenutek spremljate, kaj sistem počne.

Zlahka si boste privoščili enostavnejše "off road" dogodivščine

Zlahka si boste privoščili enostavnejše “off road” dogodivščine

Razlika med 4WD in AWD:

Če niste ravno dobri poznavalci štirikolesno gnanih vozil, vam sicer angleški kratici “4WD” in “AWD” ne predstavljata razlike. Pa vendar imata različna pomena, kar je posledica njunega različnega delovanja. Največja razlika med “four wheel drive” in “all wheel drive” sistemom je, da je slednji vklopljen celoten čas (več ali manj – odvisno ali je sistem mehanski ali elektronski). Medtem moramo delovanje “4WD” preklopiti sami. To lahko storimo na elektronski način, ali pa s tisto “nepoznano” drugo ročico, ki običajno tiči pozabljena poleg prestavne. Sistema imata različne prednosti in slabosti povezane s trakcijo ter potratnostjo vozila.

Vožnja po makadamski podlagi je pravi užitek

Vožnja po makadamski podlagi je pravi užitek

Učinkovitost delovanja štirikolesnega pogona (AWD) Forda Kuge sem preizkusil tudi izven asfaltne podlage. Izkazal se je za zelo učinkovitega. Pri takšni vožnji sistem “Intelligent AWD” moč v večji meri prenese na zadnji kolesi, kar izboljša trakcijo. V kombinaciji s podvozjem, ki odlično omili vse neravnine, pogon deluje na optimalni ravni. S Kugo se ne boste podali na vojaške poligone, a bo v znosnih “off road” okoliščinah na makadamu ali snegu povsem zadovoljila vaše potrebe.

sadas

Atraktivna, športno-elegantna zunanjost

Zunanji izgled Kuge je mešanica športnega in elegantnega duha. Z oranžno kovinsko barvo in 17-palčnimi platišči avto izgleda ravno prav robustno, pa vseeno dovolj nevpadljivo. Pri avtomobilu tega ranga sem nekoliko pogrešal le ksenonske žaromete in LED dnevne luči, kar avtomobilu doda celo nekoliko “retro” pridiha.

Nekoliko "retro" notranjost

Nekoliko “retro” notranjost

Če sem že pri “retro” pridihu: Moč ga je začutiti tudi v notranjosti vozila. Ford Kuge ni opremil z zaslonom na dotik. Centralno konzolo zato tvori nešteto malih gumbov, na katere je privajanje na začetku zelo težavno. Po daljši uporabi pa morda takšno “retro” izvedbo armature celo odobravam, saj je domala vsaka funkcija dostopna le z enim pritiskom na gumb. Tako je naš morebiten pogled s cestišča po želji spremeniti katerokoli nastavitev mnogo krajši, kot je ob potovanju po globokih menijih, ki jih sodobni avtomobili običajno ponujajo v svojih pametnih “info-zabavnih” sistemih.

Za Kugo je značilna visoka mera udobja

Za Kugo je značilna visoka mera udobja

Sicer pa je oprema in tehnologija avtomobila na visokem nivoju. Za udobje poskrbijo usnjeni, prilagodljivi in lepo oblikovani sedeži. Voznikov je v vseh smereh nastavljiv elektronsko, nekoliko pa zmoti odsotnost elektronskega nastavljanja sovozniškega sedeža. K praktičnosti Kuge veliko pripomore odpiranje prtljažnika s pomočjo senzorja, ki zazna zamah vaše noge pod zadnjim odbijačem.

Volumen prtljažnega prostora znaša 456 oz. 1.653 litrov

Volumen prtljažnega prostora znaša 456 oz. 1.653 litrov

K varnosti, ki je pri Kugi že tako na zavidljivem nivoju (5 zvezdic EuroNCAP) veliko pripomorejo številni elektronski varnostni sistemi. Še posebej zanimiv in uporaben je sistem, ki preko zaznavanja črt na robu oz. sredini vozišča poskrbi za manjši zasuk volanskega obroča, ali pa vas opozarja s tresenjem in piski.

Ford Kuga je avtomobil, ki je primeren za ljudi z družinsko-poslovno umerjenim življenjskim slogom. Je pač SUV in ti imajo kvalitete, ki so v največji meri povezane z vsestranskostjo. Cena Kuge se začne pri 21.400 evrih, medtem ko je testna različica vredna 33.440 evrov. Največjo obremenitev za vašo denarnico predstavljata štirikolesni pogon in dizelski motor, ki skupaj naneseta približno štiri dodatne tisočake.

sadsadas

“Okuženi s Kugo”

Pa končajmo tam, kjer smo začeli. Čisto kot zanimivost: Ford je z imenom Kuga želel le spomniti na enega izmed svojih legendarnih modelov. Pod svojo sestrsko znamko, ki jo je ugasnil leta 2011, je Ford dolga leta prodajal model Cougar, ki je svoje najznamenitejše obdobje (kot pravi ameriški “muscle car”) doživel v šestdesetih letih dvajsetega stoletja. Kakorkoli že, slovenski, hrvaški in srbski trg, kjer imamo Kugo in kugo, so premajhni, da bi se Ford odločil spremeniti ime svojega SUV-ja. Se bomo sprijaznili, če le naslednji ne bo Tuberkuloza … 🙂


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.