Koncept Audi h tron quattro in novi A4 allroad quattro

Novosti, Saloni

S tema dvema svetovnima premierama nemški proizvajalec v središče svoje predstavitve na severno­ameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu (North American International Auto Show – NAIAS) v Detroitu postavlja inovacije s področja pogona Audi quattro in povezljivosti ter tehnologijo gorivnih celic. Novi Audi A4 allroad quattro se v Detroitu predstavlja z izrazitejšo oblikovno zasnovo, z markantnim sprednjim delom in značilno “allroad” podobo. S […]

S tema dvema svetovnima premierama nemški proizvajalec v središče svoje predstavitve na severno­ameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu (North American International Auto Show – NAIAS) v Detroitu postavlja inovacije s področja pogona Audi quattro in povezljivosti ter tehnologijo gorivnih celic.

Novi Audi A4 allroad quattro se v Detroitu predstavlja z izrazitejšo oblikovno zasnovo, z markantnim sprednjim delom in značilno “allroad” podobo. S serijskim pogonom quattro in za 34 milimetrov večjim odmikom od tal je to odličen avto za vsako situacijo, tudi tam, kjer ni utrjenih cest. Motorji iz ponudbe so močni in obenem učinkoviti saj razvijejo moč do 200 kW (272 KM).

Audi-A4-allroad-quattro

O ambicijah po čim večjem udobju novega Audija A4 allroad quattro pričata vrhunski Audijev virtualni prikazovalnik in MMI navigacija plus z novim konceptom upravljanja MMI. Raznolike storitve iz nabora Audi connect voznika in sopotnike s hitrim standardom podatkovnega prenosa LTE povezujejo z internetom. Bogata je tudi ponudba asistenčnih sistemov. Še posebej velja izpostaviti predikativno asistenco za učinkovitost, sistem adaptive cruise control Stop&Go z asistenco za zastoje in asistenco za prikolico, ki olajšuje manevriranje s prikolico.

Velik akcijski radij, kratki časi polnjenja in športne vozne zmogljivosti, s tem tehnološka študija Audi h‑tron quattro concept prikazuje, kako velik je potencial gorivnih celic. Avto, ki ga Audi predstavlja prvič, vozi izključno na električni pogon (z vodikom kot virom energije). Vozilo kombinira najsodobnejšo gorivno celico z močjo do 110 kW z baterijo, ki kratkotrajno omogoča dodatno moč do 100 kW.

Dva elektromotorja na sprednji in zadnji premi prikazujeta novo evolucijsko stopnjo pogona quattro, elektrificirani quattro. Elektromotor na sprednji premi razvije moč 90 kW, tisti na zadnji premi pa 140 kW. Športni SUV lahko tako v manj kot sedmih sekundah pospeši od 0 do 100 km/h. Rezervoarje z vodikom je mogoče na varen in enostaven način napolniti v približno štirih minutah, akcijski radij pa znaša do 600 kilometrov.

Audi h‑tron quattro concept poleg tega omogoča tudi vpogled v tehnologijo avtonomne vožnje in parkiranja, ki bo leta 2017 z naslednjo generacijo luksuzne limuzine Audi A8 uvedena v serijsko proizvodnjo. Osrednji element avtonomne vožnje je centralni krmilnik za asistenčne sisteme (z nemško kratico zFAS), ki v realnem času izračunava model okolice vozila in podatke daje na razpolago asistenčnim sistemom ter sistemom za avtonomno vožnjo in parkiranje. Slednji lahko pri parkiranju ali počasni vožnji v kolonah na avtocestah s hitrostjo do 60 km/h prevzamejo nalogo vožnje.

Foto: www.audi-mediacenter.com