Kemijski inštitut nadaljuje projektno sodelovanje s Hondo

Novosti

Odsek za kemijo materialov na Kemijskem inštitutu je podpisal dve novi pogodbi s HONDO, za razvoj magnezijevih akumulatorjev. Skupina, ki deluje na področju razvoja modernih baterijskih sistemov v okviru Odseka za kemijo materialov na Kemijskem inštitutu je junija 2017 sklenila dve novi pogodbi s podjetjem HONDA. Novi pogodbi predstavljata nadaljevanje dolgoročnega sodelovanja na razvoju magnezijevih […]

Odsek za kemijo materialov na Kemijskem inštitutu je podpisal dve novi pogodbi s HONDO, za razvoj magnezijevih akumulatorjev.

Skupina, ki deluje na področju razvoja modernih baterijskih sistemov v okviru Odseka za kemijo materialov na Kemijskem inštitutu je junija 2017 sklenila dve novi pogodbi s podjetjem HONDA. Novi pogodbi predstavljata nadaljevanje dolgoročnega sodelovanja na razvoju magnezijevih akumulatorjev, ki se je pričelo leta 2013. V okviru dosedanjega sodelovanja so raziskovalci pod vodstvom izr. prof. dr. Roberta Dominka preučevali različne možne kombinacije materialov, ki bi jih bilo mogoče uporabiti v magnezijevih akumulatorjih.

Iz tega projekta se je izoblikoval zanimiv koncept, katerega raziskave bodo nadaljevali na Kemijskem inštitutu z močno finančno podporo nemške izpostave japonskega podjetja. V naslednjih dveh letih bodo tako na Kemijskem inštitutu delali na maloserijskem prototipnem razvoju koncepta za katerega v Hondi vidijo aplikacijo. V drugem projektu bodo razvijali nov koncept, ki obeta trajnostno vzdržno kombinacijo akumulatorja na osnovi magnezija in obenem obeta široko dostopne akumulatorje z visoko energijsko gostoto.

Energija, ki jo je mogoče skladiščiti v akumulatorjih na osnovi magnezija je primerljiva energiji, ki jo lahko skladiščimo v litij ionskih akumulatorjih. Obenem pa je magnezij tudi zelo enakomerno porazdeljen ter eden izmed najbolj pogostih elementov na zemeljski obli. Iz tega stališča je zanimiv predvsem za podjetja, ki vidijo prihodnost v izkoriščanju obnovljivih virov električne energije in njihovem skladiščenju v dostopnih in poceni akumulatorskih sistemih.

Poudariti je potrebno, da so v HONDI spoznali Kemijski inštitut kot zaupanja vreden raziskovalni partner in trenutno preučujejo možnosti za sodelovanje tudi na drugih področjih, ki so zanimiva za ta japonski gigant.