Kaj poganja družinski avto?

Aktualno, Zanimivosti

“Važno, da je dizel,” je preprosto pogosto laično zapisano vprašanje na naših forumih, ko se družina odloči za nov avtomobil.

“Važno, da je dizel,” je preprosto pogosto laično zapisano vprašanje na naših forumih Med.Over.Net, ko se družina odloča za nakup novega avtomobila. Tako se začne pač prvo poizvedovanje, a se bodoči lastniki konjička ne zavedajo, da izbira avtomobila s pravim motorjem nima vpliva le na zmogljivost in pospešek avtomobila, temveč se močno odraža tudi pri porabi, našem vplivu na okolje ter udobju, ki smo ga mi in naši sopotniki deležni pri vožnji.

Vozniki, predvsem tisti, ki jim je avtomobil zgolj pripomoček v življenju za prevoz od točke A do točke B, se ne zavedajo popolnoma, da ima naša vožnja tudi vpliv na okolje. Proizvajalci avtomobilov  se vedno bolj trudijo zmanjševati vplive vozil na okolje, pri čemer je skladnost z merili Euro 6 dober indikator, po katerem se lahko orientiramo pri nakupu avtomobila. Obvezna uveljavitev meril Euro 6 bo sicer stopila v veljavo od septembra 2015 dalje. Od tega pa so posredno tudi odvisne določene dajatve državi ob nakupu novega vozila.

opel motor 2014 agregat

Start&Stop

Naj bo dizelski ali bencinski pogonski agregat – pomembno oziroma “fajn” je, da se ponaša s sistemom Start&Stop, ki poskrbi, da se avtomobil samodejno zaustavi, ko ni potrebno, da deluje. Denimo pri rdeči luči na semaforju. Marsikdo ima pomisleke ob tem, da to škoduje motorju, vendar brez skrbi. Takšni sistemi delujejo zgolj, ko je motor ogret na pravo delovno temperaturo. Samodejno pa se zažene takoj, ko želite speljati. Takšni sistemi uspešno delujejo zaradi še zmogljivejšega zaganjalnika, visoko zmogljivega akumulatorja s pametnimi tipali in nadzorom delovanja. Ta sistem se lahko v večini primerov izključi z gumbom kot je “eco” ali kaj podobnega.

Zgoraj predstavljeni sistem vpliva na dvoje; zmanjšanje izpusta dušikovih oksidov ter porabo goriva. Slednje skupaj je vedno povezano in v korelaciji. Denimo proti temu se je Opel uprl z LNT (Lean NOx Technology), ki zadržuje dušikove okside, da gredo na prosto. Ko se prostor za hranjenje NOx napolni, sistem upravljanja delovanja motorja samodejno sproži regeneracijo in na nemoteč način zmanjšuje emisije avtomobila. Na ta način se lahko družinski avtomobil glede na učinkovitost porabe goriva in zmanjšanje izpustov uvrsti v tudi energijski razred A. Zahvaljujoč tem novim tehnologijam se lahko družine danes vozijo tudi z enoprostorci, katerih izpust CO2 je pod 100g na km, kar je vsekakor pohvalno.

Tihi in učinkoviti motorji

Na družinske avtomobile mnogi kupci gledajo postrani, saj menijo, da zmogljivost ne bo dosegla njihovih pričakovanj. Vendar se motijo! Nove generacije tihih in učinkovitih motorjev dokazujejo drugače. Gre za motorje z manjšo delovno prostornino in podporo turbinskih polnilnikov, kar velja za dizle, kot tudi bencinarje. S posebej tihim delovanjem med vožnjo ne motijo potnikov v avtomobilu, hkrati pa se lahko, poleg preudarne porabe goriva, pohvalijo tudi z veliko učinkovitostjo. Z učinkovitim motorjem pa vam ni treba izbirati med varčevanjem z gorivom in živahno vožnjo.

Prenov pa v zadnjih letih niso bili deležni le motorji, temveč je čas prinesel tudi izboljšave menjalnikov. Številne spremembe in posodobitve komponent menjalnikov in mehanizma prestavljanja ter njihove integracije v vozila, zagotavljajo občutno bolj tekoče in natančno prestavljanje. Nov ročni menjalniki ponujajo novo raven lahkotnosti prestavljanja tako pri bencinskih in dizelskih motorjih kot pri motorjih na LPG. Prestavljanje po novem zahteva manj moči in je ob tem hitrejše, mehkejše in natančnejše. Vsi sodobni, napredni družinski avtomobili pa so opremljeni tudi s šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom. Le ti so naredili v zadnjih letih velik korak naprej in poskrbijo za ekonomičnejšo vožnjo.

Kaj še vpliva na porabo?

LED luči niso le estetsko lepše, ampak poskrbijo še za varčnost pri porabi energije ter imajo daljši rok uporabe. Vse pogosteje pa so za nižjo porabo avtomobili obuti v pnevmatike z majhnim kotalnim uporom. Povečuje se tudi obseg postopkov recikliranja proizvajalcev avtomobilov. Nekateri tako že od samega začetka izdelujejo izdelke, ki so primerni za recikliranje ter si prizadevajo za uporabo večjega deleža odpadnih snovi na koncu življenjske dobe vozila. Razvoj in ‘ciklična’ uporaba materialov pri proizvodnji vozil tako prispeva k varovanju okolja, dragocenih kovin in energetskih virov. Ne vpliva na vas direktno, na daljši rok pa bo poskrbelo, da bo planet Zemlja čiščejša.

Avtoplin

Proizvajalci se vedno bolj usmerjajo tudi na druge oblike goriv. Avtoplin je utekočinjen naftni plin (UNP-LPG), ki zaradi izjemne ekonomike in zelo ugodnih okoljskih lastnosti danes predstavlja eno najbolj razširjenih alternativ klasičnim naftnim gorivom. Na trgu so zdaj na voljo tudi LPG modeli s tovarniško vgradnjo in garancijo, gorivo pa je dostopno praktično po celi državi. Kakšna je razlika med običajnim avtomobilom in modelom LPG? Poleg standardne posode za gorivo imajo ti modeli vgrajeno še posodo za avtoplin ter nekaj dodelave pri dovodu goriva k motorju. Z uporabo obeh posod goriva se lahko močno poveča doseg oz. prevožena razdalja. Pri delovanju na LPG pa so izpusti CO2 tudi do 15% nižji kot pri delovanju na bencin.

Glavne prednosti avtoplina za uporabnika so:
– znatno znižanje stroškov goriva,
– podaljšanje življenjske dobe motorja,
– občutno zmanjšanje škodljivih emisij v okolje,
– doseganje večjih razdalj z enkratno polnitvijo (ob uporabi plina in bencina),
– tišje delovanje motorja,
– kratek rok amortizacije – povrnitve investicije,
– zagotovljena varnost tudi v primeru hujših trkov.

Že veste kakšen bo vaš naslednji družinski avtomobil? Vabljeni k debati na forum Avtomobilizem in F1.