Iztok: Z Rolls-Royce Phantomom naokoli

Blog, Rolls-Royce, Testi, Top

Vozil znamke Rolls-Royce ne vidimo ravno pogosto na slovenskih cestah. Kje se nahajajo? Precejšen odstotek na Bližnjem vzhodu. Model Phantom je še kako privlačen za kupce v idiličnem arabskem mestu Abu Dhabi.

Vozil prestižne britanske znamke Rolls-Royce ne vidimo ravno pogosto na slovenskih cestah. Sloviti avtomobili, ki jih je leta 1998 pod svoje okrilje vzel BMW, se prav pogosto tudi ne pojavljajo na evropskih cestah. Proizvodnjo pod okriljem nemškega koncerna so zagnali leta 2003. V letu 2013 pa so prodali 3.630 vozil. Kje se nahajajo ti avtomobili? Precejšen odstotek na Bližnjem vzhodu. Model Phantom je še kako privlačen za kupce stanujoče v idiličnem arabskem mestu Abu Dhabi.

Arnab, prijatelj in novinar s portala CarbonOctane.com, me je navdušeno obvestil da se naj pripravim na test Phantoma. Super. Navdušeno sem čakal na testni termin. Na dogovorjeni dan pa me je razočarano obvestil, da je dubajska “avtohiša” oziroma, bolje zapisano gledano po velikosti, trgovski center pomešala termine in tako odpade test avtomobila z legendarnim prednjim delom vozila in na nosu postavljenega “Spirit of Ecstasy”. Skomignem z rameni in se posvetim delu naprej, ko čez nekaj trenutkov opazim utripajoče modro lučko svojega mobilnega telefona. Arnab je bil preko aplikacije WhatsApp kratek: “Dobim Phantoma iz Abu Dhabija. Test kot po dogovoru.”

Popoldan prispe iz nekaj več kot sto kilometrov oddaljenega Abu Dhabija avtovleka z naloženim čudovitim belim Phantonom. Začudeno ga pogledam z vprašanjem, če se jim splača pripeljati avtomobil z avtovleko? Vprašanje je bilo zgolj retorično, saj isti trgovec za potrebe tiskovne konference pošlje v Dubaj po novinarja Phantoma z osebnim voznikom. Luksuz pač.

V12 v dolgem nosu Phantoma.

V12 v dolgem nosu Phantoma. Užitek v vožnji ne predstavlja športnost, ampak luksuz in občutek moči, aristokratosti.

Tudi, če nisi navdušenec nad to znamko vozil, boš spoštoval koliko truda in ročnega dela vložijo v vsak detalj tega avtomobila.

Tudi, če nisi navdušenec nad to znamko vozil, boš spoštoval koliko truda in ročnega dela vložijo v vsak detalj tega avtomobila.

Vsa ta leta sem bil prepričan, da BMW zgolj prestavlja vse kar ima iz svojih obstoječih vozil (serija 7, X5, X6) v modele angleške znamke in zapakira v drugačno šminko. Nikoli si nisem zares vzel časa na mednarodnih avtomobilistčnih salonih, da bi ta vozila pobližje spoznal. Pač nisem (bil) ljubitelj tovrstnih ogromnih ladij. A Phantom me je navdušil. Avtomobil ni namenjen hitri vožnji, kljub temu, da se v nosu nahaja velik V12 pogonski agregat, ki je spojen z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Moči je toliko, da pri normalni vožnji pri 70 miljah na uro (112 km/h) ta Phantom uporablja manj kot 10 odstotkov vse moči motorja. 75 odstotkov moči pa je na voljo že pri 1.000 vrtljajih na minuto. Ogromen, tovornjakarski, navor je tako vedno na voljo, da se prenese skozi zadnji kolesni par na žgoči asfalt. Podvozje je naravnano mehko, a suvereno. Aristokratka rit na zadnjih sedežih naj ne bi smela čutiti slabih cest.

O detajlih tega avtomobila niti ne bom začel razpravljati, saj je ogromno le teh izdelanih še vedno povsem ročno. Na pragu najdeš smer neba in koordinate kjer je avtomobil izdelan. Rolls-Royce logo v platiščih je vedno pravilno postavljen. V predalu pred sovoznikom se nahaja lep citat ustanovitelja podjetja. Usnje je eno najbolj kakovostnih. Krave, izbrane za to “delo”, niso videle električnega pastirja, saj bi to lahko poškodovalo njihovo kvalitetno bodoče usnje. Pravi leseni vložki le še poudarjajo posebnost tega vozila. Volanski obroč pa je tenak. Nič kaj BMW-jevski. Old shool pač. Prav vsak izdelan Rolls-Royce pa je unikaten, saj si ga stranke “sestavijo” po svojem okusu.

Elegantne linije imajo svoj brezčasen čar. Ta avtomobil bo vedno aktualen s svojim stilom.

Elegantne linije imajo svoj brezčasen čar. Ta avtomobil bo vedno aktualen s svojim stilom.

Prince GMAC, Dubaj 2014

Prince GMAC, Dubaj 2014

In kaj smo lahko počeli med testom tega vozila? Priznam, da se je voziti zadaj lepše kot spredaj. Opazovati nočni Dubaj, poslušati dobro glasbo in imeti seveda odličnega, umirjenega voznika, ki predvidi vse morebitne zaplete na cesti – to je balzam za dušo. Po napornem delu polnem sestankov ter stresnih situacij se tako lepo sprostiš še pred prihodom domov. Opraviš še zadnje pomembne klice nakar, če upaš, izklopiš telefon do naslednjega delovnega dne.

Seveda pa je prav zabavno z avtomobilom vrednim precej več kot milijon dirhamov, tolikor stane osnovna različica, iti v restavracijo s hitro prehrano. Čas pa smo si vzeli tudi za krajši “photoshoot” z nigerijskim pevcem GMAC-om. Njegov hit “Arab Swag” še kako sodi k temu avtomobilu > klik na zvočni posnetek.

Kljub temu, da to ni avtomobil, ki bi si ga močno želel imeti, vendar če bi imel preveč denarja, potem bi bil parkiran v garaži. Zagotovo! Skupaj s prijaznim angleškim voznikom, ki bi čakal na moj ukaz, da me zapelje novim dogodivščinam nasproti. Hja, sanje pač.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.