Nova duša, več tehnike

Aktualno, Novosti

Citroen je bil doslej precej izrazit avto, ki je na prvi pogled prepričeval le zelo konzervativne kupce, po preizkušnji pa je pokazal več kot je dala slutiti neizrazita oblika. To se je pri osveženem C5…

Citroen je bil doslej precej izrazit avto, ki je na prvi pogled prepričeval le zelo konzervativne kupce, po preizkušnji pa je pokazal več kot je dala slutiti neizrazita oblika. To se je pri osveženem C5 spremenilo, saj je ta po zaslugi nove maske ter luči v obliki bumeranga precej bolj razpoznaven, tudi prijetnejši na pogled. Poleg tega je C5 bogatejši tudi za vrsto tehničnih novosti, tudi inovacij.

                

Če naštejemo le nekaj tehničnih podrobnosti, se vsekakor moramo ustaviti opozorilnem vibratorju v voznikovem sedežu, ki deluje ob nenamerni spremembi voznega pasu. Delovanje tega sprožijo posebni senzorji, ki zaznajo da je voznik prevozil prekinjeno ali neprekinjeno črto, ob tem da je smernik izklopljen. C5 se ponaša tudi z dvojnimi ksenonskimi žarometi, ki znajo v ovinku zaviti tudi do 15 stopinj v obe smeri.

 

Temeljitejši parkirni senzor

Senzor pomoč pri parkiranju je sedaj temeljitejši, na prednjem in zadnjem odbijaču ima po štiri tipala, ki znajo opazovati zelo širok kot in stopenjsko (v barvah na zaslonu in zvoku) opozarjati na približajočo oviro. Za tišino v notranjosti preizkušeno zelo dobro skrbijo večplastna akustična stekla. Regulator in omejevalnik hitrosti pa se pridružuje tempomatu in zmore ponuditi nastavljanje hitrosti, ki jo avto ne sme preseči. Odzove se le ob močnem pritisku na plin. Poleg omenjenega C5 ponuja tudi zračno blazino za kolena ter hidroaktivno vzmetenje tretje generacije, ki je v podrobnostih izpopolnjeno.

 

Trije novi motorji

Veliko novega je tudi pod motornim pokrovom, še zlasti z dizelske plati. Nova osnova je 1,6-litrski turbodizel s tehnologijo skupnega voda, 109 konjskimi močmi ter 260 nevtonmetri največjega navora. Sledi dvolitrski stroj s 136 konjskimi močmi in 340 nevtonmetri največjega navora ob izrabi nadtlaka ob polnem plinu. Nov je tudi dvolitrski bencinski stroj s 143 konjskimi močmi, pri trilitrskem šestvaljniku pa je spremenjena elektronika povečala moč na 211 KM, nov šeststopenjski samodejni menjalnik pa je še izboljšal lastnosti motorja.

 

Osnovni C5 za 5,42 milijona

Vse omenjeno bo tudi v Sloveniji pripomoglo k boljši prodaji C5, so prepričani pri uvozniku Citroen Slovenija. Nekako 400 jih bo prihodje letonašlo kupce, med njimi pa bo največ dizelsko gnanih. Še cene: C5 1,6 HDI z opremo X pri nas stane 5,42 milijona tolarjev, za 2,0 HDI pa 5,59 milijona tolarjev, vsi po vrsti pa imajo že v serijski opremi klimatsko napravo.

 

Foto: Miloš Milač