Adrenalinski užitki zagotovljeni

Testi

Bombardier outlander 400 je križanec med segmentoma delovnih in športnih ATV-jev. Zaznamujejo ga robustne in funkcionalne oblikovne poteze, vzdržljiva tehnika in dovolj prostora za voznika, medtem ko vožnji v dvoje outlander ni namenjen. Med vožnjo…

Bombardier outlander 400 je križanec med segmentoma delovnih in športnih ATV-jev. Zaznamujejo ga robustne in funkcionalne oblikovne poteze, vzdržljiva tehnika in dovolj prostora za voznika, medtem ko vožnji v dvoje outlander ni namenjen. Med vožnjo po neutrjenih površinah oziroma po terenu nudi obilo užitkov, a obenem zahteva tudi kar nekaj izkušenj.

Pri nas je nekatere ATV-je mogoče tudi registrirati

Trg ATV-jev je v Sloveniji zaenkrat še v povojih, saj tovrstnih vozil do nedavnega pri nas ni bilo mogoče registrirati. Tako se je bilo z njimi dovoljeno voziti tako rekoč le po domačem dvorišču (ali posestvu), medtem ko na javne prometne površine, tudi tiste manj urejene, ni bilo dovoljeno zaviti. Letos pa je ustrezno homologacijo za svoje ATV-je uspelo pridobiti znamkama Kymco in Bombardier. Medtem ko ima korejski proizvajalec v svojem programu predvsem manj zahtevne in enostavnejše ATV-je manjših prostornin, pa kanadski Bombardier oziroma njegov zastopnik za Slovenijo, podjetje Ski&Sea, ponuja občutno močnejše in zmogljivejše športne ali delovne ATV-je.

Na papirju skromne, v praksi solidne motorne zmogljivosti

Za pogon outlanderja 400 skrbi Rotaxov vodno hlajen štiritaktni enovaljnik z delovno prostornino 400 kubičnih centimetrov. Največja moč na papirju znaša le 19 KM in največji navor skromnih 32 Nm pri 5.500 vrtljajih na minuto, a v praksi se to izkaže kot popolnoma dovolj za solidne zmogljivosti 270 kg težkega outlanderja. Štiriventilska tehnika omogoča precej veselja do vrtenja tudi v višje vrtljaje, skozi vse območje vrtljajev pa motor deluje zvezno in s hitrimi odzivi na premik ročice za plin. Izbirati je mogoče med pogonom na vsa štiri kolesa ali zgolj na zadnji dve. Pogon se ponaša z viskozno sklopko zato je mogoče štirikolesen pogon vklopiti oziroma izklopiti zgolj s pritiskom na gumb storiti med vožnjo. Skupaj s štirikolesnim pogonom je outlander za premagovanje težjih terenov opremljen tudi s samodejno zaporo sprednjega diferenciala. Menjalnik je avtomatski s klasično avtomobilsko shemo in ročico na desni strani, opremljen pa je tudi z reduktorjem.

Zavore niso dorasle ostali tehniki

Elastično vzmetenje z dolgimi hodi suvereno požira najrazličnejše neravnine, obenem pa se učinkovito prilagaja najrazličnejšemu terenu. K temu pripomorejo tudi trpežne balonaste pnevmatike, nataknjene na jeklena platišča. Outlander 400 na ravni cesti razvitje največjo hitrost okoli sto kilometrov na uro, vendar se kot preslabotne izkažejo zavore. Predvsem pri odločnejšem zaviranju po klancu navzdol se dva diska spredaj in en na zadnji osi izkažejo za prešibke, kar zahteva dobršno mero previdnosti.

Outlander se na terenu bolje počuti kot na asfaltni cesti

Sicer pa outlander nudi veliko mero užitkov tako pri premagovanju najrazličnejših terenskih preizkušenj, kot tudi pri vožnji po neutrjenih cestah. Zaradi avtomobilske registrske tablice na zadku se je z njim dovoljeno voziti tudi po urejenih prometnih površinah, a vožnja po asfaltu zahteva precejšno mero previdnosti, saj se zaradi arhitekture podvozja outlander ob hitrih manevriranjih oziroma spremembah smeri raje prevrne na bok, namesto da bi pnevmatike izgubile oprijem. Pri vožnji po makadamskih in gozdnih poteh ob vključenem le zadnjem pogonu pa outlander zagotavlja užitke v lovljenju zadka, medtem ko ob premagovanju strmih vzponov in spustov mejo predstavlja oprijem pnevmatik, zaradi razmeroma visokega težišča pa je potrebno biti pozoren tudi na največji dovoljen nagib. Outlander, tako kot vsak ATV, v ovinkih zahteva tudi posebno tehniko vožnje s spreminjanjem težišča s premikanjem telesa na eno ali drugo stran. Tehnika vožnje je do neke mere podobna vožnji off road motocikla.

Bombardier outlander 400 stane 2,28 milijona tolarjev

Bombardier outlander 400 je nekakšen križanec med športnim in delovnim ATV-jem. Zato se dovolj dobro znajde v obeh vlogah, bolj kot ekstremnim športnim uporabnikom pa je namenjen rekreativcem, ki so zasvojeni z bencinskimi hlapi. Bombardier outlander 400 v Sloveniji velja 2,28 milijona tolarjev, kar vsekakor ni malo denarja, a po drugi strani ponuja edinstvene adrenalinske užitke.

Foto: Miloš Milač