Športno srce

Renault, Testi

Brez lepotnih operacij tudi v avtomobilskem svetu ne gre. Renault clio jo je v šestih letih, od kar ga izdelujejo, doživel že drugič. Poleg rahlo osvežene zunanjosti pa je najpomembnejša pridobitev močan 1.5-litrski dizelski motor…

Brez lepotnih operacij tudi v avtomobilskem svetu ne gre. Renault clio jo je v šestih letih, od kar ga izdelujejo, doživel že drugič. Poleg rahlo osvežene zunanjosti pa je najpomembnejša pridobitev močan 1.5-litrski dizelski motor z največjo močjo sto konjskih moči, ki iz malega avtomobila, ki ga v naših krajih srečamo domala na vsakem koraku, napravi pravega športnika. Clio je torej tik pred iztekom obdobja sedanje generacije postal še privlačnejši.

Malo oblikovne drugačnosti

Modelsko leto 2004 prinaša osveženo zunanjost, sprednjemu delu avtomobila so nadeli novo masko hladilnika, nov odbijač z večjimi odprtinami in vgrajenimi meglenkami daje avtomobilu dinamičnejši videz. Nov je tudi zadnji spojler v barvi karoserije. Z dolžino 3.819 mm clio ostaja kompakten in okreten avtomobil, ki se odlično znajde v mestu in se ne ustraši niti daljših potovanj. V tem primeru je vprašljivo le število potnikov, saj je zadnja klop sorazmerno utesnjena in namenjena tistim z manjšim številom višinskih centimetrov.

Prostornost in ergonomija šibki točki

Največ znakov staranja kaže notranjost, čeprav je clio že s prejšnjo prenovo dobil kakovostnejšo in mehkejšo plastiko. Izdelava je povprečna, s številom in uporabnostjo odlagališč se clio ne more pohvaliti, ima pa boljše in izdatneje odmerjene sedeže, kot prej. Volanski obroč je tako kot prej nastavljiv le po višini, ergonomija je zgolj povprečna, še najbolj moti prenizko nameščena komandna plošča samodejne klimatske naprave, ki je v paketu opreme dynamique lux serijska. Clio premore od 252 do 595 l prtljažnega prostora ob zložnem naslonjalu zadnje klopi.

Močan utrip srca

1.5-litrski turbodizelski agregat je najpomembnejša pridobitev osveženega clia. Neposredni vbrizg goriva po skupnem vodu in turbinski polnilnik z variabilno geometrijo zagotavljata največjo moč 74 kW/ 100 KM pri 4.000 vrt./min in največji navor 200 Nm pri 1.900 vrt./min. Clio 1.5 dCi zato sodi med živahnejše avtomobile, moč motorja ob 1.075 kg teže več kot zadostuje. Veliko navora omogoča malo prestavljanja in dovolj veliko zalogo moči pri prehitevanju, do sto km/h clio potrebuje 10,6 s, po potrebi pa vas pelje z največjo hitrostjo 185 km/h. Pri tem ostaja skromen, saj ob normalni vožnji porabi le okoli šest litrov dizelskega goriva na sto kilometrov, ugaja pa tudi njegovo tiho delovanje. 1.5 dCi namreč nikdar ni preglasen, kar si ob majhnosti vozila in s tem omejenih možnostih zvočne zatesnitve zasluži vse pohvale. Podvozje omogoča tudi športnejšo vožnjo, je dovolj čvrsto in ne pozna pretiranega nagibanja, pogrešali smo le malce natančnejši in bolj neposredni krmilni mehanizem.

Solidno razmerje med ceno in dobljenim

Clio torej kljub letom ostaja pomemben igralec v nižjem avtomobilskem segmentu, toliko bolj z novim dizelskim agregatom. Med njegove pozitivne lastnosti lahko štejemo še čvrsto podvozje in soliden menjalnik, hkrati pa je potrebno upoštevati dolgo življenjsko dobo, ki se pozna predvsem pri pomanjkljivi ergonomiji in prostornosti potniške kabine, kar je sicer Renaultu z dvema prenovama uspelo omiliti. Testni avtomobil je bil opremljen s paketom opreme dynamique luxe, ki med drugim ponuja odbijače v barvi karoserije, ABS, potovalni računalnik, štiri varnostne blazine, daljinsko centralno zaklepanje, samodejno klimatsko napravo in radio s CD predvajalnikom in velja 3.335.000 slovenskih tolarjev.

Foto: Miloš Milač