Na vrh razreda

Aktualno, Novosti

V kompaktni razred je naposled vstopil tudi BMW s serijo 1. Avtomobil se kot edini v razredu ponaša s pogonom na zadnji kolesni par, to pa ni edino, kar zmore ponuditi kupcem. Da gre res…

V kompaktni razred je naposled vstopil tudi BMW s serijo 1. Avtomobil se kot edini v razredu ponaša s pogonom na zadnji kolesni par, to pa ni edino, kar zmore ponuditi kupcem. Da gre res za pravega Bavarca, pričajo odlična dinamika, visoka tehnologija in prestiž, hkrati pa tudi zasoljena cena, saj je za osnovno različico potrebno odšteti pet milijonov in pol slovenskih tolarjev. Prodaja na slovenskem trgu se je začela danes.

Atletska postava

Bavarske avtomobile že od nekdaj povezujemo z odličnimi voznimi lastnostmi in to kažejo že na zunaj. Tudi za serijo 1 je značilna atletska postava, ki z boka nekoliko spominja na kupeja. Značilen dolg pokrov motorja, kolesa, pomaknjena na robove, široki boki in nezgrešljiv nos avtomobila so bili že doslej značilnost te znamke, nov pa je strmo padajoč zadek s pravokotnimi lučmi in hišno značko, ki obenem služi kot kljuka prtljažnega prostora. Ta v osnovi meri 330 l in ga je mogoče s podiranjem zadnje klopi povečati na 1150l. Serija 1 nima rezervnega kolesa – tam je zaradi enakomerne porazdelitve teže avtomobila nameščen akumulator – razlog pa so pnevmatike s podaljšano mobilnostjo, ki omogočajo nadaljevanje vožnje tudi ob predrtju. Zaenkrat se mali BMW ponuja v petvratni izvedbi, napovedana pa je tudi trivratna.

Notranjost, ukrojena po meri voznika

Potniška kabina na 2660 mm dolgem medosju ponuja zadovoljivo prostornost za štiri odrasle potnike. Razporeditev ne prinaša nič novega, stikala in naprave so na svojem mestu, obdelava si zasluži visoko oceno. Materiali so prijetni na oko in otip, pričakovali bi le nekaj več žlahtnih dodatkov, predvsem aluminija na mestih, kjer se sicer bohoti posrebrena plastika. Veliko dodatnih funkcij je dostopnih preko doplačilnega iDriva in kontrolnega zaslona, namesto klasičnega zaganjanja motorja pa zadostuje pritisk na gumb. Voznika razvaja športni trikraki volan ter kratka in natančna prestavna ročica, za doplačilo pa tudi oprijemljivi športni sedeži, ki se izkažejo predvsem ob športnejši vožnji, ki jo serija ena več kot omogoča.

Drugače, kot ostali

Tudi pri najmanjšem BMW-ju nas pričakuje pogon na zadnji kolesni par. Prednosti, ki jih omogoča ločitev pogona in krmiljenja, naj bi bile smerna stabilnost, natančno vodenje in občutenje ceste na volanu. Prvi vtisi z vožnje potrjujejo dejstvo, da gre za zelo vodljiv avtomobil, ki prinaša svež občutek v svoj segment. Za to skrbita alumijasta zadnja prema s posebnim vpetjem, ki zmanjša vibracije in hrup ter večtočkovna zadnja prema iz lahkega jekla. Za varnost skrbi širok izbor elektronskih pomagal, šest varnostnih blazin in ojačena potniška kabina.

Zaenkrat štirivaljniki, nekoč tudi šestvaljnik

Kupci lahko ob začetku prodaje izbirajo med dvema bencinskima in dvema dizelskima motorjema. Osnovo v različici 116i predstavlja 1.6-litrski štirivaljnik z močjo 85 kW/115 KM in 150 Nm navora, ki je na voljo pri 4.300 vrt.min, stopnico višje je različica 120i, ki jo žene dvolitrski agregat s 110 kW/150 KM in krivuljo navora, ki pri 3.600 vrt./min seže do številke 200 Nm. Dizelska motorja z dvema litroma gibne prostornine zmoreta 90 kW/122 KM/280 Nm pri 2.000 vrt./min oziroma 120 kW/163 KM/340 Nm ravnotako pri 2.000 vrt./min, oba pa imata dve gredi za zmanjšanje vibracij in tehnologijo common-rail. Že kmalu bo motorno paleto obogatil 1.8-litrski bencinski agregat, napovedujejo pa tudi šestvaljne motorje.

Spisek želja naj ne bo predolg, sicer…

Podjetje Avto Aktiv d.o.o., ki trži vozila znamke BMW na slovenskem trgu, za letos napoveduje prodajo stotih vozil serije ena, prihodnje leta pa tristo, od tega naj bi jih bilo okoli 60% opremljenih z dizelskim motorjem. Mali Bavarec naj ne bi posegel med kupce večje serije tri, temveč naj bi z njim pri BMW-ju pridobili kupce, ki so doslej prisegali na druge znamke. Čeprav serijska oprema med drugim zajema samodejno klimatsko napravo, CD radio in meglenke, nikakor ne gre spregledati visoke cene, ki se prične pri 5,6 milijona slovenskih tolarjev za različico 116i. Seznam dodatne opreme pa je kot ponavadi dolg in izčrpen, kar pomeni, da si avtomobil lahko prilagite svojim željam, cena pa ob tem naraste krepko v višave. Ni kaj, prestiž in individualnost pač imata svojo ceno.

Foto: Mitja Koželj


Sorodne vsebine