Druga generacija

Aktualno, Novosti

Če je že poletje ponavadi vroče in jesen hladnejša, to za avtomobilsko industrijo ne velja. Za tovarne je prav čas po dopustih najbolj intenziven in takrat dočakamo tudi največ novosti. Pravkar smo še eno dočakali…

Če je že poletje ponavadi vroče in jesen hladnejša, to za avtomobilsko industrijo ne velja. Za tovarne je prav čas po dopustih najbolj intenziven in takrat dočakamo tudi največ novosti. Pravkar smo še eno dočakali tudi na slovenskem trgu, gre pa za novi mercedes razreda A, ki se po sedmih letih proizvodnje in okoli 1,1 milijona prodanih enot vrača v popolnoma novi preobleki.

Dve karoserijski različici

Razred A ohranja tako imenovano »sendvič« konstrukcijo, ki na majhni zunanji dolžini ponuja sorazmerno prostorno notranjost, tokrat oblečeno v kakovostne materiale. Novinec je sicer v dolžino zrastel za 232 mm, v širino pa 45 mm, njegova oblika pa ohranja poteze, ki jih je zaznamoval že predhodnik. Še najmanj sprememb je doživel sprednji del z nekoliko ožjimi žarometi in nezgrešljivo masko motorja, medtem, ko nas zadaj pričakajo nove luči in nazaj nagnjen zadnji stebriček. Razred A je na voljo v dveh karoserijskih različicah, poleg petvratnega modela lahko izberemo tudi različico s tremi vrati, ki je namenjena mlajšim in športno orientiranim kupcem.

Sedem motorjev, najmočnejši prihodnje leto

Pri obeh različicah je mogoče izbirati med sedmimi motorji in tremi paketi opreme. Novi ali izboljšani štirivaljni motorji so močnejši ob nekoliko nižji porabi goriva, med njimi so trije na novo razviti dizelski motorji z neposrednim vbrizgom in nov bencinski motor s turbinskim polnilnikom, ki zmore 142 kW/ 193 KM, nanj pa bo potrebno počakati do sredine prihodnjega leta. A 200 turbo se pohvali tudi z navorom v višini 280 Nm, ki ostaja konstanten od 1.800 do 4.850 vrt./min. Za pospešitev do hitrosti sto km/h A 200 turbo potrebuje 8,0 sekund, najvišja hitrost pa znaša 227 km/h. Dizelski motorji CDI so zasnovani na tehniki skupnega voda druge generacije, z dvojnim vbrizgavanjem in višjim tlakom vbrizgavanja. na voljo so v različicah 160 CDI (60 kW/82 KM/ 180 Nm), 180 CDI (80 kW/ 109 KM/ 250 Nm) in 200 CDI (103 kW/140 KM/ 300 Nm). A 200 CDI do sto km/h pospeši v 9,5 s in doseže najvišjo hitrost 201 km/h. Bencinksa ponudba obsega štirivaljne agregate z zmočjo od 70 do 100 kW. Vsi motorji izpolnjujejo standarde Euro 4, za dizelske motorje pa je na željo dobavljiv tudi sistem za filtriranje delcev.

Za doplačilo samodejni autotronic

Pri vseh modelih razreda A je na željo dobavljiv tudi novi samodejni menjalnik autotronic. To je prvi Mercedesov menjalnik, ki deluje po načelu “zveznega spremenljivega prenosa”. Prestave se zvezno spreminjajo s pomočjo variatorja s stožčastimi koluti in kovinskega členkastega jermena. Na ta način pospešuje razred A brez prekinitve vlečne sile in motor doseže največjo moč hitreje kot pri običajni avtomatiki. Poleg tega prispeva autotronic k večjemu udobju med vožnjo in k manjšemu hrupu. Med tehničnimi novostmi je vsekakor med najpomembnejšimi tudi parabolska zadnja prema, ki se odlikuje po natančnem vodenju koles in dobri opori pri nagibanju v ovinkih. Druga posebnost je nov selektivni sistem blaženja pri katerem se sile blažilnika prilagajajo voznim razmeram.

Do 1995 litrov prtljažnega prostora

Prostornina prtljažnika novega razreda A presega vrednosti njegovega predhodnika za 15 odstotkov in obsega 435 litrov. Brez demontaže zadnjih sedežev je mogoče lahko notranjost prirediti trenutnim potrebam. Zahvaljujoč tretjinsko deljivi zadnji klopi s sedežnimi blazinami in naslonjali, ki se preklopijo naprej, nastane popolnoma ravna nakladalna površina, ki se tako poveča do 1370 litrov. Če želimo še več prostora za prtljago, lahko snamemo 2/3-ski del sedežne blazine in jo shranimo pod dno prtljažnika, ki je ga je mogoče nastavljati po višini. V povezavi z opcijskim sistemom easy-vario-plus je pri petvratnih modelih mogoče sneti obe zadnji sedežni blazini in zadnji naslonjali. Ta sistem nudi poleg tega še možnost preklopa naslonjala sovoznikovega sedeža naprej ali popolno odstranitev sedeža. Na ta način se poveča nakladalni prostor na 2,75 metra in prostornina na 1995 litrov.

Osnova za 4,4 milijona SIT

Novi A vstopa v razred, v katerem zaradi vse večjega števila prisotnih znamk vladajo vse bolj napete razmere, kljub temu pa si pri podjetju AC-Intercar obetajo letos prodati 140, prihodnje leto pa 350 vozil. Petvratni model je kupcem že na voljo, na trivratnega pa bo potrebno počakati do konca meseca. Cena za osnovni model A 150 s tremi vrati znaša 4,4 milijona slovenskih tolarjev, za različico z osnovnim dizelskim agregatom A 160 CDI pa je potrebno odšteti 4,7 milijona SIT. Glavni konkurenti so po besedah odgovornih pri Daimler-Chryslerju Audi A3, novi golf in BMW-jeva serija 1, ki pa je od podobno opremljenega mercedesa A znatno dražja.

Foto: Mitja Koželj