Prenovljen

Aktualno, Novosti

Čez dobra dva tedna bo Audi na Pariškem avtomobilskem salonu predstavil prenovljenega A4. Avtomobil je osvežen tako oblikovno, s čimer je pridobil več sodobnih oblikovalskih elementov iz Ingolstadta, kot tudi tehnično. Najdražja različica S4 s…

Čez dobra dva tedna bo Audi na Pariškem avtomobilskem salonu predstavil prenovljenega A4. Avtomobil je osvežen tako oblikovno, s čimer je pridobil več sodobnih oblikovalskih elementov iz Ingolstadta, kot tudi tehnično. Najdražja različica S4 s 344 KM bo naprodaj v začetku prihodnjega leta.

Zunanjost v sodobnem hišnem stilu

Najbolj opazna sprememba je vsekakor nova enojna maska motorja, ki jo pri Audiju označujejo kot »singleframe«, zadaj pa se bohotijo prav tako nove luči. Z nekaj spremembami se kaže tudi notranjost, ki nekoliko spominja na tisto pri večjemu A6. Inženirji so se lotili podvozja, ki naj bi poslej omogočalo večjo vodljivost in dinamiko, zraven pa namestili še nove zavore in elektronski nadzor stabilnosti najnovejše generacije. Medtem, ko bo novi A4 že kmalu zapeljal na ceste, bomo morali na športnega S4 počakati do začetka prihodnjega leta.

Na voljo deset motorjev

Kupci bodo lahko izbirali med desetimi motorji z močjo od 102 do 344 KM. Osnovno predstavlja 1.6-litrski štirivaljnik, stopnjo više sta dvolitrski agregat s 130 KM in 1.8 T s 163 KM. Tistim, ki želijo več, sta namenjena 2.0 T FSI z neposrednim vbrizgom goriva, ki zmore 200 KM in 255-konjski 3.2-litrski šestvaljnik. Najzmogljivejši bencinski agregat v modelu S4 ostaja V8 s 344 KM. Dizelska ponudba zajema dvolitrski štirivaljnik s 140 KM in na novo razviti 3.0 trilitrski V6 s 204 KM in 450 Nm največjega navora. Vsi motorji ustrezajo standardom Euro 4, dizelska bo mogoče z letom 2005 naročiti tudi s filtrom sajastih delcev, 3.0 TDI je na to že pripravljen. Za prenos moči na prednja ali vsa štiri kolesa skrbi pet- ali šest-stopenjski ročni menjalnik, za doplačilo pa bo mogoče izbrati brezstopenjski multitronic pri različicah s prednjim in samodejni šeststopenjski tiptronic pri izvedbah s pogonom quattro.

Najzmogljivejši ostaja S4

Najmočnejši audi A4 je zopet S4, poganja pa ga V8 agregat zmočjo 244 KM in največjim navorom 410 Nm. Avtomobil je seveda opremljen s štirikolesnim pogonom quattro, na voljo pa je v limuzinski in karavanski izvedbi. S4 do hitrosti sto km/h pospeši v 5,6 s, do dvakrat tolikšne v 20,6 s, končna hitrost pa je elektronsko omejena na 250 km/h. Novega S4 prepoznamo po specifični maski motorja, novih ksenonskih žarometih, velikih zračnih odprtinah v sprednjem odbijaču, kromiranih bočnih ogledalih, štirih izpušnih ceveh, 18-palčnih aluminijastih platiščih napisih S4, znižanem podvozju (za 20 mm) in večjih zavornih čeljustih. Poleg športno ukrojene notranjosti z obilico žlahtnih materialov in sedežev znamke Recaro bo kupce presenetila solarna streha, s pomočjo katere se napaja klimatska naprava, tudi ob neprižganem motorju. Cenovno naj bi A4 kljub bogatejši opremi ostal na ravni predhodnika.