Luksuzni švedski SUV z osemvaljnikom

Aktualno

Volvo bo na pariškem avtomobilskem salonu predstavil luksuznega terenca XC90 z V8 motorjem. To bo sploh prvi volvo z osemvaljnikom, nastal pa je predvsem zaradi zahtev ameriškega trga, kjer V8 motorji obsegajo okoli 30 odstotkov…

Volvo bo na pariškem avtomobilskem salonu predstavil luksuznega terenca XC90 z V8 motorjem. To bo sploh prvi volvo z osemvaljnikom, nastal pa je predvsem zaradi zahtev ameriškega trga, kjer V8 motorji obsegajo okoli 30 odstotkov trga SUV-ov.

4,4-litrski osemvaljnik s kotom med valjema 60 stopinj je v XC90 v prid varnosti vgrajen prečno, njegova največja moč pa znaša 315 KM in razvije 440 Nm navora pri 3.900 vrtljajih na minuto, ustreza pa tudi že okoljevarstvenim standardom Euro5. Novost predstavlja tudi celoten pogonski sklop z novim šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom, ki preko štirikolesnega pogona AWD prenaša motorno moč do vseh štirih koles. Sicer pa se volvo XC90, pod katerim motornim pokrovom se vrt novi V8, od ostalih modelov razlikuje po sprednji maski v grafitni barvi in dodatnim napisom V8, kromiranih obrobah okoli odprtine za zajem hladilnega zraka v odbijaču, dvojnih izpušnih ceveh na zadku, drugače oblikovanih 18-palčnih platiščih ter stranskimi oblogami in kljukami vrat v barvi vozila. Letni prodajni načrt volvov XC90 z V8 motorjev znaša 15 tisoč vozil, od tega jih bo 75 odstotkov namenjenih za ameriški trg.