Vrhunski užitki s trikrako zvezdo niso poceni

Mercedes-Benz, Testi

Po velikem uspehu prejšnje generacije mercedesa SLK je bila pri oblikovanju njegovega naslednika pred inženirji zahtevna naloga. Novinec je večji v vse smeri, čeprav tega navzven ni tako zlahka opaziti. T ehnično je novi SLK…

Po velikem uspehu prejšnje generacije mercedesa SLK je bila pri oblikovanju njegovega naslednika pred inženirji zahtevna naloga. Novinec je večji v vse smeri, čeprav tega navzven ni tako zlahka opaziti. Tehnično je novi SLK v samem vrhu, saj se ponaša z nekaterimi inovativnimi tehničnimi rešitvami, oblikovalci pa so njegove linije zarisali v stilu mercedesa SLR. Sicer pa podobnost SLK z SLR najbolj nazorno opiše vprašanje, ki sem ga bil z mercedesovim roadsterjem deležen na neki bencinski črpalki, kjer me je mladenič okoli dvajsetih vprašal: »Oprostite, gospod, a je to McLaren?«

Pomanjšani eksot

Mercedes SLK je značilen predstavnik roadsterjev, saj ga odlikuje nizka silhueta, široki koloteki, dolg motorni pokrov, utesnjena potniška kabina z dvema sedežema in kratek zadek za njo. Po sredini motornega pokrova v stilu eksotičnega SLR poteka izrazita grba, ki se nato na sprednjem delu zaključi z veliko trikrako zvezdo, v kateri so tudi odprtine za zajem hladilnega zraka. Sprednji del zaznamujejo tudi trikotni sprednji žarometi, zaobljen zadnji del pa zopet nekoliko spominja na SLR, prav tako oblika zadnjih luči. Sicer pa je SLK druge generacije v primerjavi s predhodnikom zrasel v vse smeri. V dolžino sedaj meri 409 cm, v širino 178 cm in v višino 130 cm, prtljažni prostor pa je zrasel na 300 litrov ob zaprti strehi in tretjino manj pri odprti.

Prostornejša, a še vedno roadstersko utesnjena notranjost

Tudi potniška kabina je v primerjavi s predhodnikom prostornejša, več je predvsem prostora za kolena. Kljub temu pa je položaj na dveh sedežih roadstersko utesnjen, predvsem pri zaprti strehi, ki jo elektrika zgolj s pritiskom na gumb povsem samodejno zloži v prtljažni prostor v 22 sekundah. Športno armaturno ploščo oblikujeta dva merilnika v podarjenih cevastih ohišjih, sredinska konzola pa je odeta v aluminij, prav tako tudi številna stikala in krožni na gumbi na njej. Še vedno nekoliko izstopa mercedesovsko (pre)velik volanski obroč, celostno podobo pa odlikuje pregovorno kvalitetna germanska izdelava.

Dolg in drag spisek dodatne opreme, tudi airscarf ogrevanje vratu

Spisek dodatne opreme je dolg, kar je značilno za vse predstavnike trikrake zvezde, oziroma praktično kar za vse avtomobile nemških premium znamk. SLK 200 kompressor predstavlja osnovno izbiro in skromno serijsko opremo, testni avtomobil pa je bil med drugim s spiska dodatne opreme opremljen še s kovinsko barvo (198.555 SIT), platišči iz lahke litine (101.061 SIT) in bi-ksenonskimi žarometi (303.182 SIT) ter klimatsko napravo termotronic (633.948 SIT), avtomatskim petstopenjskim menjalnikom (650.593 SIT), usnjenim oblazinjenjem (385.933 SIT) in gretjem sedežev (108.432 SIT), električnim pomikom voznikovega sedeža, volana in vzvratnih ogledal (292.244 SIT), daljinskim centralnim zaklepanjem (34.955 SIT), alarmno napravo (97.494 SIT), navigacijskim sistemom z integriranim radiem (1.025.350 SIT) in novostjo, prvič predstavljeno v SLK, sistemom airscarf (145.290 SIT). Airscarf preko posebnih rež v vzglavnikih dovaja topel zrak do voznikovega oziroma sopotnikovega vratu, kar naredi vožnjo z odprto streho pri nižjih temperaturah veliko prijetnejšo in udobnejšo.

Osnovna motorna različica s kompresorskimi 163 KM zadošča

Najšibkejšo motorno izbiro sedaj predstavlja različica SLK 200 kompressor s prisilno polnjenim 1,8-litrskim štirivaljnikom s 163 KM pod motornim pokrovom. Kompresor omogoča dovolj navora, 240 Nm pri 3.000 vrtljajih, že v nižjem območju vrtljajev, tako da je motor dovolj prožen tudi za lagodnejšo oziroma varčnejšo vožnjo, saj se poraba goriva lahko spusti tudi na okoli osem litrov na sto kilometrov, testno povprečje pa je znašalo dobrih 11 litrov. Sicer pa se štirivaljnik zavrti do šestih tisočakov, kjer skupaj z žvižganjem turbokompresorja ustvarja uglašeno simfonijo, ki pospeši pretok adrenalina po žilah.

ESP prikrajša za vozniške užitke

Mercedes SLK je čvrsto grajen avtomobil, tako da tudi ob priganjanju skozi ovinke ne kaže tendence po zvijanju. Čvrsto podvozje zagotavlja odlično in dolgo nevtralno lego na cesti, ob pretiravanju pa pomaga želeno smer zadržati elektronski sistem ESP. Le-tega je mogoče tudi izklopiti, a preveč pokroviteljska mercedesova varnostna elektronika voznika prikrajša za kar precej užitkov ob lovljenju zadka, saj se ob izrazitejšem oddrsavanju zadnjega dela samodejno vklopi nazaj in grobo poseže v dogajanje.

Mercedes SLK 200 kompressor se visoko ceni, prav tako dodatna oprema

Mercedes SLK 200 kompressor v osnovi stane 10,1 milijona tolarjev, a z nekaj dodatne opreme hitro doseže 12 milijonov, tako opremljen kot testni pa stane celo 14,5 milijona tolarjev. Kljub trikraki zvezdi je to neracionalen nakup, pa čeprav je SLK trenutno eden izmed najbolj privlačnih in tehnično najbolj dovršenih roadsterjev, a je obenem tako kot vsi predstavniki te vrste izjemno ozko uporaben. Namenjen je predvsem užitkom enega oziroma največ dveh potnikov, ki so za tovrstne užitke in za trikrako zvezdo pripravljeni odšteti toliko denarja. Takrat pa je smiselno razmisliti tudi o SLK 350 z 272 KM, ki brez dodatne, a z bogatejšo serijsko opremo stane 13,1 milijona tolarjev.

Foto: Miloš Milač