V ruskih rokah

Aktualno

Nikolai Smolenski, 24-letni ruski milijonar, je kupil britanski TVR, ki je specialist za športne avtomobile. TVR, znan po svojih strastno oblikovanih dvosedežnih kupejih in kabrioletih, je leta 1947 ustanovil entuziast Trevor Wilkinson. Wilkinson je v…

Nikolai Smolenski, 24-letni ruski milijonar, je kupil britanski TVR, ki je specialist za športne avtomobile. TVR, znan po svojih strastno oblikovanih dvosedežnih kupejih in kabrioletih, je leta 1947 ustanovil entuziast Trevor Wilkinson.

Wilkinson je v Blackpoolu ustanovil majhno podjetje, ime TVR pa je sestavil iz črk svojega imena. Večji uspeh je TVR v ZDA doživel v šestdesetih in sedemdesetih letih, skozi leta pa se je zamenjalo precej lastnikov, a sedež je ostal v Blackpoolu. Zadnji lastnik, Peter Wheeler, je TVR prevzel leta 1981 in mu priboril sloves močnega športnega avtomobila s samosvojim slogom. Tudi pod novim lastnikom bo Wheeler vsaj zaenkrat ostal v podjetju na mestu svetovalca, vprašanje pa je, koliko se bo mladi Smolenski vpletal v tekoče posle. Najpomembneje je, da zagotovi prepotrebni kapital. Nekateri menijo, da se bo TVR z njim zopet agresivneje podal na ameriški trg, drugi pa svarijo pred tem, češ, da bi bil to prevelik zalogaj, ki bi ga dolgoročno pokopal. Analitiki menijo, da bi bilo s svežim kapitalom najbolj smotrno posodobiti proizvodnjo in posledično s tem znižati stroške garancij ter razmisliti o širitvi prodajne palete.