Plemeniti Bavarec zgoraj brez

BMW, Testi

BMW je lani po 14 letih obudil v življenje legendarno serijo 6, ki jo je letos obogatil tudi s kabrioletsko različico s platneno streho. BMW 645 Ci cabrio odseva oblikovalske poteze moderne generacije bavarskih avtomobilov,…

BMW je lani po 14 letih obudil v življenje legendarno serijo 6, ki jo je letos obogatil tudi s kabrioletsko različico s platneno streho. BMW 645 Ci cabrio odseva oblikovalske poteze moderne generacije bavarskih avtomobilov, ponaša pa se s preizkušeno tehniko, obilo užitkov med vožnjo, vrhunskim udobjem in močnimi čustvi, nenazadnje pa tudi temu primerno ceno.

Bavarec nove generacije

Tako kot številka 6 sodi med številki 5 in 7, tako je tudi oblika BMW-jeve serije 6 med nekoliko neskladno serijo 7 in moderno smelo obliko serije 5. BMW serije 6 je tretje oziroma, vključno z zadnjo prenovo serije 3, četrto bavarsko oblikovalsko delo Američana Chrisa Bangla. Sprednji del avtomobila zaznamujeta izraziti ledvički, obdajajo pa ju razmeroma majhni in navzdol zavihani sprednji žarometi. Napeti loki nad kolesi in dinamično dvigajoča se bočna linija poudarjajo športnost tega 482 cm dolgega, 186 cm širokega in 137 cm visokega luksuznega kabrioleta. Dolg zadek se zaključuje s trikotnimi zadnjimi lučmi in izrazito gubo na pokrovu prtljažnega prostora.

 

Platnena streha z navpičnim zadnjim steklom

Platnena streha je popolnoma avtomatska, njeno zlaganje oziroma razpenjanje pa traja 25 sekund. Sistem deluje do hitrosti 30 kilometrov na uro, tako da je streho mogoče pomikati tudi pri počasni vožnji. Streha je za zmanjšanje hrupa v potniški kabina narejena iz več plasti, vendar vseeno na spoju z okvirom vetrobranskega stekla prihaja do vrtinčenja zraka in piša vetra. Zadnje steklo je popolnoma navpično in ga je mogoče odpirati neodvisno od strehe, ob zloženi strehi pa poleg dodatne vetrne zaščite nad zadnjima sedežema pomaga zmanjševati vrtinčenje zraka okoli glav potnikov.

Notranjost v stilu serije 5

Potniška kabina je odeta v vrhunske materiale in natančno obdelana. Ponaša se s kvalitetnim usnjem, aluminijastimi vložki na armaturni plošči in plastiko sicer solidne kvalitete, a vseeno bi v takšnem avtomobilu pričakovali kvalitetnejšo. Arhitektura notranjosti je sorodna seriji 5, se pravi z dvema lokoma na armaturni plošči. Eden se pne nad merilniki, drugi pa nad zaslonom zmogljivega večopravilnega sistema i-Drive, katerega je mogoče upravljati s posebnim vrtljivim gumbom na sredinskem grebenu. Kljub kabrioletski zasnovi pa so predali za drobnarije številčnejši in uporabnejši kot v seriji 5.

Veliko prostora na sprednjih, manj na zadnjih sedežih

Sprednji sedeži se ponašajo s foteljastim udobjem, obenem pa tudi s solidnim bočnim oprijemom. Na njih je dovolj prostora tako po širini kot tudi v višino, izdaten vzdolžni pomik pa nudi dovolj prostora tudi za višjerasle. Kljub medosni razdalji 278 cm pa je prostor na zadnjih sedežih skopo odmerjen tako za kolena kot tudi glave potnikov. Platnena streha se namreč proti zadnjemu delu kupolasto spušča, ob zloženi strehi pa so potniki zadaj deležni izrazitega vetra okoli njihovih glav.

4,4-litrski V8 s 333 KM

4,4-litrski osemvaljni V8 motor, znan že iz serije 7, razvije največjo moč 333 KM pri 6.100 vrtljajih in največji navor 450 pri 3.600 vrtljajih na minuto. Veliko zalogo moči preko celotnega območja vrtljajev spremlja tudi globok zvok osemvaljnika, k čemer pripomore tudi natančno oblikovan in izdelan izpušni sistem, ki se končuje z dvema ovalnima kromiranima izpuhoma na zadku. BMW 645 Ci cabrio od nič do sto kilometrov na uro pospeši v 6,1 sekunde, največjo hitrost pa na 250 kilometrov na uro omejuje elektronika.

SMG je prepočasen za športno in pregrob za udobno vožnjo

Na voljo so trije šeststopenjski menjalniki; ročni, avtomatski in SMG. Testni avtomobil je bil opremljen s slednjim, ki ga je mogoče upravljati sekvenčno, se pravi s pritiskom ročice naprej ali nazaj oziroma s posebnimi vzvodi ob volanu, njegovo delovanje pa je lahko tudi popolnoma samodejno. Menjalnik je na testu razočaral s prepočasnim pretikanjem za športno vožnjo in preveč grobim menjavanjem prestav za udobno vožnjo. V športnem programu je menjalnik sicer nekoliko hitrejši, tresljaje ob menjavanju prestav pa je mogoče zmanjšati s previdnim odvzemanjem plina. Sicer pa ob prestavljanju navzdol elektronika samodejno dodaja vmesni plin, kar poskrbi za hitrejše menjavanje prestav in obenem izrazito športen občutek.

Vrhunsko podvozje serije 5

Podvozje BMW 645 Ci cabrio temelji na podvozju serije 5, kar pomeni vrhunsko lego na cesti. Ob pretiravanju vmes poseže elektronski sistem za zagotavljanje stabilnosti DTC, ki se vklopi razmeroma pozno, sistem pa je mogoče tudi popolnoma izklopiti, kar vozniku omogoča veliko med vožnjo veliko užitkov. Obnašanje avtomobila je skozi ovinke pri vožnji na meji predvidljivo, k čemer pripomore odlično podvozje in izjemna vzvojna čvrstost karoserije.

Cabrio je dobra dva milijona dražji od kupeja

BMW 645 Ci cabrio v Sloveniji stane nekaj več kot 22 milijonov tolarjev, kar je dobra dva milijona več od kupejevske različice. Če je to veliko ali malo denarja presodite sami, vsekakor pa je to avtomobil, ki se ne kupuje racionalno, temveč zaradi emocionalnih, statusnih in še kakšnih vzgibov.

Foto: Miloš Milač

Model: Marjana Hlastan, Miss bikini 2004