Predlog za dvoletno zamrznitev plač

Aktualno

Volkswagen bo zaprosil svoje delavce, naj se prihodnji dve leti odrečejo zahtevi po višji plači. To je le del obsežnega Volkswagnovega programa zniževanja stroškov dela za dve milijardi evrov v prihodnjih šestih letih, piše just-auto….

Volkswagen bo zaprosil svoje delavce, naj se prihodnji dve leti odrečejo zahtevi po višji plači. To je le del obsežnega Volkswagnovega programa zniževanja stroškov dela za dve milijardi evrov v prihodnjih šestih letih, piše just-auto.

Vodja Volkswagnovega personalnega oddelka, Peter Hartz, naj bi prihodnji mesec začel pogajanja o plačah. To bo pomenilo začetek obsežnega programa, ki naj bi do leta 2011 znižal osnovo stroškov dela za 30 odstotkov. Hartz je že odklonil zahtevo kovinarskega sindikata IG Metall po zagotovilu za 103 tisoč delovnih mest v šestih Volkswagnovih tovarnah v zahodni Nemčiji za prihodnjih deset let. Prejšnji teden je IG Metall predlagal 4-odstotno povečanje plač, s Hartzovim predlogom pa se ne strinja. »Če bo prišlo do zamrznitve plač, potem naj tudi delničarji ne prejemajo dividend. Vendar bodo delničarji prejemali običajno višino dividend, zakaj naj torej delavci ne bi dobili nič?« pravi Hartmut Meine, vodja pogajalske ekipe IG Metalla.