Najmočnejši saab bo imel 280 KM

Aktualno

Saab načrtuje, da bo prihodnje leto pod motorni pokrov modela 9-3 vsadil popolnoma nov GM-ov šestvaljni V6 motor. Nova motorna različica bo predstavljena prihodnje poletje vzporedno s karavanskim 9-3, na voljo pa bo v limuzini…

Saab načrtuje, da bo prihodnje leto pod motorni pokrov modela 9-3 vsadil popolnoma nov GM-ov šestvaljni V6 motor. Nova motorna različica bo predstavljena prihodnje poletje vzporedno s karavanskim 9-3, na voljo pa bo v limuzini in kabrioletu 9-3.

2,8-litrski V6 šestvaljnik, podprt s turbinskim polnilnikom, obljublja 280 KM, v prihodnje leto predstavljen prenovljen model 9-5 pa ga zaenkrat ne bodo vgrajevali. Pogonski agregat je član nove GM-ove družine V6 motorjev quad-cam, ki bo brez turbinskega polnilnika prihajal z avstralskih ali kanadskih tekočih trakov v različicah z 2,8-, 3,2- ali 3,6-litra delovne prostornine, močjo med 200 in 370 KM ter navorom med 258 in 475 Nm. Načrtovana letna proizvodnja obsega pol milijona motorjev, po zasnovi enak pogonski agregat s 3,5-litra delovne prostornine pa poganja tudi cadillaca CTS. Novi V6 šestvaljniki, tudi z različnimi turbinskimi polnilniki, bodo svoje mesto našli v pod motornimi pokrovi različnih avtomobilov koncerna GM, med njimi tudi v nekateri oplih, alfah in saabih.