Flegmatik

Honda, Testi

Honda je z novim 2.2-litrskim dizelskim agregatom, ki je bil premierno vgrajen v novega accorda požela številne pohvale in priznanja. Vendar pa to ni bil prvi poizkus, prebiti se med znamke, ki znajo zadovoljiti tudi…

Honda je z novim 2.2-litrskim dizelskim agregatom, ki je bil premierno vgrajen v novega accorda požela številne pohvale in priznanja. Vendar pa to ni bil prvi poizkus, prebiti se med znamke, ki znajo zadovoljiti tudi vse bolj dizelsko lačne evropske kupce. Japonski izdelovalec namreč že nekaj časa ponuja tudi 1.7-litrski agregat CTDi, ki smo ga preizkusili v nedavno prenovljenem civicu.

Obleka iz omare

Seveda nas najprej zanima, kako so pri Hondi oblekli prenovljenega civica. Malo novega, žarometi pod prosojnim steklom, zadnje luči v sodobni optiki, na novo odlita odbijača in sodobnejša maska motorja so tisti najbolj opazni elementi, ki ločijo letnike. Civic v sedanji generaciji že ob prihodu na trg ni postregel s kakšnim oblikovnim presenečenjem, roko na srce, prejšnji mi je bil osebno bolj všeč. Ampak, stvar okusa, objektivno gledano pa gre za avtomobil, ki je po prenovi bogatejši za nekaj modernizma, hkrati pa ostaja v kategoriji tistih, ki s svojo obliko ne mamijo. Če želite, da bi se vas civic dotaknil tudi na takšen način, posezite po izvedbi type-R. Petvratni civic v dolžino meri 4.285 mm, razdalja od prve do zadnje osi ugodnih 2.685 mm, obtežite pa ga lahko z največ 400 kg.

Prostornost preseneti

Notranjost civica je praktično popolnoma ovita v črnino, razen kapljičasto oblikovane armaturne plošče v srebrni barvi, kjer se nahajajo redki, zato pa toliko bolj pregledni gumbi in kratka prestavna ročica. Toliko odlagališč za razne drobnarija ima malo avtomobilov, sploh pa med kompaktnimi klasičnimi kombilimuzinami. Najdemo jih spredaj, spodaj, na sredi in ob strani, skratka, običajen kompas tu enostavno odpove. Civic preseneti tudi z izjemno prostornostjo, posebej na zadnji klopi, kjer tudi dolgini uživajo brez otiščancev na kolenih, sedeži so izdatno odmerjeni in dovolj čvrsti tudi za daljša popotovanja in povsod opremljeni s tritočkovnimi varnostnimi pasovi. Uporabnost poleg petih vrat povečujeta ISOFIX vpetje otroškega sedeža in soliden prtljažnik, ki – prazen seveda – meri 370 l, ob podrti zadnji klopi pa 732 l.

Pogon v zlatem povprečju

Vrstni štirivaljnik iz 1,686 kubičnih centimetrov prostornine iztisne 74 kW/100 KM pri 4.4000 vrt./min in preseneti s solidnim navorom 220 Nm, ki je na voljo pri 1.800 vrt./min. O tem, da je agregat sodobne zasnove, pričajo štirje ventili nad vsakim valjem, ki jih krmili dvojna odmična gred, tehnologija neposrednega vbrizga po skupnem vodu in turbinski polnilnik z variabilno geometrijo lopatic. Motor pa kljub temu ne pričara tistega pravega dizelskega vzdušja, ki smo ga vajeni zadnje čase. Kje je razlog? Pravzaprav jih je več. kljub temu, da je krivulja navora najbolj izbočena že pri nizkih vrtljajih, se pred tem dogaja malo ali pa skoraj nič, zato lenobno prestavljanje v nizkem območju vrtljajev ni prav nič zabavno. Premajhna prožnost spodaj je torej prva slabost, druga je dokajšnja glasnost in rahla grobost motorja, razlog bi lahko sicer bil v slabi zatesnjenosti kabine ali neposrečenemu vpetju motorja, pa vendar. Vztrajanje na stopalki za plin prinese vsaj malo zadoščenja, saj se prožnost strmo poveča in avtomobil zaradi tega kar poskoči in zaspanost mine. Tudi poraba s tem rahlo naraste, vendar z zmernostjo težko preseže povprečnih šest litrov. Še nekaj podatkov: pospeški 0-100 km/h znašajo 11,4 s, končna hitrost 182 km/h, emisije CO2 pa 134 g/km.

ESP-ja ni na doplačilnem seznamu

Motor s 1,2 toni težkim avtomobilom (toliko jih ima na primer tudi chevrolet nubira) nima pretirano težkega dela in za zmerno vožnjo popolnoma zadostuje. Če že sam po sebi ne ponuja uglajenosti in tihega delovanja, kot smo ga sicer običajno vajeni pri hondinih bencinarjih, pa je ročni petstopenjski menjalnik zvest hišni tradiciji. Ročica od prestave do prestave opravi kratko pot, je lahkotna in natančna, poleg tega pa tudi ugodno nameščena na armaturni plošči in tako na lahkem dosegu. Podvozje civica sestavljajo posamične obese z dvojnimi prečnimi vodili, lega je dokaj nevtralna in zanesljiva, v hitrih ovinkih nos sili navzven. Ob tem bi lahko volanski mehanizem bolje opravil svoje delo, saj je pretirano lahkoten in ne ponuja pravih informacij v zvezi z gnanimi kolesi, hkrati pa je volan nastavljiv le po višini. Ob hitrem ustavljanju se za vas potrudi ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne moči, stabilnost vozila pa ostaja v rokah voznika. Elektronike namreč ni niti za doplačilo.

Za konec…

Civic z 1.7-litrskim dizelskim motorjem je na voljo v tri ali petvratni izvedbi, v vsakem primeru pa bo v njegovem imenu kratica LS. Edini možni paket opreme poleg prej naštetih dobrin med drugim obsega prednje in stranske varnostne blazine, samodejno klimatsko napravo, radio s CD predvajalnikom, električno nastavljiva ogledala in daljinsko centralno zaklepanje. Pod črto civic CTDi predstavlja umirjen, družinsko naravnan avtomobil brez presežnikov, ki vozniku ponuja predvsem varčnost in veliko prostora. Svojo nalogo opravlja neopazno a z dobro oceno v redovalnici, za povračilo pa zahteva natanko 4.490.000 slovenskih tolarjev.

Foto: Miloš Milač, Mitja Koželj