Nova punto in corsa v tesnem sorodstvu

Aktualno

Drugo leto bodo pri Fiatu »povili« novega punta, ki bo tehnično zelo blizu novi generaciji opla corse, ki pride na trg leto kasneje. Avtomobil, ki si je nekoč lastil naslov najbolje prodajanega avtomobila v svojem…

Drugo leto bodo pri Fiatu »povili« novega punta, ki bo tehnično zelo blizu novi generaciji opla corse, ki pride na trg leto kasneje. Avtomobil, ki si je nekoč lastil naslov najbolje prodajanega avtomobila v svojem razredu, je zrisal Giugiaro, tako kot doslej pa bo na voljo v tri ali petvratni izvedbi. Kupci bodo predvidoma lahko izbirali kar med devetimi motornimi različicami.

Pet jih bo bencinskih, na dnu palete bo 1.2-litrski agregat s 60 KM, najhitrejši punto, morda zopet Abarth, pa bo opremljen s 1.8-litrskim agregatom s 130 KM. Dizelsko paleto bosta zaokrožala 1.3-litrski štirivaljnik s 70 KM spodaj in 1.6-litrski JTD s 120 KM zgoraj. Novinca iz hiše Fiat skupaj razvija 120-članski mešani kolektiv iz Fiata in Opla, od tod tudi tesno sorodstvo s prihajajočo corso letnika 2006. Avtomobila si bosta delila podvozje, elektroniko, zavore, sedeže, seveda pa tudi motorje in menjalnike, pri močnejših različicah bodo prvič šeststopenjski. Novi Punto bo od sedanjega modela za nekaj centimetrov daljši in višji, pridobil bo nekaj litrov prtljažnika, kljub temu pa medosna razdalja ostaja nespremenjena. Od skupnega razvoja si pri obeh znamkah obetajo do 20-odstotkov prihranka, ki ga bodo pretopili v bogatejšo serijsko opremo. Objavljena fotografija punta v športni preobleki je neuradna.