Privlačna oblika, povprečna tehnika, zasoljena cena

Testi

Peugeot je v svoji prodajni paleti skuterjev v letošnji sezoni predstavil naslednika elysea po imenu elystar. S prenovo sprednjega dela ostaja elystar oblikovno v koraku s časom in mirne vesti lahko zapišemo, da je trenutno…

Peugeot je v svoji prodajni paleti skuterjev v letošnji sezoni predstavil naslednika elysea po imenu elystar. S prenovo sprednjega dela ostaja elystar oblikovno v koraku s časom in mirne vesti lahko zapišemo, da je trenutno eden izmed najbolj privlačno oblikovanih skuterjev. Tehnično dodelana sta tudi pogonski agregat in zavorni sistem, cena pa je izjemno zasoljena in tako je peugeot elystar 125 EFI predrag, da bi ga lahko označili kot dober nakup.

Francoska privlačnost
Oblikovno se novi elystar od svojega starejšega brata elysea razlikuje predvsem v prednjem delu, torej so Peugeotovi oblikovalci spremenili ravno tisti del skuterja, ki je najbolj očitno kazal znake staranja. Sprednji žaromet so zavihali daleč navzgor, še vedno pa pod kristalno plastiko združuje tako zasenčene kot tudi nezasenčene luči in sprednje smernike. Sprednja luč obdaja tudi visoko nameščene reže za zajem hladilnega zraka, ki se nadaljujejo v razmeroma visok vetrobran. Plastika sprednjega dela se nato tekoče nadaljuje proti bokom, ki s svojo rahlo vzpenjajočo se linijo dodajajo pridih dinamičnosti. Zadek je že znan z elysea, kar pomeni napihnjen in zajeten zadnji del, s posamično zadnjo lučjo in smerniki, prekritimi s prozorno plastiko.

Veliko udobja tudi za višjerasle
Položaj za krmilom je praktično enak kot na starejšem bratu, torej udoben. K temu pripomore sedež v dveh višinah, se pravi sopotnik sedi višje od voznika. S tem je sedež za voznika pridobil predvsem oporo v križnem delu, k udobnemu sedenju pa pripomore tudi radodarno odmerjen prostor za noge in visoko nameščeno krmilo. Pohvalno je tudi to, da se krmilo obrača posebej, ločeno od armaturne plošče in sprednjega dela, tako da je skuter manj občutljiv na veter. Višji sedež zaradi višjega sedenja omogoča sopotniku dober pogled naprej preko voznika, pohvaliti pa velja tudi podaljšan prostor za noge, ki je dovolj dobro odmerjen tudi zanj, in ročaj na zadnjem delu, ki se ga lahko oprime med vožnjo. Ročaj je priročen tudi pri parkiranju elystarja na centralno stojalo, obenem pa lepo oblikovno dopolnjuje izgled zadnjega dela.

Prestižna armaturna plošča
Prtljažni prostor pod sedežem je uporabno velike prostornine, čeprav elystar v primerjavi z elyseom tu razočara. Skuter je namreč opremljen z elektronskim vbrizgom goriva, manjši prtljažni prostor pa je davek na pripadajočo elektroniko. Pogoltne lahko eno čelado in še kakšno stvar zraven, za dve čeladi (tudi jet) pa je premajhen. Še en predalček je vgrajen pod krmilom in opremljen tudi s ključavnico. Nova je tudi armaturna plošča, ki je ena izmed najlepših, kar jih premore skuterski svet. Trije okrogli merilniki z umazano belo podlago in s kromiranim obročem delujejo nekako tako, kot v roverju 75. Na sredini je nameščen velik in pregleden merilnik hitrosti, na desni nekoliko manjši merilnik temperature hladilne tekočine in kontrolne lučke, v sredini levega merilnika pa je nameščen digitalni zaslon, ki prikazuje količino goriva v rezervoarju in uro. Razpotegnjena vzvratna ogledala so visoko nameščena in nudijo dobro preglednost nazaj, s svojo dvobarvno sivo-črno kombinacijo pa delujejo prestižno.

Povezan zavorni sistem z ABS
Peugeot elystar 125 EFI poganja, kakor je že z imena razvidno, vodno hlajen 124-kubični štiritaktni enovaljnik, gorivo pa se vbrizgava elektronsko. Moram priznati, da sem na začetku pričakoval več, še posebej zaradi elektronskega vbrizga goriva. Vendar motor iz konkurence ne izstopa niti po zmogljivostih niti v porabi goriva, povrhu pa je še precej glasen. Največja hitrost tako znaša malenkost nad sto kilometrov na uro, poraba goriva pa se je na testu gibala okoli 4,9 litra na sto kilometrov. Pohvaliti velja zavorni sistem, ki se ponaša s povezanimi zavorami in s protiblokirnim zavornim sistemom ABS (edini v tem razredu poleg BMW C1) in brez težav ustavi 150 kg suhe teže. Sprednje teleskopske vilice in zadnji nastavljiv blažilnik sta mehko nastavljena, vendar udobje v vožnji zaradi majhnih, le 12-palčnih koles, ni tako očitno kot to obljublja celoten skuter. Majhna kolesa tudi ne govorijo v prid legi na cesti, a je zaradi pokončnega kota sprednjih vilic elystar izjemno okreten in tako tudi mestno uporaben.

Elystar je odločno predrag
In kakšen splošni vtis je pustil peugeot elystar 125 EFI? Oblikovno je eden izmed najprivlačnejših skuterjev, predvsem pa izžareva tisto pravo, francosko eleganco. Tehnično velja pohvaliti zavorni sistem, grajo pa se zaslužijo premajhna kolesa in neprepričljiv pogonski agregat. Celosten vtis pa najbolj kazi cena, saj je 1,2 milijona slovenskih tolarjev, kolikor zanj zahtevajo peugeotovi trgovci, veliko preveč denarja, vsaj za četrtino, če že ne za tretjino.

Besedilo: Anže Jamnik
Foto: Miloš Milač