Športno srce s štirikolesnim pogonom

Aktualno, Novosti

Leta 1992 je alfa 155 odkrila koncept štirikolesnega pogona z oznako Q4, sedaj pa se to ime vrača v alfo crosswagon Q4. Avtomobil je na voljo s tremi paketi opreme in zaenkrat le enim motorjem,…

Leta 1992 je alfa 155 odkrila koncept štirikolesnega pogona z oznako Q4, sedaj pa se to ime vrača v alfo crosswagon Q4. Avtomobil je na voljo s tremi paketi opreme in zaenkrat le enim motorjem, najnovejšim turbodizlom M-jet. Cena za slovenski trg še ni znana, drugod po Evropi pa bo alfa crosswagon stala od 32.500 evrov dalje.

Oblika je sorodna alfi 156 sportwagon

Alfa crosswagon Q4 oblikovno temeljni na modelu 156 sportwagon. Tako jo zaznamuje dolg motornim pokrov z izrazitim alfinim trikotnikom na sprednjem delu. Tekoča bočna linija od sprednjega proti zadnjemu dela, slednji skriva prtljažni prostor velikosti 360 oziroma 1.180 litrov. V potniški kabini se crosswagon ponaša z novimi materiali in malenkostno osveženo podobo, na voljo pa so štiri različne barvne kombinacije notranjosti.

Zaenkrat na voljo le turbodizel s 150 KM

Pod motornim pokrovom je na voljo le en motor, in sicer dodelan 1,9-litrski M-jet, znan že iz alfe GT. Motor razvije največjo moč 150 KM pri 4.000 vrtljajih in največji navor 305 Nm pri 2.000 vrtljajih na minuto. Alfa crosswagon Q4 tako od nič do sto kilometrov na uro pospeši v 10,5 sekunde, največja hitrost pa znaša 192 kilometrov na uro, povprečna poraba goriva pa znaša 7,1 litra plinskega olja na sto kilometrov.

Stalni štirikolesni pogon s tremi diferenciali

Pogon je preko treh diferencialov neprekinjeno speljan do vseh štirih koles, srednji diferencial pa samodejno razporeja motorno moč med sprednji in zadnji kolesni par glede na vozne razmere. Vzmetenje spredaj sestavljajo dvojna vodila s stabilizatorjem, zadaj pa so nameščene MacPhersonove vzmetne noge z dodatnimi prečnimi in vzdolžnimi vodili različnih dolžin. Avtomobil je obut v 17-palčna platišča iz lahke litine, v primerjavi z alfo 156 pa je 65 mm bolj oddaljena od tal. To na terenu omogoča do 17,6-stopinjski kot podlage spredaj in 24,4 stopinje zadaj, kot prelomnice pa lahko znaša največ 17,7 stopinje.