Manj konjev in navora, a nič zato

Audi, Testi

Pri audiju svojega zastavonošo ponujajo tudi s šibkejšim 3.0-litrskim dizelskim agregatom s 233 KM. Če izpustimo polemike o tem, koliko moči dejansko potrebujemo ali si jo želimo pri takšnem avtomobilu, lahko mirno zapišemo, da se…

Pri audiju svojega zastavonošo ponujajo tudi s šibkejšim 3.0-litrskim dizelskim agregatom s 233 KM. Če izpustimo polemike o tem, koliko moči dejansko potrebujemo ali si jo želimo pri takšnem avtomobilu, lahko mirno zapišemo, da se audijeva dizelska tehnologija tudi tokrat ni izneverila, česar pa navsezadnje tudi nismo pričakovali. Skratka 3.0 TDI je ponovno poln najsodobnejše tehnologije, ki prepriča na vseh področjih.

Tudi šibkejši turbodizel ponuja obilo užitkov

Šestvaljni dizelski agregat V oblike z direktnim vbrizgavanjem in turbinskim polnilnikom z variabilno turbinsko geometrijo zmore 171 kW/233 KM pri 4.000 vrtljajih v minuti. Opremljen je s hladilnikom polnilnega zraka in štiriventilsko tehniko, navora je za 450 Nm, ki ga motor ponuja v izjemno širokem spektru od 1.400 do 3.250 vrt./min. Zmogljivosti prepričajo tudi v praksi, saj motor res lepo in zvezno vleče že tam, kjer običajnejši motorji še ne pridejo do sape, od tod tudi zelo dobri pospeški 7,8 s do hitrosti sto km/h. Ob tem je seveda potrebno upoštevati, da prazno vozila tehta nič manj kot 1.830 kg, pa čeprav je prevladujoči material lahki aluminij. Merilnik hitrosti se ustavi pri 243 km/h, poraba goriva na našem preizkusu pri zelo ugodnih 9,5 l, pri zmernejši vožnji pa še znatno nižje. V primerjavi z A8, gnanim s 4.0-litrskim agregatom, se manjša prostornina motorja seveda pozna, predvsem pri navoru, ki pri močnejšem agregatu večji kar za 200 Nm, vendar zmogljivosti kljub temu ostajajo več kot dobre.

Razkošje in odlične vozne lastnosti ostajajo

Sicer se A8 3.0 TDI quattro od zmogljivejšega sorodnika ne skorajda ne razlikuje. Najbolje se sedi na sprednjih, razkošno odmerjenih sedežih, izdelava sodi med najboljše. Obnašanje vozila je vselej zanesljivo, lega 5,05 m dolge limuzine pa dolgo nevtralna, kar gre tudi na rovaš stalnega štirikolesnega pogona quattro. Avtomobil je opremljen z zračnim podvozjem, ki učinkovito gladi nepravilnosti na cesti in omogoča, seveda v omejenem obsegu, prilagajanje oddaljenosti od tal. Podvozje sestavljajo sprednja štirivodilna prema s po dvema prečnima vodiloma zgoraj in spodaj ter zadnja, smerno krmiljena prema s trapeznima vodiloma in prečnimi vodili. Učinkovito zaviranje omogočajo notranje hlajene kolutne zavore, namestno klasične pa ima A8 elektromehansko parkirno zavoro. Motorju se odlično poda šeststopenjski samodejni menjalnik z možnostjo ročnega pretikanja, ki ga pri Audiju imenujejo »tiptronic«. Prestavljanje v samodejnem načinu je mehko in tekoče, hitrejši vožnji je namenjen športni program, ročno pa lahko prestavljamo tudi s pomočjo ročic, nameščenih za vodoravnima prečkama volanskega obroča.

Šibkejši dizel cenejši za 4,5 milijona SIT

3.0 TDI je od osemvaljnega dizla cenejši za 4,5 milijona, kar znese 16.710.817 slovenskih tolarjev. Kdor je torej pristaš bolj umirjene vožnje in rad privarčuje pri gorivu zaradi tega ali onega razloga, bo s tem motorjem več kot odlično postrežen. Da ne bo pomote, tudi z njim je lahko vožnja še kako športna in hitra, le tiste skoraj brutalne sile osemvaljnika z zares orjaškim navorom (650 Nm), ni čutiti. In malce je za nižji bas prikrajšan tudi sluh. Da ne bomo preveč malenkostni, A8 3.0 TDI quattro si zopet zasluži najvišjo oceno.

Foto: Miloš Milač, Mitja Koželj