Najmočnejši Bavarec do sedaj

Aktualno, Novosti

BMW je uradno objavil prve podrobnosti novega M5 četrte generacije. Tudi serijski M5, ki bo na trge zapeljal v začetku leta 2005, ostaja skoraj popolnoma zvest konceptnemu vozilu, predstavljenem spomladi na avtomobilskem salonu v Ženevi….

BMW je uradno objavil prve podrobnosti novega M5 četrte generacije. Tudi serijski M5, ki bo na trge zapeljal v začetku leta 2005, ostaja skoraj popolnoma zvest konceptnemu vozilu, predstavljenem spomladi na avtomobilskem salonu v Ženevi. Novi M5 je najmočnejši BMW kdajkoli, specifična moč njegovega motorja pa presega magično mejo 100 KM na liter. Cena zanj bo v Sloveniji 23,5 milijona tolarjev.

5,0-litrski V10 s 507 KM

5,0-litrski atmosferski V10 desetvaljnik se zavrti vse do 8.250 vrtljajev na minuto, razvije pa največjo moč 507 KM in 520 Nm navora. Novi M5 tako od nič do sto kilometrov na uro pospeši v 4,7 sekunde, do dvesto kilometrov na uro v 15 sekundah, največja hitrost pa je elektronsko omejena na 250 kilometrov na uro. Brez elektronskega omejevalnika hitrosti bi M5, sklicujoč se na tovarniške podatke, dosegel največjo hitrost 320 kilometrov na uro. Na Nürburgringu je na slavni stezi Nordschleife novi M5 dosegel čas kroga okoli osem minut, rezultat, ki ga visoko zmogljvi športni avtomobili le redko dosežejo.

Sedemstopenjski SMG menjalnik

Sedemstopenjski sekvenčni menjalnik s sistemom Drivelogic omogoča za 20 odstotkov hitrejše menjavanje prestav kot prejšnja generacija SMG menjalnika. Menjalnik omogoča 11 različic prestavljanja, pet v avtomatskem in šest v ročnem načinu. Šesta različica v ročnem načinu je namenjen sistemu Launch Control, ki poskrbi za kar najbolj optimalno in najhitrejše speljevanje ter pospeševanje.

DSC s tremi stopnjami

Novi BMW M5 se ponaša z novim elektronskim sistemom za zagotavljanje stabilnosti DSC s tremi stopnjami. V običajni stopnji DSC skrbi za kar največjo stabilnost avtomobila, a se kljub temu ne odreka zmogljivostim. Pri dinamičnem načinu se DSC vklopi nekoliko kasneje in tako omogoča vožnjo na meji ter obenem postreže tudi z nekaj opletanja zadka, DSC pa je mogoče tudi popolnoma izklopiti. Na volanskem obroču je nameščen poseben gumb MDrive, s katerim je mogoče izbirati med različnimi režimi delovanja menjalnika, elektronsko nastavljivega vzmetenja, delovanja DSC in celo bočnih opor na sedežih. Tako je zgolj s pritiskom na gumb mogoče izbirati med dvema različnima značajema avtomobila, serijsko pa je vgrajen tudi Head-up Display za prikazovanje podatkov na vetrobransko steklo.

Močno dodelana osnova serije 5

Čeprav podvozje, vzmetenje in krmilni mehanizem temeljijo na seriji 5, pa so komponente v M5 skoraj v celoti nove. Zadnji diferencial je opremljen z zaporo, popolnoma drugačne pa so tudi športne zavore. BMW M5 za zaviranje s sto na nič kilometrov na uro potrebuje 36 metrov, z dvesto na nič kilometrov na uro pa se ustavi po 140 metrih. Oblikovno dodelana zunanjost zajema tudi poudarjene blatnike, pod katerimi so nameščena platišča premera 19 palcev. Sprednji odbijač potrebni zrak do motorja dovaja skozi večjo odprtino, z novo obliko se ponašajo vzvratna ogledala, zadek pa zaključujejo štiri kromirane izpušne cevi.