Po kvaliteti in ceni v razrednem vrhu

BMW, Testi

BMW-jeva serija F, enovaljnih 650-kubičnih enduro motociklov, je letos deležna manjše prenove, najpomembnejša novost pa sta dve vžigalni svečki nad valjem. Enako velja za F650 GS dakar, ki se poleg višjega in bolj terensko orientiranega…

BMW-jeva serija F, enovaljnih 650-kubičnih enduro motociklov, je letos deležna manjše prenove, najpomembnejša novost pa sta dve vžigalni svečki nad valjem. Enako velja za F650 GS dakar, ki se poleg višjega in bolj terensko orientiranega vzmetenja od običajnega GS razlikuje tudi po razpoznavni barvni kombinaciji.

Dve vžigalni svečki za večjo prožnost in mirnejši tek

Za pogon BMW-ja F560 GS dakar skrbi Rotaxov enovaljnik z gibno prostornino 652 kubičnih centimetrov, letošnja najpomembnejša novost pa sta dve vžigalni svečki v glavi. Njuna sočasna iskra omogoča bolj stabilno širjenje plamena po zgorevalnem prostoru, tako da je motor v celoti prožnejši in tišji. Največjo moč 50 KM razvije pri 6.500 vrtljajih ter največji navor 60 Nm pri 4.800 vrtljajih na minuto, 200 vrtljajev nižje kot prej. Zato je motor uporaben preko širšega območja, zaradi elektronskega vbrizga goriva BMS-C II pa se tudi razmeroma rad vrti, kar sicer ni značilnost enovaljnikov.

Manjše oblikovne spremembe

Oblikovno je dakar je v letošnjem modelnem letu deležen le manjših sprememb. Sprednji žaromet se ponaša z nekoliko drugačno optiko in obenem večjo svetilnostjo, malenkostno pa je spremenjen sprednji vetrobran, ki učinkoviteje preusmeri zrak in povzroča manj vrtinčenja okoli čelade. Sprednja strešica je oblikovana v stilu večjega GS brata, pod pogonskim agregatom pa je vgrajena zaščitna plošča ki ščiti motor pri bolj terensko orientiranih vožnjah. Rezervoar za gorivo je nameščen pod sedežem, kar prispeva k ugodnejšemu težišču, v navideznem rezervoarju pa se nahaja rezervoar za olje. Drugače so oblikovane tudi reže, ki usmerjajo vroč zrak iz motorja.

Touring vzmetenje je na voljo tudi pri modelu CS

Vzmetenje sestavljajo teleskopske vilice spredaj in nihajna roka s centralnim blažilnikom z možnostjo nastavitve trdote zadaj, spredaj in zadaj pa je hod 210 mm. Vzmetenje je razmeroma mehko, kar pride prav predvsem pri terenski vožnji, za običajno cestno uporabo pa bi si želeli čvrstejše vzmetenje. BMW F650 GS dakar se od običajnega 650-kubičnega GS poleg tako imenovanega touring vzmetenja (možno ga je naročiti tudi pri različici CS) razlikuje tudi po večjem sprednjem kolesu, ki namesto 19 meri enduraških 21 palcev v premeru. Bolje kot na zahtevnem terenu pa se dakar znajde v vlogi lahkega potovalnega enduro motocikla za krajše razdalje, med drugim je mogoče dodatni prtljažni kovček namestiti brez dodatnega nosilca.

Lahkotno upravljanje in učinkovite zavore

Zavorni sistem, sprednji disk premera 300 mm in zadnji disk premera 240 mm, je dovolj zmogljiv, kot opcija pa je na voljo tudi ABS. Ob močnejšem zaviranju motocikel spredaj lepo počepne in ni težav z držanjem smeri, pa tudi sicer je lahkotnost upravljanja ena izmed pomembnejših lastnosti dakarja. Motocikel je okreten tudi pri mestni vožnji, k čemur med drugim pripomore zaradi pod sedež nameščenega rezervoarja za gorivo nižje težišče.

Dakarju bi prijal dvovaljnik s kakšnim konjem več

BMW F650 GS dakar se dobro znajde na ovinkasti cesti z več zaporednimi zaprtimi zavoji, takrat pa je za mirnejši zadek dobro nekoliko bolj zategniti vijak za nastavljanje zadnje vzmeti. Enako velja pri bolj obremenjenem motociklu oziroma vožnji v dvoje, vendar je dakar za doseganje višjih potovalnih hitrosti nekoliko prešibak. Tudi za bolj odločno priganjanje skozi ovinke bi prav prišlo nekaj več moči, kar bi skupaj z večjo uglajenostjo in manj tresljaji lahko ponudil dvovaljnik.

BMW F650 GS dakar stane 1,95 milijona tolarjev

BMW F650 GS dakar je skupaj z letošnjo prenovo ostal privlačen in tehnično dovršen motocikel. Kljub lahkotnosti upravljanja in nezahtevnosti se ne odreka voznim užitkom, a zato zahteva tudi kar globok poseg v denarnico. S ceno 1,95 milijona tolarjev je namreč najdražji izmed konkurentov na slovenskem trgu.

Foto: Miloš Milač