Ob dvajsetletnici tudi milijonti espace

Aktualno

Renault espace, ki je nastal kot plod sodelovanja Renaulta in Matre, letos praznuje dvajseto obletnico svojega obstoja. Ob svojem prihodu na trg je bil pionir v svojem segmentu, skozi vsa leta pa ohranja vodilni položaj…

Renault espace, ki je nastal kot plod sodelovanja Renaulta in Matre, letos praznuje dvajseto obletnico svojega obstoja. Ob svojem prihodu na trg je bil pionir v svojem segmentu, skozi vsa leta pa ohranja vodilni položaj v razredu velikih enoprostorcev.

Prvi zametki espaca so se začeli že leta 1979 z Renaultovim konceptnim vozilom, a za ključno leto pri rojstvu espaca velja leto 1982, ko sta Renault in Matra začela sodelovati pri skupnem projektu. Prva generacija espaca je na trg zapeljala leta 1984, vendar je bil začetni odziv kupcev razmeroma slab. A prodaja je kasneje začela naraščati in skupaj jih je bilo prodanih 192 tisoč. Leta 1991 je Renault predstavil drugo generacijo, katere so do leta 1996 izdelali 316.518 in z njim tudi presegli mejo pol milijona. Za deseto obletnico, leta 1994, je Renault pripravil tudi študijo espace F1, ki jo je poganjal motor iz formule 1, nameščen v zadku. Tretja generacija espaca je bila predstavljena leta 1996, dve leti kasneje pa se ji je pridružil tudi 27 cm daljši grand espace. Skupaj jih je bilo narejenih 365.200. Leta 2002 predstavljen espace četrte generacije je že od samega začetka na voljo tudi v podaljšani različici. Izdelujejo ga v tovarni Sandouville v Franciji, kjer izdelujejo tudi laguno in vel satisa. V Sloveniji si je renault espace v letih 2000 in 2001 (za prejšnja leta ni podatkov) rezal slabih deset odstotkov segmenta velikih enoprostorcev, s prihodom četrte generacije pa je tržni delež v letu 2002 in 2003 poskočil preko 25 odstotkov.