Čustvena Španka v Sloveniji

Aktualno, Novosti

Včeraj se je v Sloveniji začela prodaja seata altee, ki kot prva naznanja novo generacijo avtomobilov te španske znamke. Letos naj bi jih na slovenske ceste po napovedih zapeljalo od 100 do 150, prihodnje leto…

Včeraj se je v Sloveniji začela prodaja seata altee, ki kot prva naznanja novo generacijo avtomobilov te španske znamke. Letos naj bi jih na slovenske ceste po napovedih zapeljalo od 100 do 150, prihodnje leto pa dvakrat toliko. Slovenski zastopnik, Porsche Slovenija, ima takoj dobavljivih večino različic, najzahtevnejšim kupcem pa obljubljajo čakalni rok do največ osmih tednov.

Altea zaznamuje obliko prihajajočih seatov

Serijska seat altea se ne razlikuje bistveno od konceptnega avtomobila, ki je s svojo obliko dvignil utrip srca na lanskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Kompaktni športni enoprostorec odkriva nov segment MSV (Multi Sports Vehicle), za privlačno obliko pa je poskrbel Walter de’Silva. Alteo na sprednjem delu zaznamuje široka maska hladilnika, žarometi v obliki solze ter brisalci vetrobranskega stekla, zamaknjeni v sprednja oziroma A stebrička. Altea meri v dolžino 428 cm in le 156,8 cm v višino, dinamično stransko linijo pa poudarjajo tudi visoki boki in razmeroma majhna stekla. Zadnji del zaznamujejo velika vrata prtljažnega prostora in kompaktne zadnje luči, celostno športno podobo pa zaokrožuje spojler z vgrajeno tretjo zavorno lučjo.

Športna in prostorna potniška kabina

Potniška kabina je prostorna in obenem športno orientirana. Široka sredinska konzola je malenkostno obrnjena proti vozniku, trikrak volanski obroč pa je na spodnjem delu rahlo sploščen. Armaturno ploščo zaznamujejo trije okrogli merilniki z merilnikom vrtljajev na sredini, sprednji sedeži pa razveselijo z dovolj dolgim sedalnim delom. Kljub športni zasnovi je v notranjosti več kot 30 odlagalnih mest za drobnarije, prostornina prtljažnika pa znaša 409 litrov.

Dve stopnji opreme je mogoče nadgraditi s tremi športnimi paketi

Dve stopnji opreme, reference in stylance, je mogoče nadgraditi še s tremi športnimi paketi. Osnovni reference med drugim zajema protiblokirni zavorni sistem ABS, elektronski sistem proti zdrsavanju pogonskih koles TCS, štiri zračne blazine, polavtomatsko klimatsko napravo, daljinsko centralno zaklepanje in v vse smeri nastavljiva voznikov sedež in volanski obroč. Stylance je bogatejši za dvopodročno klimatsko napravo climatronic, 16-palčna platišča iz lahke litine, usnjen volanski obroč, potovalni računalnik, tempomat, sprednji meglenki ter radijski sprejemnik s CD predvajalnikom in šestimi zvočniki. Paket opreme reference je mogoče nadgraditi s paketom sport, ki zajema 16-palčna platišča iz lahke litine, športno podvozje in sedeže ter usnje na volanskem obroču in prestavni ročici. Opremo Stylance je mogoče nadgraditi s paketom sport up 1, ki ustreza paketu sport pri različici reference ter paketom sport up 2, ki se od njega razlikuje po platiščih premera 17 namesto 16 palcev.

Dva bencinska in dva dizelska motorja

Na voljo so štirje motorji, dva bencinska in dva dizelska. Najšibkejši je 1,6-litrski bencinski motor s 102 KM, močnejši bencinski motor, 2,0-litrski FSI pa razvije 150 KM. Dizelske barve zastopata 1,9-litrski TDI motor s 105 KM in 2,0-litrski TDI, podprt s po štirimi ventili nad vsakim valjem in 140 KM. Pri šibkejšem bencinskem in šibkejšem dizelskem motorjem je moč na sprednji kolesni par speljana preko petstopenjskega ročnega menjalnika, pri močnejših dveh motorjih pa preko šeststopenjskega. V kombinaciji z 2,0 FSI motorjem je na voljo tudi šeststopenjski avtomatski menjalnik tiptronic, v kombinaciji z 2,0 TDI motorjem pa avtomatski menjalnik DSG. Šibkejša dva motorja sta na voljo z obema stopnjama opreme, močnejša dva pa le z opremo stylance.

Najcenejša seat altea stane 3,83 milijona tolarjev

Cena seata altee se začne pri 3,83 milijona tolarjev, kolikor je potrebno odšteti za različico 1,6 reference. Najcenejša dizelska različica je seat altea 1,9 TDI reference, ki stane 4,21 milijona, najdražja altea pa je 2,0 TDI stylance, ki velja 5,03 milijona oziroma z DSG menjalnikom 5,35 milijona tolarjev. Cene športnih paketov znašajo 187 tisoč tolarjev za sport ter 125 oziroma 225 tisočakov za paketa sport up 1 in sport up 2.