Najmanjši je odrastel

Aktualno, Novosti

Po sedmih letih in 1,1 milijona prodanih »baby benzov« bo konec leta v Mercedesove prodajne salone zapeljala nova generacija razreda A. Avtomobil bo precej daljši in širši, odpravljene pa naj bi bile tudi nekatere slabosti,…

Po sedmih letih in 1,1 milijona prodanih »baby benzov« bo konec leta v Mercedesove prodajne salone zapeljala nova generacija razreda A. Avtomobil bo precej daljši in širši, odpravljene pa naj bi bile tudi nekatere slabosti, ki so pestile predhodnika, predvsem pomanjkljiva kakovost materialov v potniški kabini. Namenjen bo predvsem evropskim, pa tudi azijskim kupcem, medtem ko izvoz v ZDA ni predviden. Čez Atlantik bodo namreč Nemci kmalu poslali B razred, ki bo sicer tehnično v tesnem sorodstvu z A-jem, vendar nekoliko večji in prestižnejši.

Prvič tudi s tremi vrati

Novi A razred nas bo pričakal v dveh karoserijskih različicah, poleg petvratne, ki je bila doslej edina, so v Stuttgartu pripravili tudi športnejšo trivratno, namenjeno predvsem mlajšim in bolj dinamičnim kupcem. Karoserija je pridobila dobršen odmerek zrelosti, spredaj so najbolj vpadljivi nova maska motorja in podolgovati žarometi, na boku pa lahko opazimo izrazito gubo, ki se vzpenja proti zadku in daje avtomobilu zelo samozavesten nastop. Inženirji so ohranili tako imenovano sendvič konstrukcijo, torej zasnovo z dvojnim dnom, zaradi večjih mer – dolžina se je povečala za 232 mm, širina pa za 45 mm – pa v potniški kabini vladajo skorajda razkošne prostorske razmere. Za 15 odstotkov se je povečal tudi prtljažnik, ki sprejme do 1.350 l prtljage. Uporabnost kabine povečuje tudi tretjinsko deljiva zadnja klop, ki sicer ni vzdolžno pomična, je pa zato dno prtljažnika mogoče nastavljati po višini, rezultat pa je popolnoma ravna nakladalna površina. Pri petvratni različici za nekaj dodatnih evrskih stotakov ponujajo t.i. »easy-vario-plus-sistem«, ki omogoča odstranitev zadnjih in sovoznikovega sedeža, pri čemer lahko v A-ja spravimo skoraj dva kubična metra tovora.

Novi motorji in izboljšana varnost

Izbirati bo mogoče med sedmimi motorji, ki so zrasli po prostornini in moči, med njimi so trije dizelski z močjo od 82 do 140 KM. Vsi ustrezajo okoljevarstvenim standardom euro 4, filter sajastih delcev je na voljo za doplačilo. Pri Mercedesu obljubljajo v povprečju za deset odstotkov nižjo porabo, malce manj v kombinaciji z novim brezstopenjskim samodejnim menjalnikom »autotronic«, ki je pri znamki Mercedes-Benz prvi te vrste. Veliko pozornosti so namenili varnosti potnikov, saj že sama zasnova avtomobila omogoča, da se sile ob bočnem trku absorbirajo v nosilce, nameščene v dnu, pa tudi višje sedenje potnikov že samo po sebi zagotavlja večjo varnost. Novi A se ponaša z dvostopenjskim sistemom sprednjih zračnih blazin, zatezniki varnostnih pasov tudi zadaj in novimi stranskimi varnostnimi blazinami. Vsi A-ji so opremljeni s sistemom za nadzor stabilnosti vozila, ki skupaj z novo zadnjo premo in prilagodljivimi blažilniki obljublja vzorno obnašanje na cesti. Volanski mehanizem je tako kot pri novem golfu elektro-mehanski.

Za potnike bolje poskrbljeno, kot doslej

Zrela in kakovostna armaturna plošča v notranjosti pričara občutek sedenja v večjem avtomobilu. Vsaj tako kažejo prve fotografije, pa tudi kakovost materialov je za nekaj stopenj višja, čeprav bo za pravo oceno potrebno počakati na prve vožnje. No, odgovorni obljubljajo, da bo novi A tudi pri tem poglavju res pravi Mercedes in da naj bi v svojem segmentu postavil nove standarde. Brez doplačila bodo kupci deležni multifunkcijskega volanskega obroča, klimatske naprave in večjih in udobnejših sedežev, kot doslej, prednji (A) stebrički so zaradi boljše vidljivosti po novem za četrtino tanjši. Kot ponavadi bo seznam dodatne opreme dolg in izčrpen, naj omenimo le ksenonske žaromete, ki svetijo v ovinek in varnostne zavese.