Stilo z alfinim športnim srcem

Fiat, Testi

Fiat stilo se je z letošnjo oblikovno osvežitvijo sprednjega dela približal tudi nekoliko bolj zadržanim kupcem, pod motorni pokrov pa je po alfi podedoval zmogljiv turbodizelski multijet motor. Preizkusili smo fiat stilo 1,9 multijet 16V…

Fiat stilo se je z letošnjo oblikovno osvežitvijo sprednjega dela približal tudi nekoliko bolj zadržanim kupcem, pod motorni pokrov pa je po alfi podedoval zmogljiv turbodizelski multijet motor. Preizkusili smo fiat stilo 1,9 multijet 16V dynamic, ki se izkaže kot solidno izdelan, oblikovno privlačen in že skoraj športno zmogljiv avtomobil za privlačno ceno.

Prenovljeni stilo je še vedno šarmanten

Fiat stilo se z letošnjo prenovo dobil bolj germansko zadržan sprednji del z drugače oblikovanimi sprednjimi žarometi in masko hladilnika. Sicer pa je avtomobil obdržal svoj italijanski šarm, katerega s športno obliko poudarja klinasta stranska silhueta. Bočna linija se dinamično dviguje proti zadnjemu delu, katerega v trivratni različici, kakršno smo preizkusili, zaznamujejo izrazite zadnje luči in masiven odbijač. Vrata prtljažnega prostora bi se zaradi funkcionalnosti lahko zajedala globlje vanj, saj je dno precej nižje kot rob prtljažnega prostora.

Neudobni sprednji sedeži

Potniška kabina po prostornosti sodi v razredno povprečje, kar pomeni dovolj prostora na sprednjih sedežih in nekoliko večjo utesnjenost na zadnjih. Sprednji sedeži sicer nudijo športen bočni oprijem in so tudi izdatno nastavljivi, a obenem predvsem v ledvenem delu premalo udobni. Prtljažni prostor meri 305 litrov, kar je manj od razrednega povprečja, povečati pa ga je mogoče s prevračanjem deljivega naslona zadnje sedežne klopi. Armaturna plošča je iz grobe, mehke in v celoti ne najbolj kvalitetne plastike, a celostni vtis je skupaj z aluminijastimi vložki na sredinski konzoli soliden.

Multijet s 140 KM za odlične zmogljivosti

Pod motornim pokrovom se vrti 1,9-litrski multijet turbodizel z večtočkovnim vbrizgom goriva, ki so ga inženirji v stila presadili iz alfe. Največja moč znaša 140 KM pri 4.000 vrtljajih in največji navor 305 Nm pri 2.000 vrtljajih na minuto, bogata krivulja turbodizelskega navora pa med vožnjo poskrbi za izjemno solidne pospeške. Sicer največja hitrost po tovarniških podatkih znaša 203 kilometre na uro in pospešek od nič do sto kilometrov na uro 9,7 sekunde, povprečna poraba goriva pa se je na testu gibala med sedmimi in osmimi litri plinskega olja na sto kilometrov.

Čvrsto podvozje nudi zanesljivo lego na cesti

Fiat stilo je iz alfe prevzel tudi šeststopenjski ročni menjalnik, ki se ponaša z natančnim pretikanjem in s kratko preračunanimi prvimi tremi prestavnimi razmerji ter dolgo, varčevalno usmerjeno šesto prestavo. Podvozje je uglašeno za športno vožnjo, a obenem dovolj učinkovito blaži cestne neravnine. Lega v ovinkih je solidno mirna, pa tudi pri najvišjih hitrostih na avtocesti stilo zanesljivo drži smer.

Športne dodatke je potrebno doplačati

Serijska oprema dynamic obsega ABS, štiri zračne blazine, radijski sprejemnik, potovalni računalnik, dvopodročno klimatsko napravo, električni pomik stekel, luči za meglo spredaj in še kaj. Okenski zračni blazini je potrebno doplačati (51 tisoč tolarjev), glede na športen značaj fiata stilo 1,9 multijet 16V dynamic pa bi bil lahko serijski še kakšen kos športne opreme. Tako je bil testni avtomobil s spiska dodatne opreme založen še z litimi platišči premera 16 palcev (182 tisoč tolarjev), stranskimi pragovi (53 tisoč tolarjev), avtoradiem z mp3 predvajalnikom (91 tisoč tolarjev), sistemom ESP (159 tisoč tolarjev) ter usnjem na volanu in prestavni ročici (41 tisoč tolarjev).

Fiat stilo 1,9 multijet 16V dynamic je cenovno ugoden

Fiat stilo 1,9 multijet 16V dynamic stane 3,71 milijona tolarjev, kar je glede na velikost in predvsem zaradi zmogljivega turbodizelskega motorja zelo privlačna cena. Tudi s kakšnim kosom dodatne opreme cena naraste le nekaj nad štiri milijone, kar je poštena cena za celoten paket privlačne oblike in zmogljivosti, sploh v primerjavi z nemško konkurenco.

Foto: Miloš Milač