Bistvena novost se skriva pod pokrovom

Nissan, Testi

Po dobrih treh letih nas v Nissanovih prodajnih salonih pozdravlja prenovljena almera. Medtem, ko na prvi pogled težko opazimo spremembe, se več novosti skriva pod pokrovom, med njimi tudi novi 1.5-litrski turbodizelski motor s 98…

Po dobrih treh letih nas v Nissanovih prodajnih salonih pozdravlja prenovljena almera. Medtem, ko na prvi pogled težko opazimo spremembe, se več novosti skriva pod pokrovom, med njimi tudi novi 1.5-litrski turbodizelski motor s 98 KM. Je že tako, da težki časi z rekordno visokimi cenami goriva kar kličejo po varčnih dizelskih motorjih in tudi pri Nissanu jim niso ostali dolžni.

Zunanjosti se prenova skoraj ni dotaknila

Zunanje spremembe, ki jih je bila deležna almera ob prenovi, opazimo šele na drugi pogled. Razen žarometov pod prosojnim steklom in drugačnim zadnjim lučem vse ostalo ostaja po starem. Več novosti nas pričaka znotraj potniške kabine, kjer so Nissanovi inženirji namestili sredinsko upravljalno konzolo N-form, ki jo poznamo še iz primere. Kar je novo, pa ni vedno tudi boljše, in N-form žal spada v to skupino. Upravljanje z avdio sistemom, potovalnim računalnikom in samodejno klimatsko napravo zahteva nekaj privajanja, pa še tedaj deluje nelogično in preveč dolgotrajno. Vse pomembnejše informacije se izpisujejo na velikem LCD displeju, ki pa je monokromatski in v intenzivnejši svetlobi tudi slabo berljiv. Sicer se na sprednjih sedežih sedi dokaj visoko in udobno, sedeži se izkažejo za udobne tudi na daljših potovanjih, škoda le, da je volanski obroč nastavljiv le po višini, zato več kot zadovoljiva namestitev za volanom ni mogoča. Merilniki, obrobljeni s srebrno barvo ostajajo klasični okrogli, za razliko od primere pa so nameščeni pred voznika. Zadnjim potnikom 2535 mm dolga medosna razdalja ne zagotavlja ravno razkošnega prostora za kolena, pa tudi nad glavami ga zaradi padajoče strehe ni v izobilju, zato pa se nad količino odlagališč ne gre pritoževati. Zadek ponuja povprečnih 355 l prostora, ki je podložen z ravnim dnom, povzpne pa se do številke 1.020 l, če zložimo zadnjo klop. Almero lahko obremenimo največ s pol tone teže.

1.5-litrski dCi sodi med povprečne

Pod motornim pokrovom testne almere je bil nameščen Renaultov vrstni turbodizelski štirivaljnik z 1.5 litra delovne prostornine in 60 kW/82 KM. Motor, ki smo ga že srečali pri cliu in meganu, sledi trendu vedno manjših turbodizelskih motorjev, ki pa so kljub temu zelo sodobni in dovolj zmogljivi za povprečnega voznika. Almera z njim do hitrosti sto km/h potrebuje 15 sekund, nekoliko bolje kot s pospeški pa se izkaže z navorom, ki ga je za 185 Nm pri 1750 vrt./min. V praksi motor daje občutek poskočnosti šele nad 2.000 vrtljaji, kar pomeni, da nam pogosto pretikanje ročice sicer natančnega petstopenjskega menjalnika ne uide. Kljub majhni prostornini smo pogrešali tisto pravo varčnost, kamor povprečnih 6.5 litrov na sto prevoženih kilometrov zagotovo ne sodi, pa tudi nekoliko tišje delovanje. Končna hitrost znaša solidnih 170 km/h, kljub nekaterim slabostim pa se motor izkaže za prijetnega sopotnika. Zanesljiva lega, lahkotno upravljanje Almera na cesti daje občutek mehkobe, čeprav potniki nimajo težav z zaznavanjem krajših neravnin na cesti. Kljub temu ostaja njeno podvozje, ki ga spredaj sestavljta McPhersonovi vzmetni nogi in vijačne vzmeti, zadaj pa večvodilna prema, prizanesljivo tudi ob hitrejšem menjanju smeri, ob tem pa ne gre spregledati učinkovitih kolutnih zavor, ki jih serijsko spremlja zavorni asistent. Volanski mehanizem je dovolj posreden in zelo lahkoten, kar bo razveselilo predvsem nežnejši spol, pogrešali smo le nekaj več povratnih informacij s cestišča, kar pride prav posebej takrat, ko pri hitri vožnji v ovinek nos začne z rahlim siljenjem navzven.

S skoraj popolnim paketom opreme accenta in petimi vrati 3.9 mio SIT

Še nekaj let nazaj se predvsem japonske znamke niso pretirano ukvarjale z razvojem dizelskih motorjev, pa čeprav je njihova rast tudi v nižjem velikostnem razredu vse večja. Pri Nissanu so 1.5-litrski dCi motor dobili z doto francoskega ženina, ki je dovolj dober predstavnik svoje vrste, almero pa približa predvsem nezahtevnim in varčnosti željnim kupcem. Almera s sicer praktično popolnim paketom opreme accenta (potovalni računalnik, samodejna klimatska naprava, radio s šestimi zvočniki, kromirane kljuke vrat) ki pa vsebuje le sprednji varnostni blazini (več jih v almeri ni mogoče dobiti) in petimi vrati stane 3.916.000 slovenskih tolarjev, kar je 200 tisočakov manj kot najbolje opremljeni megane z istim motorjem in ravnotako petimi vrati. Almera se lahko po japonsko pohvali s tremi leti splošnega jamstva in dvanajstletnim jamstvom proti prerjavenju.

Foto: Miloš Milač