Prenovljeni X-trail na slovenskem trgu

Aktualno, Novosti

Nissan X-trail je na trg zapeljal leta 2001 in takoj postal drugo najbolje prodajano vozilo v svojem segmentu. Lani je rast prodaje X-traila v Evropi v primerjavi z letom poprej zrasla za 45 odstotkov, tako…

Nissan X-trail je na trg zapeljal leta 2001 in takoj postal drugo najbolje prodajano vozilo v svojem segmentu. Lani je rast prodaje X-traila v Evropi v primerjavi z letom poprej zrasla za 45 odstotkov, tako da je X-trail s prvega mesta izpodrinil land rover freelanderja. V letošnjem letu si Nissan s prenovljenim X-trailom namerava v Evropi odrezati deset odstoten delež v segmentu oziroma prodati okoli 50 tisoč avtomobilov. Prenovljeni X-trail je bil za slovenski trg predstavljen konec prejšnjega tedna na progi za motokros na Rakeku.

Dodatni žarometi na strešnih vodilih

Prenovljeni nissan X-trail se od dosedanjega modela razlikuje po novi sprednji maski spremenjenih odbijačih, ki omogočajo večji vstopni in izstopni kot na terenu ter novimi platišči iz lahke litine premera 16 palcev. V najbogatejši stopnji opreme, elegance, so na sprednjih strešnih nosilcev nameščene tudi dodatne luči. Le-te so namenjene predvsem terenski vožnji, zato svetijo v povezavi z nezasenčenimi lučmi in tako pri vožnji po cesti ne slepijo nasproti vozečih voznikov.

Osvežena notranjost

Osvežena potniška kabina zajema bolj ergonomsko dodelano armaturno ploščo s priročnimi hlajenimi držali za kozarce s pijačo ter možnostjo integriranega satelitskega navigacijskega sistema. Nekoliko je spremenjena tudi arhitektura odlagalnih mest za drobnarije, novi so krožni gumbi za uravnavanje klimatske naprave, najprestižnejša stopnja opreme, elegance, pa je sedaj oblazinjena s črnim usnjem.

Zmogljiv 2,2-litrski turbodizel

Pod motornim pokrovom je najpomembnejša novost 2,2-litrski turbodizelski motor, ki se ponaša s po štirimi ventili nad vsakim valjem in dvema odmičnima gredema v glavi. Čeprav temelji na prejšnji generaciji tega pogonskega agregata, pa zaradi množice posodobitev sedaj razvije največjo moč 136 KM in navor 314 Nm. Turbodizel, ki smo ga preizkusili v nissan primeri 2,2 dCi, odlikuje dovoljšna zaloga moči, solidna krivulja navora in obenem športno veselje do vrtenja v višje vrtljaje, ob tem pa po tovarniških podatkih v X-trailu porabi v kombiniranem ciklu 7,2 litra plinskega olja na sto kilometrov. Na voljo sta tudi dva že znana bencinska motorja, 2,0-litrski s 140 KM in 2,5-litrski štirivaljnik s 165 KM.

Trije paketi opreme

Paketi opreme so trije, comfort, sport in elegance. Osnovni paket comfort zajema ABS z elektronsko razporeditvijo (EBD) in ojačevalnikom (NBAS) zavorne moči, dve sprednji zračni blazini, avtomatsko klimatsko napravo, električni pomik stekel in vzvratnih ogledal ter daljinsko centralno zaklepanje. Sport je bogatejši za elektronska sistema za nadzor stabilnosti vozila z delno zaporo diferenciala (ESP+) in proti zdrsu koles (TCS), usnje na volanskem obroču in predstavni ročici, ogrevana prednja sedeža, platišča iz lahke litine ter luči za meglo spredaj. Najbogatejši elegance pa se ponaša še z usnjenim oblazinjenjem notranjosti, električnim pomikom voznikovega sedeža, nekaj kromiranimi podrobnostmi ter že prej omenjenimi dodatnimi lučmi na strešnih nosilcih.

Nissan X-trail stane med 6,02 in 8,65 milijona tolarjev

Cena za nissan X-trail se začne pri 6,02 milijona za X-trail 2,0 comfort in konča pri 8,65 milijona tolarjev za X-trail 2,2 dCi elegance. Najcenejši turbodizelsko gnan X-trail je različica 2,2 dCi comfort, ki stane 6,77 milijona tolarjev. Razlike v ceni med stopnjami opreme znašajo nekaj manj kot milijon tolarjev, se pravi sport je slab milijon dražji od različice comfort in prav toliko cenejši od najprestižnejše stopnje opreme elegance.

Foto: Miloš Milač


Sorodne vsebine