Prepih okoli glav, tudi v denarnici

Ford, Mazda, Smart, Testi

Avtomobili kot so smart roadster, mazda MX-5 in ford streetka sodijo med tiste prijetne, a povsem neracionalne nakupe. Majhni in utesnjeni roadsterji so po uporabnosti namreč na ravni skuterja, po ceni pa se kosajo z…

Avtomobili kot so smart roadster, mazda MX-5 in ford streetka sodijo med tiste prijetne, a povsem neracionalne nakupe. Majhni in utesnjeni roadsterji so po uporabnosti namreč na ravni skuterja, po ceni pa se kosajo z limuzinami srednjega razreda. Če pa gledamo skozi oči ozkega segmenta roadsterjev, pa prav ti malčki ponujajo največ prepiha za odštet denar.

Vse tri roadsterje smo postavili na primerjalni preizkus in z njimi prevozili dobršen del hrvaške obale in odkrili praktično vse zavite ceste na otoku Krk. Zgodnje oktobrsko vreme je bilo kot nalašč za to početje, saj je vročina že ugašala, mraz pa še ni pritiskal. Za volanom takšnega roadsterja je temperatura med 20 in 25 stopinj namreč idealna. Hkrati nam je uspelo zbrati razmeroma dostopne modele, ki s ceno ne segajo v višave, poleg tega pa so cenovno in zmogljivostno zelo primerljivi. Mazda 1,6i (modela 1,6i twin z nekoliko bogatejšo opremo, ki smo ga imeli na preizkusu, ni več v ponudbi. Ima pa osnovni model elektriko za stekla, sredinsko ključavnico in zavorni ABS) stane 4,14 milijona tolarjev. Smart roadster z že kar bogato opremo (tudi 15-palčna aluminijasta kolesa, elektrika za stekla, ključavnico in ogledala, zavorni ABS, elektroniko zdrsa, klimatsko napravo in še kaj) stane nekaj čez pet milijonov tolarjev. Za ford streetka 1,6 pa nismo uspeli dobiti cene, ker tega modela v Sloveniji trenutno ni v ponudbi. V tujini pa stane okoli 20 tisoč evrov. Pravo presenečenje nam je pripravil mali smart roadster, ki je s podatki o merah, in moči zbujal največ dvomov. Le 3,42 metra dolg dvosedežni roadster namreč poganja le 699-kubičen trivaljnik, podprt s turbinskim polnilnikom. Moč pa je razmeroma skromnih 60 kilovatov oziroma 82 konjskih moči.

Smart ima le 790 kilogramov in 699 kubikov

Ob teži le 790 kilogramov pa se je omenjena konjenica v povezavi s čudovito uglašenim podvozjem, zadnjim pogonom in samodejnim oziroma robotiziranim ročnim šeststopenjskim menjalnikom, delala čudeže. Smart je bil najbolj zaželen roadster na tridnevnem preizkušanju, ker je ponudil največ užitkov v vožnji. Povsem brezkompromisen smart je ob vstopanju ob postavljenih lokih med strešnim in zadnjim stebričkom prav težaški avto, ki zahteva izurjenega voznika. Ko oba loka snamemo in ju zložilo pod prednji pokrov, platneno strešico pa pospravimo za prednja sedeža, se v sedež preprosto zadrsate in pristanete skoraj na tleh. Čaka vas precej ceneno okolje že znano iz drugih smartov, čaka vas tudi ključ na sredinski konzoli in presenetljivo veliko prostora. Ključ zažene majhne a zelo radoživ trivaljnik, ki se hitro vrti in s pomočjo kratkega a nekoliko cukajočega menjalnika omogoča dobre pospeške, predvsem pa izjemne užitke v vožnji. V majhnem avtu smo se počutili kot v gokartu, saj se je ceste držal kot prilepljen, na meji pa je postregel z nadzirljivimi zdrsi zadnjih koles. Prepih zaradi nizkih sedežev in zadnje zaščite ni bil prevelik, morda je bil celo premajhen glede na ostala roadsterja. Navdušila nas je tudi zelo zmerna poraba okoli šest litrov, manj utesnjenost prtljažnega prostora, ki ima zadaj 86, spredaj le 59 litrov.

Mazd MX-5 v svetu že prek 700 tisoč

Mazda MX-5 je legenda med roadsterji, saj je v 15 letih nabrala prek 700 tisoč kupcev, kar jo uvršča na prvo mesto v prodaji v svetu. Njena zasnova je bila pred poldrugim desetletjem tako domišljena, da je dobra še danes, kar potrjujejo tudi štiri zvezdice na preizkusih EuroNCAP in še vedno zelo dobra prodaja. Uspeh so pri Mazdi kronali tudi z zelo dostopno eno 4,14 milijona tolarjev, ki je najnižja med preizkušanci. Po zasnovi je MX-5 pravi klasični roadster z dvema sedežema, zadnjim pogonom, majhno kabino in dolgim motornim pokrovom. V primerjavi je v primerjavi z ostalim dvema kljub razmeroma veliki dolžini 3,97 metra, zelo utesnjena. Visokorasli vozniki imajo težave predvsem z nogami pod nenastavljivim volanom, v širino še nekako gre. Armaturna plošča je urejena in precej imenitnejša kot v smartu, menjalnik izjemno kratek in natančen, vozne lastnosti pa prvinsko uživaške.

Pogon na zadnja kolesa

Pogon je seveda na zadnja kolesa, za preprečevanje zdrsa pa ni nobene elektronike kot denimo pri smartu, zato mazda utegne biti tudi zahteven roadster. Tudi najmočnejši motor 1,6 s 81 kilovati oziroma 110 konjskimi močmi ni bil tako živahen kot smartov, čeprav je ponudil nekoliko boljše pospeške. Razlog se skriva v višji teži 1040 kilogramov in slabši prožnost motorja v nizkih vrtljajih. Vozne lastnosti pa za smartom ne zaostajajo v ničemer, saj se mazda uživaško hitro pelje skozi ovinke, ob tem ponuja odlično lego, skoraj nič nagibanja in tudi nekoliko več udobja. Z zadkom brez težav ometete po cesti in ga tudi dokaj lahkotno lovite, če je podlaga dobra. Ob tem se mazda pohvali z nekoliko boljšo izdelavo in večjim prtljažnikom 144 litrov zadaj. Skupno pa je enako velik kot smartov a manjši kot v fordu streetka. Med prednosti mazde pa sodi tudi cena, ki je s 4,14 milijona za 900 tisočakov nižja od smartove, je pa tudi opremsko mazda skorajda povsem gola.

Streetka je lepotec z manj športno dušo

Ford streetka je se je izkazal kot zelo privlačen in najudobnejši roadster, ki že išče kompromise, a s tem tudi skvari užitke. Med vsemi tremi je ponudil največ prostora, največ odlagalnih predalov, najudobnejše podvozje in najvišjo streho. Poleg tega njegov prtljažnik pospravi 214 litrov, streha pa je pomična električno, pri ostalih dveh ročno. Streetka z dolžino 3,86 metra je ponudil tudi najslabše zmogljivosti 1,6-litrskega motorja s 70 kilovati oziroma 95 konjskimi močmi, ki se dobro izkaže predvsem pri vsakodnevni mestni vožnji. Motor je namreč izrazito prožen, ko ga začnemo priganjati pa ne pokaže športnega duha, tudi zavrteti se noče.

Največ udobja, najmanj užitkov

Užitki v vožnji pa so najslabša stran streetkaja, ki se sicer zelo dobro pelje. Prednji pogon pa je kljub temu preveč zanesljiv in premalo vznemirljiv, da bi v vozniku prebudil toliko navdušenja kot v ostalih dveh. Tudi podvozje je pri streetkaju kazalo najopaznejše znake zvijanja in tudi največ nagibanja. Streetka je sicer dober kompromis, prepriča pa predvsem z privlačno obliko, udobjem in nezahtevnimi voznimi zmogljivostmi. Na področju užitkov v vožnji pa roadsterjema ne more slediti. Streetka v Sloveniji sicer ni v redni ponudbi, ga je pa moč naročiti za ceno 21.500 evrov.

Foto: Miloš Milač


Sorodne vsebine