Športen karavan s plemenito turbodizelsko dušo

Honda, Testi

Nova honda accord tako v limuzinski kot tudi karavanski tourer različici dosega dobre prodajne številke. Zasluženo je pri kupcih dobro sprejet tudi turbodizelsko gnan accord, v Sloveniji se več kot polovica kupcev odloči zanj. Preizkusili…

Nova honda accord tako v limuzinski kot tudi karavanski tourer različici dosega dobre prodajne številke. Zasluženo je pri kupcih dobro sprejet tudi turbodizelsko gnan accord, v Sloveniji se več kot polovica kupcev odloči zanj. Preizkusili smo hondo accord tourer 2,2 i-CTDi sport, avtomobil pa je na testu navdušil predvsem s solidno tehniko in odličnim motorjem.

Masiven karavanski zadek

Karavanska različica je morda oblikovno nekoliko manj skladna od limuzine, a obenem njena pojava deluje tudi bolj mogočno, če že ne masivno. Sprednji del zaznamuje petkotna maska, ki se zajeda v odbijač, obdajajo pa jo športno ozki sprednji žarometi. Boki se dvigujejo proti zadnjemu delu, tako da so zadnja bočna stekla razmeroma nizka, kar otežuje preglednost. Karavanski zadek je ostro odsekan, zaznamujejo pa ga globoko v zadnji odbijač zajedajoča se vrata prtljažnega prostora in zadnje luči, oblikovno sorodne tistim pri limuzini.

Urejena potniška kabina

Potniška kabina se ponaša s kvalitetno izdelavo in kakovostnimi materiali, voznik pa v povezavi z nastavljivim volanom in sedežem brez težav najde ugoden položaj za volanom. Armaturna plošča je urejena in pregledna, stikala na sredinski konzoli logično razporejena, dovolj pa je tudi odlagalnih mest za drobnarije. Prtljažni prostor v osnovi sprejme solidnih 576 litrov, ob podrti zadnji klopi pa skoraj 1,7 kubičnega metra. Med serijsko opremo poleg električnega pomika stekel in vzvratnih ogledal med drugim sodi tudi ABS in šest zračnih blazin, dvopodročna klimatska naprava ter radio s CD predvajalnikom, pogrešali pa smo na primer potovalni računalnik in elektronski sistem proti zdrsu pogonskih koles.

2,2-litrski turbodizel ima v tourerju težje delo

Hondin 2,2-litrski turbodizelski motor smo že preizkusili in naših straneh tudi prvi v Sloveniji objavili test limuzinske različice honde accord 2,2 i-CTDi. Pogonski agregat z največjo močjo 140 KM pri 4.000 vrtljajih in največjim navorom 340 Nm pri 2.000 vrtljajih na minuto tudi v karavanu prepričljivo navduši, čeprav se pri zmogljivostih pozna večja teža avtomobila. S končno hitrostjo malenkost pod 200 kilometrov na uro in s pospeškom od nič do sto kilometrov na uro v dobrih desetih sekundah so zmogljivosti nekoliko slabše kot pri limuzini, obenem pa je bila poraba goriva na testu s 6,9 litra na sto kilometrov prav tako za odtenek višja.

Lega na cesti na zelo visoki ravni

V vožnji se v primerjavi z limuzinskim accordom pozna večja teža karavanskega zadka, zato je lega na cesti za drobec slabša, čeprav še vedno na zelo visoki ravni. Trdno uglašeno vzmetenje zagotavlja malo nagibanja karoserije, a zato kar precej cestnih neravnin prenese na telesa potnikov. Motor je eden izmed najboljših izdelkov na trgu ta hip, saj zvezno pospešuje od dva do dobrih pet tisoč vrtljajev na minuto, ob tem pa vseskozi ostaja uglajeno tih in skromen pri porabi goriva.

6,59 milijona tolarjev za soliden športen karavan z odličnim turbodizlom

Honda accord tourer 2,2 i-CTDi sport stane 6,59 milijona tolarjev, za ta denar pa dobite izrazito športen karavan z enim izmed najboljših turbodizelskih motorjev. Pred tekmeci prednjači tudi z dodelano tehniko, medtem ko ji v primerjavi z njimi manjka kakšen kos opreme, predvsem potovalni računalnik je v tem avtomobilskem razredu praktično že pravilo.

 

Foto: Miloš Milač