Prvi vtisi iz okolice jadranskega bisera

Aktualno

Pri Oplu že s polno paro zbirajo naročila za novo astro, s katero si bolj kot kdajkoli obetajo povečanje tržnega deleža v kompaktnem segmentu. Novinka se ponaša predvsem s svežo in dinamično zunanjostjo ter precej…

Pri Oplu že s polno paro zbirajo naročila za novo astro, s katero si bolj kot kdajkoli obetajo povečanje tržnega deleža v kompaktnem segmentu. Novinka se ponaša predvsem s svežo in dinamično zunanjostjo ter precej izboljšanimi voznimi lastnostmi. Da je temu res tako, smo se prepričali tudi slovenski novinarji, ki smo bili povabljeni na predstavitev s testnimi vožnjami v vselej prelep Dubrovnik.

Obljuba dela dolg

Pomlad v polnem zamahu, to lahko opazimo na vsakem koraku, pa ne le v naravi. Spomladanski čas je primeren tudi za intenzivno dogajanje v avtomobilskem svetu, tovarne zato ihtavo predstavljajo nove modele, ki bodo letos in naslednjih nekaj let mamili kupce. Tretja generacija stre prihaja na trg z bogato izbiro opreme in motorjev ter konkurenčnimi cenami, ki se pričnejo pri 3,3 milijona slovenskih tolarjev. Čeprav kupci vse bolj stavijo na vizualni izgled in se nam nova astra že nekaj časa smehlja z velikih panojev, je pomembno tudi vse drugo in obljube o dinamičnem in celo športnem duhu smo imeli naposled priložnost tudi dejansko preizkusiti. Po ozkih in zavitih cestah Dalmacije smo se kratek čas družili z astro, ki jo je poganjal 1.8-litrski bencinski agregat s 92 kW oziroma 125 KM.

Vselej zanesljiva lega na cesti

Novinka je vsekakor zelo vodljiv avtomobil. Suverena lega v ovinkih in visoka meja zdrsa nista edini pozitivni lastnosti. Zaznati je mogoče tudi skromno mero nagibanja, ob močnem vijuganju zadek ostane miren in ubogljiv. Krmiljenje je lahkotno in neposredno, sedeži pa že pri osnovnem paketu essentia dovolj oprijemljivi in čvrsti. Inženirji so tudi tokrat na vrh sredinske konzole namestili informacijski zaslon, ki kaže vse nujnejše informacije, zato se voznik lahko osredotoči na dogajanje v prometu. 1.8-litrski 16V se izkaže tako s prožnostjo, kot tudi z živahnostjo in se ne boji visokih vrtljajev. Na zadnji klopi je prostor solidno odmerjen, v prtljažniku celo nadpovprečno, s 380 l je za trideset litrov večji od golfovega in mazdinega.

Nekajurno druženje je tako zapustilo soliden vtis, ki se bo, upajmo, nadaljeval tudi pri daljši preizkušnji. Gneča v kompaktnemu razredu se povečuje precej hitreje, kot se število kupcev, zato si posamezne znamke povečujejo delež predvsem na račun konkurence. Na račun koga bo poletela astra?

Foto: GM