Po novem težje s ceste

Aktualno, Zanimivosti

V prestižni Nissanovi ameriški znamki Infiniti so za drugo polovico letošnjega leta napovedali varnostni sistem, ki opozarja voznika ob morebitnem izstopu vozila iz voznega pasu. Sistem LDW (Lane Departue Warning) sestavljajo majhna kamera, senzor hitrosti,…

V prestižni Nissanovi ameriški znamki Infiniti so za drugo polovico letošnjega leta napovedali varnostni sistem, ki opozarja voznika ob morebitnem izstopu vozila iz voznega pasu. Sistem LDW (Lane Departue Warning) sestavljajo majhna kamera, senzor hitrosti, indikator in zvočen opozorilnik.

Že letošnjo jesen bo LDW premierno na voljo v športnem terencu FX, dobila pa ga bo tudi nova limuzinska generacija M45 (na fotografiji), ki je napovedana za prihodnjo pomlad. Razvoj sistema je spodbudila raziskava, ki razkriva, da je v ZDA kar 55 odstotkov vseh avtomobilskih nesreč s smrtnim izidom pogojenih z nenamerno menjavo voznega pasu. Razlogi so predvsem v premajhni pozornosti voznika, utrujenosti in celo spanju za volanom. Pri namerni menjavi voznega pasu se z vključitvijo smernikov sistem začasno izključi, po želji pa ga je mogoče tudi popolnoma izklopiti.