Otroci in varnost v cestnem prometu

Aktualno

Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v preddverju Državnega zbora RS, so predstavniki podjetja Renault Slovenija in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu predstavili rezultate letošnjega vzgojno-izobraževalnega programa »Varnost za vse«. Novinarske…

Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v preddverju Državnega zbora RS, so predstavniki podjetja Renault Slovenija in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu predstavili rezultate letošnjega vzgojno-izobraževalnega programa »Varnost za vse«. Novinarske konference so se udeležili tudi minister za šolstvo, znanost in šport Slavko Gaber ter minister za notranje zadeve Rado Bohinc.

Na konferenci so razglasili zmagovalni razred, ki bo sredi junija letos Slovenijo zastopal na mednarodnem srečanju v Parizu. Zmagovalni razred je bil izbran izmed 163 razredov, ki so v okviru prometne vzgoje v 4. razredih osemletke in 5. razredih devetletke pod vodstvom svojih učiteljev in mentorjev pripravili skupinski izdelek – plakat na temo »Varna pot v šolo« ter izvedli druge aktivnosti s področja prometne vzgoje. V Sloveniji je mednarodni program »Varnost za vse«, katerega nosilec je Renault Slovenija, letos potekal že drugič, temelji pa na celoletnem načrtnem delu učencev, učiteljev in staršev, njegov osnovni namen pa je spodbujanje kakovostnega izvajanja programa prometne vzgoje in iskanje ovih rešitev, za varnejšo prometno okolje naših najmlajših.

Z izvedbo projekta so v nekaterih državah Evropske unije pričeli v šolskem letu 2000/2001, ko so razdelili 65.000 vzgojnih kompletov, v lanskem šolskem letu je skupaj sodelovalo 56.390 razredov iz 9 držav, med njimi prvikrat tudi Slovenija, letos pa se je število držav povzpelo že na 11. Doslej se je s projektom seznanilo že več kot šest milijonov Evropskih šolarjev. Zmagovalni razred iz vsake države odpotuje na zaključno srečanje v Disneyland v Parizu, kjer otroci predstavijo svoje projekte in spoznajo izdelke vrstnikov iz drugih držav. V letošnjem letu je do naše žirije prispelo 163 izdelkov, zmagovalni razred pa je bil 4B osnovne šole Stranje iz Stahovice. Čestitamo!