Italijanski Odisej je zanesljiv sopotnik

Fiat, Testi

Fiat ulysee je italijanska inkarnacija enoprostorskih četverčkov, kamor sodijo tudi koncernska sestra lancia phedra ter PSA-jeva brata citroen C8 in peugeot 807. Vsi, tudi ulysee, nudijo veliko prostora v notranjosti, dobro se počutijo na avtocesti…

Fiat ulysee je italijanska inkarnacija enoprostorskih četverčkov, kamor sodijo tudi koncernska sestra lancia phedra ter PSA-jeva brata citroen C8 in peugeot 807. Vsi, tudi ulysee, nudijo veliko prostora v notranjosti, dobro se počutijo na avtocesti in so tudi za daljša potovanja dovolj založeni z opremo, zato je njegovo ime po mitološkem popotniku, Odiseju, kar pravo zanj.

Ulysee se spogleduje s športnimi linijami

Fiat ulysee se izmed vseh štirih ponaša z najbolj športno zarezanimi potezami, kjer velja omeniti oglato masko hladilnika z velikim Fiatovim znakom, razdeljene sprednje žaromete in ostre poteze zadnjega dela in zadnjih luči. Sicer pa je celotna karoserija nekoliko površno dodelana, saj reže na spojih posameznih delov precej zevajo. Sicer pa je karoserija strukturno dovolj trdna, kar je fiatu ulysee ob dodatnih elementih aktivne in pasivne varnosti prineslo vseh pet zvezdic na EuroNCAP crash testu.

Električna vrata na spisku dodatne opreme

Potniška kabina je bila v testni različici opremljena s sedmimi sedeži, se pravi z dvema sprednjima, klopjo v drugi vrsti in zopet dvema posamičnima sedežema v prtljažnem prostoru. Prostornost je solidna, sedežem pa velja zameriti nekoliko prekratke sedalne dele. Velika in težka drsna vrata na vsaki strani pri fiatu ulysee ne poganja elektrika, temveč je za njihovo odpiranje in zapiranje potrebno kar precej moči v rokah. Tudi kljuka na notranji strani vrat je majhna in preslabo oprijemljiva, električni pomik vrat pa je mogoče dokupiti za 220 tisoč tolarjev.

2,2-litrski turbodizel je prava izbira

2,2-litrski turbodizel se izkaže z zadostno zalogo moči, ki jo je za 128 KM pri 4.000 vrtljajih na minuto. Krivulja navora svoj vrh 314 Nm doseže pri 2.000 vrtljajih, kar zadostuje za dovoljšno prožnost motorja, predvsem pri nižjih hitrostih. Pri višjih hitrostih pa se pri pospeševanjih ob prehitevanjih pozna teža vozila 1.888 kg, največja hitrost pa znaša 182 kilometrov na uro. To povsem zadostuje tudi za daljša potovanja, ob tem pa se poraba plinskega olja vrti okoli solidnih devetih litrov na sto kilometrov.

Nekoliko pomanjkljiva izdelava

Motorna moč se na sprednji kolesni par prenaša preko petstopenjskega ročnega menjalnika, katerega prestavna ročica je dovolj natančna, a z razmeroma dolgimi hodi. Pa tudi sicer že sama zasnova avtomobila ne vzbuja športnih občutkov in ulysee se bolje počuti pri hitri vožnji po avtocesti, kot pri priganjanju skozi ovinke. Vzmetenje učinkovito blaži dolge cestne neravnine in tudi več zaporednih ga ne pripelje do prevelikega pozibavanja, zato pa ga precej zmotijo krajše grbine, saj precej tresljajev prenese na telesa potnikov in jih pospremi z zvočno kuliso nekoliko slabše obdelane plastike v notranjosti.

Veliko predalov za drobnarije

Tudi sicer notranjost ni najbolj natančno dodelana, saj je na nekaterih mestih še vedno mogoče najti ostre robove. Predalov za drobnarije je v izobilju, vendar smo kljub temu pogrešali kakšno priročno nepokrito odlagalno mesto, na primer za denarnico in mobilni telefon. Voznikov sedež je nastavljiv v vse smeri, skupaj za nastavljivim volanskim obročem pa je mogoče najti udoben položaj za volanom. Pa tudi sicer je konfiguracijo notranjosti z odstranjevanjem oziroma dodajanjem sedežev mogoče prilagajati različnim potrebam, enkrat potnikom in drugič prtljagi.

Fiat ulysee 2,2 16V JTD stane 7,53 milijona tolarjev

Italijansko-francoske četverčke je zaradi različnih paketov med seboj težko cenovno primerjati. Fiat ulysee 2,2 16V JTD stane 7,53 milijona tolarjev, pri francoski polovici pa sta oba člana s primerljivimi motorji cenovno zelo blizu. Izjema je lancia phedra, ki je od ostalih občutno dražja, a zato tudi veliko bolj bogato opremljena in v celem bolj prestižna. Izbira je torej stvar okusa in pripadnosti znamki, ne nazadnje pa tudi najbolj odgovarjajoče kombinacije opreme.

Foto: Miloš Milač