Luksuzna potovalna križarka

Citroën, Testi

Veliki enoprostorci se na potovanjih glede udobja lahko povsem primerljivo kosajo ali celo presegajo luksuzne limuzine, v kombinaciji z močnimi motorji pa so jim povsem kos tudi glede zmogljivosti. Enega takih smo tudi preizkusili, saj…

Veliki enoprostorci se na potovanjih glede udobja lahko povsem primerljivo kosajo ali celo presegajo luksuzne limuzine, v kombinaciji z močnimi motorji pa so jim povsem kos tudi glede zmogljivosti. Enega takih smo tudi preizkusili, saj se citroen C8 3,0i V6 avt. CC exclusive namreč ponaša ravno s temi vrlinami, vrhunskim udobjem ter močnim in zmogljivim motorjem.

V6 motor z 204 KM

Najmočnejši motor v citroenu C8, 3,0-litrski šestvaljni V6, razvije največjo moč 204 KM pri 6.000 vrtljajih in največji navor 285 Nm pri 3.750 vrtljajih na minuto. Ob značilnem šestvaljnem bobnenju avtomobil tako doseže največjo hitrost 205 kilometre na uro, številko sto pa kazalec na merilniku hitrosti doseže v 10,2 sekunde. C8 je tako s tem pogonskim agregatom več kot solidno motoriziran, a poraba goriva ob tem doseže tudi 15 litrov na sto kilometrov. Tako so ob 80-litrski posodi za gorivo postanki na bencinskih servisih precej pogosti, kar še posebej pride do izraza na daljših potovanjih.

Lena štiristopenjska avtomatika

Menjalnik je avtomatski z možnostjo ročnega pretikanja, a zaradi le štirih stopenj motorju ukrade nekaj moči. Ob ročnem oziroma sekvenčnem menjavanju prestav je njegova hitrost solidna, medtem ko je popolna avtomatika precej lena, še posebej ob do dna pritisnjeni stopalki za plin in menjavanju v višjo prestavo oziroma ob tako imenovanem kick-downu. Sicer ustreza umirjeni vožnji, a ob odločnih pospeševanjih in prehitevanjih si za svoje opravilo vzame preveč časa.

Razkošna potniška kabina

V povezavi z V6 motorjem oprema exclusive razvaja z udobjem, ki ga zaznamuje šest posamičnih usnjenih sedežev, popolnoma nastavljivih, ogrevanih, izdatno pomičnih in opremljenih s svojimi naslonjali za roke. Tudi ostala oprema je bogata in ob popolni aktivni in pasivni varnosti razvaja še s tremi električno pomičnimi strešnimi okni (doplačilo) in prav tako električno pomičnimi bočnimi drsnimi vrati. Velja pa omeniti, da vrata niso opremljena z varovalom, tako da težka vrata in močan mehanizem znajo povzročiti neljube poškodbe neprevidnih potnikov, na primer otroških rok.

Lep, prostoren, nekoliko površno izdelan

Sama oblika citroena C8 je sorodna ostalim trem članom štiričlanske družine. Z enim stavkom, avtomobil je lep, prostoren, a nekoliko površno izdelan. Sprednji del je eden izmed privlačnejših z dvojno hišno puščico na sprednji maski in velikimi, navzgor zavihanimi žarometi. Visoke pokončne zadnje luči obdajajo velika (in težka) vrata prtljažnega prostora, ki ga oblikovno zaokrožuje kromirana kljuka pod registrsko tablico. Notranjost je izdelana iz kvalitetnih materialov in oblečena v kakovostno blago, sedeži pa so izdatno oblazinjeni s svetlim usnjem.

Turbodizel je racionalnejši nakup

Najmočnejši, najprestižnejši in najdražji citroen C8, V6 exclusive, velja 9,16 milijona slovenskih tolarjev. Postreže z bogato opremo in razkošnim vzdušjem v kabini, poleg tega pa tudi s solidnimi zmogljivostmi. Vendar se zaradi njegove potovalne usmerjenosti zdi bolj smiseln nakup različice s turbodizelskim motorjem, ki je z enako opremo pol milijona tolarjev cenejša, obenem pa so tudi kasnejši stroški goriva in zavarovanj precej nižji.

Foto: Miloš Milač