Tečaj varne vožnje

Aktualno

Za vožnjo avtomobila potrebujemo veljavno vozniško dovoljenje, ki ga pridobimo z uspešno opravljenim teoretičnim in praktičnim usposabljanjem v avtošoli. Vendar kot voznik začetnik ne moremo predvideti, kaj šele pravilno ukrepati v različnih okoliščinah v prometu,…

Za vožnjo avtomobila potrebujemo veljavno vozniško dovoljenje, ki ga pridobimo z uspešno opravljenim teoretičnim in praktičnim usposabljanjem v avtošoli. Vendar kot voznik začetnik ne moremo predvideti, kaj šele pravilno ukrepati v različnih okoliščinah v prometu, pa tudi kot izkušen voznik težko pravilno in predvsem pravočasno ravnamo najbolje glede na nastalo situacijo.

Evropska unija priporoča tečaj varne vožnje

Tečaj varne vožnje, ki poteka pod okriljem avstrijskega kluba ÖAMTC, z različnimi vajami pomaga obvladati vozilo v simuliranih situacijah, podobnih tistim v prometu. V Evropi je sicer kar nekaj podobnih tečajev, a je ÖAMTC-jev, v okviru katerega sodeluje tudi slovenski klub AMZS, po priporočilih Evropske unije eden izmed najbolj kvalitetnih in celovitih.

Čez eno leto poligon varne vožnje tudi v Sloveniji

Trening poteka na poligonu, ki ga v Sloveniji zaenkrat še nimamo, a bo po besedah predstavnika AMZS zgrajen čez eno leto v okolici Vranskega. Investicija v tak poligon znaša med 5 in 7 milijoni evrov, AMZS pa bo sama zbrala potrebni denar. Pričakujejo, da jim bo zakonsko stopila naproti tudi država, saj je recimo v Avstriji tečaj obvezen za vse voznike v roku enega leta po opravljenem vozniškem izpitu, tečaj pa je na primer brezplačen za vse sklenitelje avtomobilskega kaska. V tem primeru bi za vse novopečne voznike v Sloveniji potrebovali tri take poligone, trenutno nam najbližji pa je v mestecu St. Veit an der Glan, nekaj kilometrov severno od Celovca.

Teoretični in praktični del

Intenzivni enodnevni tečaj obsega teoretično predavanje, podkrepljeno s shematskimi in video prikazom. Vsebina teoretičnega dela zajema vozno-fizikalne osnove, zavorno tehniko, možne reakcije vozila in njihove vzroke pri vožnji skozi ovinek, vzroke, ki povzročajo zanašanje vozila ter pasivne in aktivne varnostne naprave v vozilu. V praktičnem delu kandidati praviloma z lastnimi vozili spoznavajo kontrolo pravilnega položaja sedeža in vaje za pravilno vožnjo, vaje za zaviranje (zaviranje v primeru nevarnosti, zaviranje v sili, primerjava zavorne poti), vaje za zaviranje in hkratno izogibanje oviram, zaviranje na vozišču, na katerem po eni strani drsi, pravilno izpeljavo ovinkov in zaviranje v njih ter ukrepe pri zanašanju vozila.

Člani AMZS imajo 20 odstotkov popusta

Cena enodnevnega tečaja med tednom znaša 41.900 tolarjev oziroma ob koncih tedna in med prazniki 47.100 tolarjev. V to ceno je vključeno tudi kosilo, člani AMZS pa imajo 20 odstotkov popusta. Dodatne informacije lahko dobite na vseh poslovnih enotah AMZS, telefonski številki 080 26 36 ali na spletni strani www.amzs.si.

 

Foto: Aleš Tomažič AMZS