Tudi »tam spodaj« znajo izdelati superšportnika

Aktualno

Za prijetno presenečenje je poskrbela majhna skupina Avstralcev, ki je pod taktirko Matta Thomasa, konstruktorja pri F1 moštvu Stewart, izdelala lahkega superšportnika, ki naj bi konkuriral tudi tako uglednim znamkam, kot sta Ferrari in Lamborghini….

Za prijetno presenečenje je poskrbela majhna skupina Avstralcev, ki je pod taktirko Matta Thomasa, konstruktorja pri F1 moštvu Stewart, izdelala lahkega superšportnika, ki naj bi konkuriral tudi tako uglednim znamkam, kot sta Ferrari in Lamborghini.

Tehnologija F1

Joss ne more skriti, da gre za klasično konstrukcijo s sredinsko nameščenim motorjem. Dolg je 4,15 m, širok 1,86, visok le 1,05 m, na njem pa zaman iščemo razne spojlerje in druge aerodinamične »izrastke«. Konstruktorjem je kljub temu uspelo doseči izjemne aerodinamične lastnosti, to pa so dosegli s posebej oblikovanim dnom, ki ustvarja podtlak in vozilo dobesedno prilepi k tlom. Dodatni učinek omogočata dve majhni turbinici, nameščeni pod vrati, ki izpod vozila dodatno izsesavata zrak.

Do stotice v treh sekundah

940 kg težkega superšportnika poganja 6.8-litrski atmosferski V8, ki ga je posebej za ta namen razvila majhna specializirana delavnica iz Melbourna. Osemvaljnik zmore 500 KM in 650 Nm najvišjega navora, ki ga doseže pri 2.800 vrtljajih v minuti. Moč se prek Porschejevega šeststopenjskega menjalnika prenaša na zadnji kolesni par s pnevmatikami dimenzij 335/30 ZR 18. Spredaj so nameščene pnevmatike dimenzije 245/35 ZR 18. Za učinkovito ustavljanje skrbijo spredaj 380-mm velike kolutne zavore, zadaj pa je njihov premer 350 mm. Zaradi skromne teže avtomobila ima vsaka konjska sila na grbi vsega 1,88 kg, od tod pa naravnost fantastične vozne zmogljivosti. Do hitrosti sto km/h Avstralec pospeši v motociklističnih treh sekundah, najvišja hitrost pa seže preko 325 km/h. Matt Thomas in njegov tim sicer še iščejo finančnega partnerja, če pa jim uspe, bo jossa konec prihodnjega leta mogoče kupiti za okoli 375.000 evrov.


Sorodne vsebine