EU proti 'VW zakonu'

Aktualno

Evropska komisija na pobudo Spodnje Saške pritiska na Nemčijo, naj umakne kontroverzni zakon, ki ščiti avtomobilski koncern Volkswagen pred sovražnim prevzemom. Tako imenovani ‘VW zakon’ zagotavlja nemški vladi 20 odstotkov glasov, ne glede na to,…

Evropska komisija na pobudo Spodnje Saške pritiska na Nemčijo, naj umakne kontroverzni zakon, ki ščiti avtomobilski koncern Volkswagen pred sovražnim prevzemom. Tako imenovani ‘VW zakon’ zagotavlja nemški vladi 20 odstotkov glasov, ne glede na to, koliko delnic ima v resnici. Viri iz krogov blizu komisarja Fritsa Bolkensteina navajajo, da bo vlada dobila ultimat za umik spornega zakona do začetka aprila.

Če Nemčija v naslednjih dveh mesecih ne bo pokazala pripravljenosti za spremembo zakona, je Spodnja Saška, ki je lastnik nekaj manj kot 20 odstotkov delnic Volkswagna, zagrozila s tožbo na Evropskem sodišču. Evropska unija se je januarja sicer podobni tožbi odpovedala, prav tako pa je tudi pri proračunskem primanjkljaju z ukrepi proti Berlinu zelo mila. Razlog je predvsem v samem socialnem položaju Nemčije kot največje članice in ohranitvi njenih delovnih mest. Evropska komisija je Nemčijo enkrat že opozorila na ta zakon, ki je v nasprotju z evropskim zakonom o prostem pretoku kapitala in investicij. Prav tako je začela ukrepati tudi proti številnim drugim državam oziroma državnim deležem v podjetjih v zlatih delnicah.