Tretji po vrsti

Aktualno, Novosti

Obujanje legend se zdi zadnje čase zelo priljubljeno početje avtomobilskih tovarn. Seveda tistih, ki imajo kaj pokazati in italijanski izdelovalec prestižnih avtomobilov maserati vsekakor sodi v to skupino. Na avtomobilskem salonu v Ženevi bo namreč…

Obujanje legend se zdi zadnje čase zelo priljubljeno početje avtomobilskih tovarn. Seveda tistih, ki imajo kaj pokazati in italijanski izdelovalec prestižnih avtomobilov maserati vsekakor sodi v to skupino. Na avtomobilskem salonu v Ženevi bo namreč predstavil model gransport, ki se bo pridružil coupéju in spiderju letos poleti. Športnika v stilu klasičnih GT-jev z rogovilo bo poganjal osemvaljnik s 400 KM.

Nizka preža

Ime gransport se je prvič pojavilo leta 1950, nosil pa ga je eleganten kupe, ki ga je oblikovalo podjetje Carozzeria Frua na osnovi šasije modela A6 G. Tudi prihajajoči gransport si osnovo deli z aktualnim coupéjem, skrbno zrisana karoserija pa se lahko pohvali z nizkim koeficientom zračnega upora, ki znaša 0.33. V primerjavi s coupéjem ima na novo oblikovan sprednji in zadnji odbijač, pokrov prtljažnika ima rahel spojlerski rob, markantna maska motorja pa z obilo sijočega kroma ostaja v klasičnem stilu. Gransport je za 10 mm bliže tlom, skupaj z 19-palčnimi aluminijastimi platišči s pnevmatikami dimenzij 235/35 spredaj in 265/30 zadaj pa deluje skoraj grozeče.

Poln koš najsodobnejše tehnologije

Pod dolgim nosom je nameščen enak osemvaljnik V oblike kot pri spyderju in coupéju, le da v gransportu zmore deset konjskih sil več. S 400 KM in izboljšano aerodinamiko je tudi nekoliko hitrejši. V kombinaciji z nekoliko podaljšano šesto prestavo tudi sicer nekoliko modificiranega elektro-hidravličnega menjalnika cambiocorsa tako zmore okoli 290 km/h. Menjalnik ponuja izbiro med štirimi načini in sicer običajnim, športnim, samodejnim in tako imenovanim »low grip«. Vzmetenje s samodejnim prilagajanjem trdote blažilnikov zagotavlja odlične, predvsem pa športne vozne lastnosti.

Avdiofili pozor!

Maserati brez prave akustike? Nezaslišano, zato so si Italijani domislili nekaj prav posebnega, kar gransporta še močneje ločuje od svojih dveh bratov. Izpušni plini so speljani v že tako ali tako zvočno prepričljiv izpušni sistem, zvok motorja pa je mogoče s pomočjo gumba, ki nadzoruje pnevmatski ventil, celo prilagoditi lastnemu okusu. Upajmo, da ne bo prihajalo do prepirov, kot smo tega v avtomobilu vajeni pri izbiri glasbe. Notranjost blesti z žlahtnimi materiali in vrhunsko ročno obdelavo. Usnje, ogljikova vlakna, prefinjen tekstil in športni sedeži v aristokratski potniški kabini bodo redkega pustili hladnega, prav tako pa tudi zaenkrat še neznana cena.