Letos na slovenske ceste le 50 ypsilonov

Aktualno, Novosti

V petek se je v Sloveniji začela prodaja lancie ypsilon, zaradi prilagajanja cen slovenskemu trgu kar sedem mesecev kasneje od začetka prodaje drugod po Evropi. Slovenski uvoznik, Avto Triglav d.o.o., letos načrtuje skromno prodajo 50…

V petek se je v Sloveniji začela prodaja lancie ypsilon, zaradi prilagajanja cen slovenskemu trgu kar sedem mesecev kasneje od začetka prodaje drugod po Evropi. Slovenski uvoznik, Avto Triglav d.o.o., letos načrtuje skromno prodajo 50 vozil, ki jih kupci lahko dobijo pri vseh njihovih pooblaščenih trgovcih.

Skupaj kar 555 različnih kombinacij

Tudi najmanjša lancia, ypsilon, je tradicionalno oblikovana in s svojomi baročnimi oblinami pripadna hišni identiteti. Sprednji del zaznamuje velika in izrazita kromirana maska v obliki ščita, obliko zadnjega dela pa navdihuje lancia ardea. Na voljo je v 11 barvah karoserije, petimi slogi platišč iz lahke litine premera 15 oziroma 16 palcev ter osmimi različnimi oblazinjenji notranjosti, vse od žameta do usnja. Skupaj je na voljo kar 555 različnih kombinacij, ravno zato pa slovenski uvoznik pričakuje, da bodo slovenski kupci vnaprej naročali individualno ukrojene avtomobile in ne bodo kupovali vozil z zaloge.

Štirje motorji z močjo od 60 do 95 KM

Lancia ypsilon si s z dolžino 377,8 cm in medosno razdaljo 238,8 cm deli osnovo s fiatom puntom, prav tako so enaki tudi štirje pogonski agregati. Osnovni je 1,2-litrski bencinski motor z osemventilsko tehniko in 60 KM, 1,2-litrski 16V motor razvije 80 KM, najmočnejši pa je 1,4-litrski bencinski motor s 95 KM. Dizelske barve zastopa 1,3-litrski JTD multijet 16V s 70 KM. Njihova moč se na sprednji koelsni par prenaša preko petstopenjskega ročnega menjalnika, sredi letošnjega leta pa bo na voljo tudi robotiziran petstopenjski samodejni menjalnik D.FN z možnostjo sekvenčnega pretikanja.

Štiri stopnje opreme s prestižnimi dodatki

V Evropi je lancia ypsilon na voljo s tremi stopnjami opreme, potrebam slovenskih kupcev pa jo uvoznik približuje s štirimi stopnjami. V osnovno opremo ypsilon sodijo zavorni sistem ABS z EBD, daljinsko centralno zaklepanje, štiri zračne blazine, po višini nastavljiva voznikov sedež in volanski obroč, električni pomik stekel in potovalni računalnik. Argento medium je bogatejši za ročno klimatsko napravo, pomično zadnjo klop, meglenke ter kvalitetnejše oblazinjenje notranjosti in nekaj prestižnih dodatkov. V opremi argento high je klimatska naprava samodejna in dvopodročna, ponaša pa se še z električno nastavljivimi in ogrevanimi vzvratnimi ogledali, deljivo zadnjo klopjo ter volanskim obročem in prestavno ročico v usnju. Vrh predstavlja stopnja opreme platino, ki je bogatejša še za usnjeno oblazinjenje, tempomat, audio sistem Bose in 16-palčna platišča iz lahke litine.

Osnovna lancia ypsilon stane 2,49 milijona tolarjev

Vstopni model tako predstavlja lancia ypsilon 1,2 8V za 2,49 milijona tolarjev, tri četrtine slovenskih kupcev pa naj bi se odločilo za eno izmed oprem argento. V polovici ypsilonov, ki bodo na slovenske ceste zapeljale letos, naj bi bil vgrajen 1,4-litrski motor, v četrtini 1,3-litrski JTD, v preostali četrtini pa eden izmed 1,2-litrskih motorjev. Lancia ypsilon 1,4 16V argento medium tako stane 2,83 milijona oziroma lancia ypsilon 1,4 16V argento high 2,98 milijona slovenskih tolarjev. Najdražja različica je lanacia ypsilon 1,4 16V platino, ki velja 3,37 milijona, najcenejša turbodizelka različica pa je lancia ypsilon 1,3 JTD argento medium za 3,13 milijona tolarjev. Turbodizel je zaenkrat na voljo le v kombinaciji z opremo argento, septembra pa ga bo mogoče dobiti tudi z osnovno stopnjo opreme.