Boljši golf

Testi, Volkswagen

Pri Volkswagnu so dolgo nemočno opazovali konkurenco, medtem ko si je delila tržno pogačo v segmentu kompaktnih enoprostorcev. Prvi predstavnik renault scenic je mamil kupce že leta 1996, kasneje je prišla še oplova zafira, ki…

Pri Volkswagnu so dolgo nemočno opazovali konkurenco, medtem ko si je delila tržno pogačo v segmentu kompaktnih enoprostorcev. Prvi predstavnik renault scenic je mamil kupce že leta 1996, kasneje je prišla še oplova zafira, ki je kmalu postala najuspešnejši predstavnik svoje vrste. VW je v teh letih izgubil veliko potencialnih kupcev, dokler se niso v Wolfsburgu odločili in lani v boj poslali tudi svojega predstavnika. Preizkusili smo tourana s šibkejšim dizelskim motorjem v kombinaciji z menjalnikom DSG.

Obleka, ki naredi volkswagna

Še preden smo tourana zagledali v živo, nas je prevevala skepsa. Fotografije so kazale nevpadljiv, skoraj dolgočasen avtomobil, ki mu skladnosti sicer nismo oporekali, pa vendar. V oblikovnem smislu je na primer renault scenic dosti naprednejši, a verjamem, da velikemu številu ljudi Volkswagnova oblika ustreza, zato tudi ne pričakujejo in nočejo nič drugače. Podobno filozofijo so ubrali tudi pri Fordu, ko so predstavili focusa C-maxa, ki je dosti bolj umirjen od nekaj let starega običajnega focusa. Je pa tudi res, da Volkswagen še nikoli ni bil pravi naslov za vznemirljive karoserijske linije. V končni fazi to tudi ni slabost, saj je touranova obleka čista, enostavna in brez nepotrebnega balasta. Gre torej za soliden oblikovalski pristop, okus pa je tako ali tako stvar posameznika. Posebnost: highline pomeni tudi kromirane strešne nosilce.

Številna odlagališča in rekorden prtljažnik

Oblikovalci so začrtanim smernicam ostali zvesti tudi v notranjosti prostorne potniške kabine, ki ponuja veliko prilagodljivosti in praktičnosti. Pri VW-ju radi poudarjajo, da kompaktni enoprostorec ponuja kar 39 odlagalnih mest, do 1.989 l velik prtljažnik in 660 kg skupne obtežitve. Armaturna plošča je skrajno podobna tisti pri novem golfu, skratka ergonomsko dovršena, pregledna in natančno izdelana, a nekoliko pusta in hladna. Monotonost nekoliko razbijejo kromirane letve, posrečeni vrtljivi gumbi klimatske naprave, ki so mimogrede zelo podobni tistim pri Alfah in s kromom obrobljeni in dobro pregledni merilniki. Vsi gumbi so nameščeni tam, kjer smo jih vajeni, so pa tudi prijetno veliki.

Touran tudi kot sedemsedežnik

Oprema highline godi z odličnimi in bogato odmerjenimi sedeži, ki blestijo predvsem pri bočnem oprijemu spodnjega in zgornjega dela telesa, dobri opori v križu in bogati nastavljivosti. Naj omenimo, da je lahko touran tudi sedemsedežnik, vendar v tem primeru ostane kaj malo prtljažnega prostora, ki sicer v osnovi meri rekordnih 695 l. Se pa zadnja, 16 kg težka sedeža zelo enostavno zložita v dno, podobno, kot pri opel zafiri, možno pa jih je tudi popolnoma odstraniti. Zaradi nizkega roba prtljažnika in visoko segajočih odprtih vrat opravilo ni pretežko.

Brez kompromisov pri podvozju

Touran si osnovo deli z novim golfom, izkaže pa se s skrbno dodelanim podvozjem. Spredaj je nameščena prema z McPhersonovima vzmetnima nogama, opremljena z dodatnimi stabilizatorji, zadaj pa večvodilna prema s prečnimi in vzdolžnim stabilizatorjem. Vse to zagotavlja, da je 1,561 kg težek touran dinamičen avtomobil, ki je s pomočjo elektro-mehanskega volanskega sistema, ki deluje odvisno od hitrosti, tudi zelo dobro vodljiv. Trdota vzmetenja ostaja nemško čvrsta, vendar ne neudobna, pohvalna je dobra zvočna zatesnitev potniške kabine, kar je očitno predvsem pri hitrejši vožnji. Tisti, ki tovrstnih avtomobilov niso vajeni, se morajo privaditi na nekaj nagibanja visoke karoserije pri vožnji skozi ovinke. Zavore skupaj s serijskim ESP-jem, ki zelo neopazno priskoči na pomoč, zaslužijo najvišjo oceno.

Paket highline bi moral biti bogatejši

Veliko denarja prinese tudi veliko varnosti! Poleg ESP-ja so serijski ABS, EDS, ASR in zavorni asistent, med elemente pasivne varnosti pa sodijo varnostne zavese za prvo in drugo vrsto potnikov ter sprednje in stranske blazine. Aktivni vzglavniki, vsepovsod tritočkovni pasovi, aktivni vzglavniki spredaj in sistem ISOFIX zaokrožujejo bogato poglavje o varnosti. Paket highline zajema še: samodejno klimatsko napravo climatronic, tempomat, usnjen volan, električna stekla ter bočna ogledala, CD predvajalnik, 16-palčna aluminijasta platišča in tako naprej. Doplačati je potrebno na primer za ksenonske žaromete, usnjeno oblazinjenje, kovinsko barvo in rezervno kolo.

Pri pogonskem sklopu blesti predvsem menjalnik DSG

1.9-litrski turbodizel s 77 kW/105 KM s tehnologije neposrednega vbrizga po sistemu črpalka-šoba, ki še ne izpolnjuje okoljevarstvenih standardov Euro 4, je prožen in varčen motor. S 4,39 m dolgim touranom ima nekoliko več dela kot z golfom, vendar kljub temu dobro opravlja svoje delo. Največji navor 250 Nm motor doseže pri 1.900 vrtljajih, do hitrosti sto km/h potrebuje 13,2 s (golf 11,3 s), končna hitrost pa znaša 177 km/h (golf 187 km/h). V touranu so ga uspeli nekoliko bolje zvočno zatesniti, vendar žal ostaja med glasnejšimi turbodizelskimi agregati. Poraba z dobrimi sedmimi litri ostaja ugodna, tudi po zaslugi odličnega menjalnika DSG z dvojno sklopko, ki se izkaže predvsem z izjemno hitrim in tekočim prestavljanjem. Gre sicer za šeststopenjski ročni menjalnik z avtomatiziranim prestavljanjem, ki ga lahko s pomočjo volanskih gumbov ali prestavne ročice upravljamo sami ali prepustimo elektroniki. Tehnologijo so razvili pri Audiju, prvič so jo uporabili pri rally dirkalniku audi sport quattro S1 leta 1985, zaenkrat pa je namenjena motorjem z manj kot 350 Nm navora.

Cena krepko presega meje razreda

Dolgo čakanje se je torej obneslo. Volkswagen Touran je skrbno izdelan avtomobil, ki mu lahko očitamo le malo stvari. Dejstvo je, da je v svojem segmentu prevzel prvo mesto, pohvalno, če upoštevamo, da v nemškem koncernu doslej tu niso imeli predstavnika. Škoda pa je predvsem dveh stvari: nanj je bilo potrebno čakati predolgo, poleg tega pa moti tudi visoka cena. Z osnovnim 1.6-litrskim motorjem in opremo basis stane 4.136.000 SIT, za osnovo z dizelskim motorjem je treba odšteti kar 600 tisočakov več, z najboljšo opremo highline in menjalnikom DSG pa se cena povzpne na astronomskih 6.150.000 tolarjev. Zanimiva je tudi ugotovitev, da je touran le za sto tisočakov dražji od podobno opremljenega golfa.

Foto: Miloš Milač