Tisto, kar pri Fiatu najbolje znajo

Fiat, Testi

Italijani se nedvomno spoznajo na majhne avtomobile. Topolino, cinquecento in seicento so s svojo okretnostjo, nezahtevnostjo in mediteranskim stilom navduševali cele generacije. Semkaj sodi tudi oglata panda, ki je v skoraj nespremenjeni obliki obstala več…

Italijani se nedvomno spoznajo na majhne avtomobile. Topolino, cinquecento in seicento so s svojo okretnostjo, nezahtevnostjo in mediteranskim stilom navduševali cele generacije. Semkaj sodi tudi oglata panda, ki je v skoraj nespremenjeni obliki obstala več kot dve desetletji. Ali bo generacija št. 2 od prve uspešnejša, bo pokazal čas. Predispozicije so več kot obetavne, kajti simpatična panda je bila razglašena za evropski avto leta. Upravičeno?

Panda izžareva pozitivno energijo

Pričakovanja so bila seveda velika, saj je prva generacija predvsem na italijanskem škornju postala pravi kultni avtomobil. Prve pande so s tekočih trakov zapeljale daljnega leta 1980, njihovo proizvodnjo pa so dokončno zaustavili šele 8. sptembra lani, ko jih je izrinila novinka. Ta se ponaša s precej bolj zaobljenimi linijami, veliko skladnostjo in tudi sicer všečnejšo obliko. Posebej izstopa zadnji del z navpičnimi zadnjimi vrati in na rob potisnjenimi pokončnimi zadnjimi lučmi, prednji del pa s pravokotnimi žarometi še najbolj spominja na predhodnico. Posebnost je skrajno zadnje stransko okence, ki pripomore k že tako ali tako odlični preglednosti iz vozila. Prtljažna vrata se odpirajo dovolj visoko, da ne pride do prepogostih bolečih trenutkov, ne previsok rob prtljažnika pa omogoča lahkoten dostop.

Znotraj večja, kot bi ji prisodili

Prtljažnik je v osnovi velik 206 l, s podiranjem zadnje klopi pa ga je moč povečati na celih 775 l. Za doplačilo je zadnja klop tudi vzdolžno pomična, odvisno od tega, ali želite večji prtljažnik, ali več prostora za kolena. Čeprav 3,53 m dolga panda na prvi pogled ne deluje kot avtomobil, namenjen več kot dvema potnikoma, to nalogo pravzaprav z lahkoto opravlja. Notranjost je namreč zračna in le malce utesnjena, sprejme pa največ štiri odrasle potnike (peti mora ostati zunaj). Na zadnji klopi je tudi za dolgine dovolj prostora, še bolje se godi potnikom na prednjih, po dolžini izdatno odmerjenih sedežih, ki jih nekoliko utesnjuje le sredinska konzola z vzorno razporejenimi in velikimi stikali. Ob skromni ceni avtomobila ni pričakovati vrhunskim materialov, vendar je prijazna svetla plastika dovolj kakovostna, izdelava pa prav tako.

V mestu okretna, ob priganjanju žejna

Pri novi pandi lahko izbirate med tremi motorji, bencinska predstavnika s 1,1 in 1,2 l prostornine zmoreta 55 oziroma 60 KM, turbodizelski multijet, ki ga poznamo že iz punta, pa 70 KM,. Testno pando je poganjal zmogljivejši bencinski štirivaljnik, ki v mestu dobro opravlja svoje delo, na daljših relacijah pa mu včasih zmanjkuje sape. Pando do stotice potisne v slabih štirinajstih sekundah. Pri nižjih obratih je agregat tih in dovolj prožen, pri višjih pa mu zamerimo nekoliko slabšo odzivnost in glasnost. Ob priganjanju italijanskega medvedka poraba hitro preseže sedem litrov in pol, v tem primeru je bolje poseči po dizelskem motorju. Sicer pa ob nežnejši nogi, ki jo bo imela verjetno večina njenih kupcev, poraba ostane na denarnici prijetni ravni od 5,5 do 6 litrov.

Najbolje se godi vozniku

Lega na cesti je za tako kratek avtomobil zelo dobra. Ob hitrejši vožnji skozi ovinke sicer panda sili navzven, kar je posledica majhnih koles (155/80-13), ni pa zaznati pretiranega nagibanja karoserije. Največ pohval si zasluži vzmetenje, ki ne glede na kratko medosje z lahkoto pobira kratke grbine in omogoča udobno in neutrudljivo vožnjo. Ob tem voznik naravnost uživa. V rokah drži primerno odebeljen volanski obroč, ki dobro prenaša ukaze na prednji kolesi. Funkcija city ga še nekoliko omehča, kar pride prav predvsem v primeru, če z njim rokuje nežnejši spol, čeprav je že v običajnem načinu zelo lahkoten. Prijetna je tudi kratka ročica natančnega petstopenjskega menjalnika, ki je nameščena na armaturni plošči in z lahkoto dosegljiva. Tistim, ki prestavljanje raje prepuščajo elektroniki, je namenjen samodejni menjalnik dualogic. Odlagališč za drobnarije je glede na prostorske razmere dovolj.

Uspeh zagotovljen

Čeprav prestižni naslov evropskega avtomobila leta pogosto roma v Torino, si ga panda tokrat res zasluži. Njene odlike, kot so prostornost, dobra kakovost izdelave in bogata varnostna oprema (največ šest varnostnih vreč) govorijo temu v prid. Nikakor pa ne smemo pozabiti razveseljivo nizke cene, ki pri osnovni različici znaša dobrih 1,6 milijona tolarjev, kar je zagotovo eden izmed največjih adutov za povprečnega slovenskega kupca. Testna panda z opremo emotion je zaradi bogate opreme na ceniku z 2.232.637 SIT tolarjev nekoliko višje, vendar pušča le malo neizpolnjenih želja. Za ta denar dobite daljinsko centralno zaklepanje, samodejno klimatsko napravo, aluminijasta platišča, potovalni računalnik, električna stekla, radio s CD predvajalnikom in še kaj. Fiat bo na avtomobilskem salonu marca v Ženevi predstavil študijo po velikosti še skromnejšega naslednika modela cinquecento, ki bo izdelan na enaki osnovi kot panda. Prisrčna Italijanka pa do takrat ostaja kraljica mestnega vrveža.

Foto: Miloš Milač


Sorodne vsebine