Športno limuzinska popolnost

BMW, Testi

BMW serije pet je kljub grobo spremenjenemu videzu ostal pravi BMW s tehnično izjemnostjo, brezhibno izdelavo, potniško utesnjenostjo in ceno, ki je racionalnosti v posmeh. Če želite BMW morate pač globoko seči v žep. Takrat…

BMW serije pet je kljub grobo spremenjenemu videzu ostal pravi BMW s tehnično izjemnostjo, brezhibno izdelavo, potniško utesnjenostjo in ceno, ki je racionalnosti v posmeh. Če želite BMW morate pač globoko seči v žep. Takrat dobite tehnično izjemen avtomobil, ki pa ne bo navdušil prav vsakogar. Ugaja še zlasti z močnim trilitrskim dizlom, tudi enako velik bencinski stroj je prepričljiv a precej dražji za vzdrževanje.

Turbodizel sodi med najboljše

Kaj dizel sploh počne v športni poslovni limuzini kot je BMW serija pet, že nekaj let ni več vprašanje na mestu! Tehnologija dizelskih motorjev napreduje z bliskovito hitrostjo in BMW-jev šestvaljnik s tehnologijo skupnega voda, 160 kilovati oziroma 218 konjskimi močmi ter tovornjaškimi 500 nevtonmetri navora je eden najboljših dizlov ta hip. Ker je nameščen pod bavarskim pokrovom, je močnejši od podobnih mercedes-benzovih ali audijevih, čeprav slednji pripravlja še močnejši motor v novem A6. Šestvaljnik V oblike se avtomobilu odlično poda, saj z lahkoto premika 1,7 tone težkega bavarca, igrivo lahko pospešuje že pod dva tisoč vrtljaji in ob tem ne pušča vibracij, tudi njegov zvok je komajda slišen. Pa vendar ga nekateri tekmeci znajo še bolje zadušiti. Šeststopenjski samodejni menjalnik je natančen in razmeroma hiter, občasno pa je preveč občutljiv na manjše pritiske na plin. Enak menjalnik je podpiral trilitrski šestvaljni bencinski motor s 231 konjskimi močmi, zelo uglajenim tekom in velikim veseljem do vrtenja. Zaradi večje moči je bil bencinar še živahnejši pri pospeševanju, saj je hitrost 100 kilometrov na uro dosegel v 6,9 sekunde, največja hitrost pa se je ustavila pri 250 kilometrih na uro. V praksi je bencinar navdušil tudi s tišjih tekom, velikim veseljem do vrtenja, a precej slabšim navorom pri pospeševanjih iz nižjih vrtljajev in seveda višjo porabo goriva. Ta se je ustavila pri dobrih 13-ih litrih na 100 prevoženih kilometrov.

Hitra elektronika kroti visok navor

Elektronika, ki kroti zdrse koles in uravnava stabilnost avtomobila je bliskovito hitra in avto le ob pretiravanju za meter pomete z zadkom. Za pospešek do hitrosti sto kilometrov na uro 530dA potrebuje le 7,1 sekunde, največja hitrost znaša 245 kilometrov na uro, avto pa vse to ponuja na uglajen, a zelo odločen način. Razveseljiva je poraba goriva, ki ostaja v razumnih mejah nekje med osem in 14 litrov plinskega olja. Hitra primerjava z enako velikim in za 13 konjev močnejšim bencinskim strojem, ki smo ga preizkusili julija lani, daje prednost oznaki 530d predvsem skozi oči nižjih stroškov. Zmogljivostno dizel prepriča z večjim navorom, 530i pa ostane le nekaj tišji tek in siceršnje bencinske lastnosti med katere sodi tudi višje vrtenje motorja.

Aktivna volan in podvozje za tehnične sladokusce

Piko na i postavi aktivno podvozje z učinkovitim blaženjem neravnin, odločnimi zavorami in nezaznavnim nagibanjem v zavojih. Prav tako aktiven volan ima pri počasni vožnji komaj 1,3 zavrtljaja od ene do druge skrajne točk in občutno odzivnost na vsak gib, kar zahteva nekaj privajanja. Ko dobite občutek, ga hvalite predvsem na parkiriščih, ker je servo sicer razmeroma težak. Tudi vožnja skozi kratke zavoje in hitro menjavanje pasov postane igrivo lahka. Visoke hitrosti pa tako ali tako prinesejo več zavrtljajev in manjšo natančnost, s tem pa bolj sproščeno vožnjo.

Uživata predvsem voznik in sopotnik

Dostop do doplačljivih športnih sedežev že nekoliko spominja na utesnjene športnike, počutje na njih pa je brezhibno, saj omogočajo popolno nastavljanje dolžine sedalnega dela, oprijema stranske opore, usločenosti ledvenega dela, višino in oprijem vzglavnikov, bočni naklon, gretje, hlajenje in še nežno znajo  masirati. Počutju ugaja tudi pregledna armaturna plošča, kakovostni materiali, majhen volan, odlična klimatska naprava in enostaven sistem i-drive, ki z vrtenjem gumba omogoča upravljanje številnih funkcij (tudi radia, navigacije,…). Dober vtis pokvari nenavadna oblika armaturne plošče z dvojnim nadstreškom. Že kar kritično pomanjkanje predalov in odlagalnih mest pa je nerazumljivo za poslovno limuzino.

Visoka cena in utesnjena zadnja klop

Podobno je z zadnjo klopjo, kjer je sicer dovolj prostora za kolena srednjeraslih potnikov. Dostop do nje pa je zaradi nizkih in dolgih sedežev otežen. Slednje bo močno zmotilo predvsem tiste, ki v petici iščejo tudi prostorsko razkošen avtomobil. Zato ta BMW kljub velikosti ostaja zvest najprej športu in tehnični dovršenosti, vse bolj tudi visoki ceni, ki je v obeh primerih enaka. Ta že v osnovi seže do 11,3 milijona tolarjev. Za dodaten luksuz, ki je pri nekaterih tekmecih v veliki meri že serijski, pa boste odšteli še dodatnih osem milijonov.