Samo štiri zvezdice

Aktualno

Pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC in avstrijskem ÖAMTC so po enakih kriterijih, kot veljajo tudi za crash test Euro NCAP, preizkusili pasivno varnost golfa pete generacije. Kljub velikim pričakovanjem Volkswagna, da bo novi golf dosegel…

Pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC in avstrijskem ÖAMTC so po enakih kriterijih, kot veljajo tudi za crash test Euro NCAP, preizkusili pasivno varnost golfa pete generacije. Kljub velikim pričakovanjem Volkswagna, da bo novi golf dosegel vseh pet zvezdic, pa so pri ADAC-u in ÖAMTC-ju namerili 31 točk, kar zadošča zgolj za štiri zvezdice.

Čelni trk: 13 točk od 16

Pri čelnem trku se je novi volkswagen golf izkazal s čvrsto karoserijo, saj je potniška kabina ostala skoraj nepoškodovana, le nosilec sprednjih vrat se je pomaknil v notranjost za 6,5 mm. Volan se je zaradi posebnega mehanizma pomaknil proti armaturni plošči za 5,5 cm, končna ocena pri čelnem trku pa je znašala 13 točk od 16 možnih. Tri je odvzela trda in voznikovim kolenom nenaklonjena obloga okoli volanskega droga in dejstvo, da se pedala v primeru trka ne pogreznejo v dno kabine.

Bočni trk: vseh 18 točk; brez opozorilnika za nepripete varnostne pasove

Pri preizkusu bočnega trka je golf dobil vseh 16 točk in še dve za trk v steber, skupaj torej 18. K temu so pripomogla trdna vrata z dodatnimi ojačitvami, saj se je potniška kabina le malenkostno zmanjšala. Dobro sta se odrezali tudi bočni zračni blazini in varnostni zavesi. Skupaj je tako novi golf dosegel 31 točk oziroma štiri zvezdice, saj nima opozorilnika niti za voznikov niti za sovoznikov nepripet varnostni pas, kar ga je stalo dve točki in pete zvezdice. Vendar pri Volkswagnu zatrjujejo, da bodo vsi golfi, izdelani od maja letos dalje, imeli vgrajene tudi opozorilnike, kar naj bi ustrezalo petim varnostnim zvezdicam.